Przepisy kulinarne

Jak szybko i skutecznie oczyścić grzyby? Jak je przechowywać?

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Getty ImagesKonstantin Trubavin/Getty Images

Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.

Jak szybko oczyścić grzyby? Poznaj prosty sposób

Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają na sobie sporo różnego typu zanieczyszczeń. Na trzonach ziemię, piach i czasem mech, a na kapeluszach liście czy igły z drzew. Aby skutecznie i możliwie najszybciej je usunąć, wystarczy postępować zgodnie z poniższą, krótką instrukcją.

  1. 1Do dużego garnka nalać gorącej wody lub ją w nim zagotować. Należy ją też dobrze posolić.
  2. 2Grzyby włożyć do garnka z gorącą, słoną wodą.
  3. 3Po kilku minutach ziemia i piach osiądą na dnie. Na samej górze będą się unosić liście czy igły z drzew. Można wyłowić je łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
  4. 4Następnie tymi samymi kuchennymi narzędziami można wyjąć grzyby z wody. Dla pewności warto przełożyć je jeszcze do durszlaka i bardzo delikatnie opłukać pod bieżącą wodą.

Jak przechowywać świeże grzyby?

Suszone lub marynowane grzyby można przechowywać naprawdę długo, zwłaszcza jeśli są odpowiednio przygotowane. Te świeżo przyniesione z lasu należy obrobić możliwie jak najszybciej. Powinny być przechowywane w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. W takich warunkach mogą spędzić maksymalnie dobę. Po tym czasie należy je poddać dalszej obróbce - gotować, suszyć, marynować czy też mrozić.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Cenne właściwości grzybów. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości