Wiadomość

Grzyby kiszone są równie smacznie, jak te smażone. Trzeba jednak wiedzieć, jakie okazy na „kiszonki” zbierać. Nie wszystkie grzyby bowiem się do tego nadają. Jakie okazy wybierać, by móc delektować się ich smakiem o każdej porze roku?

  • Grzyby kiszone – przepis uniwersalny
  • Kiszone grzyby w słoikach – kilka propozycji


Grzyby kiszone w słoikach to świetny sposób na to, żeby wzbogacić zapasy w swojej domowej spiżarni i cieszyć się smakiem ulubionych okazów, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Takie grzyby świetnie nadają się jako dodatek do obiadu czy przekąska podczas grillowania. Jaki przepis na grzyby kiszone wykorzystać?

Grzyby kiszone – przepis uniwersalny

Jak zrobić kiszone grzyby? To pytanie zadaje sobie wiele osób podchodzących do tematu po raz pierwszy. Optymizmu dodaje fakt, że przepis na kiszone rydze, pieczarki, opieńki czy boczniaki jest zazwyczaj podobny, niezależnie od tego z jakim okazem mamy do czynienia. Na pewno każdy grzyb należy dobrze umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie je wyjąć i ostudzić. Niemal w każdym przypadku robiąc kiszone grzyby całość zalewamy powstałym po gotowaniu wywarem, zakrywamy wygotowanym kawałkiem płótna, przykrywamy talerzem, obciążamy wyparzonym kamieniem… i gotowe! Dobrym dodatkiem, choć nie niezbędnym, jest tzw. starter, czyli np. koper włoski z kiszonych ogórków dodany do całości. Ponoć bardzo pomaga w procesie fermentacji. Warto dodać, że kiszonki najlepiej umieszczać w kamionkach, w chłodnym pomieszczeniu, na co najmniej kilka dni. Trzeba je także sprawdzać, bo łatwo może się pojawić na nich pleśń. Grzyby muszą być cały czas zakryte, więc jeśli zauważymy, że tak nie jest, to trzeba przygotować solankę i ją dolać. Fani prostszej metody mają inny przepis na kiszone grzyby, jeśli chodzi o końcowy etap. Otóż gorącym wywarem napełniają słoiki i lekko zakręcając, czekają około 5 dni, a po tym czasie dokręcają denka. Ta metoda się sprawdza równie dobrze. Ważna uwaga: na kiszonce w czasie fermentacji może zbierać się biały kożuch, który koniecznie należy usunąć! Kiszenie zazwyczaj trwa kilka tygodni. Po tym czasie grzyby można przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować. Grzyby, z których można przygotować weki, to też np. maślaki kiszone . Ale nie tylko. Świetnie smakują też gąski kiszone, podgrzybki kiszone i kanie kiszone. Potrawy z kiszonych rydzów podbiją serca każdego smakosza grzybów!

Kiszone grzyby w słoikach – kilka propozycji

Kiszone kurki – w przypadku tych grzybów warto poświęcić dłuższą chwilę na ich czyszczenie, bo ilość ich zakamarków powoduje, że jest to dość trudna sztuka. W następnej kolejności kurki należy gotować około 15 minut w osolonej wodzie, a następnie wyjąć je z garnka i ostudzić. Do wywaru dodajemy przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oraz odrobinę cukru. Niektórzy wytrawni smakosze do wody dodają także łyżkę miodu, aby kiszone kurki nabrały lekko słodkiego smaku. Ostudzone kurki układamy w kamionce, przekładamy je cebulą, czosnkiem oraz rozmarynem lub gałązkami lubczyku i kopru.

Opieńki kiszone – ten rodzaj grzybów idealnie komponuje się w kiszonkach z marchewką. Jak brzmi przepis na opieńki kiszone ? Gotujemy je 15 minut w osolonej wodzie, jednak w tym przypadku z dodatkiem octu winnego. Do kiszonki wykorzystujemy same kapelusze, bo trzony w tym okazie zwykle są twarde. Po umieszczeniu w garnku i przełożeniu warstwy grzybów (ułożonych blaszkami do dołu) warstwą cebuli pociętą w krążki, dodajemy przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i wedle uznania gorczycę lub goździki. Nie zalewamy grzybów wywarem. Opieńki kiszone na zimę idealnie nadadzą się jako dodatek do świątecznych potraw.

Kiszone rydze – przepis na te grzyby nie jest skomplikowany. Grzyby trzeba obgotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po ostudzeniu należy ułożyć naprzemiennie warstwy w kamionce w kolejności: cebula – grzyby – szczypta soli i cukru na wierzch, gdzieniegdzie dodając ziele angielskie i liść laurowy oraz ziarenka jałowca. Rydze kiszone w słoiku z czosnkiem będą intensywniejsze w smaku. Po zapełnieniu naczynia zakrywamy kiszonkę talerzykiem, obciążamy kamieniem i czekamy kilka dni, odstawiając ją w miejsce o temperaturze pokojowej. Jeśli nie puści soku w ciągu dwóch dni, to należy dodać osolonej wody i upewnić się, że nie ma pleśni. Rydze kiszone na zimę w słoikach smakować będą na pewno lepiej niż te zamrożone, które po tym procesie stają się po prostu gorzkie.

Kiszone pieczarki – ważne aby pieczarki były świeże (unikajmy poczerniałych egzemplarzy). Najprostszym sposobem jest na ich przygotowanie jest: umycie, pocięcie w mniejsze kawałki i zalanie wcześniej przygotowaną solanką z dodatkiem miodu zamiast cukru. Na koniec pieczarki kiszone wzbogacamy o przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, koper z kiszonych ogórków oraz chrzan, a także marchewkę pociętą w pióra. Pieczarki kiszone i przepis na nie powinna poznać każda pani domu!

Kiszone boczniaki – gotowanie ich nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty. Jaki jest przepis na kiszone boczniaki? Bardzo prosty! Przed zalaniem ich solanką warto – oprócz standardowych przypraw (pieprz, sól, ziele angielskie czy liść laurowy) – dodać oregano i ząbek czosnku oraz białą gorczycę. Boczniaki kiszone świetnie smakują jako dodatek do mięs i kasz.

Zobacz film: Grzyby suszone, źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
54
5