Najniebezpieczniejsze gatunki grzybów w Polsce - lista
Ze statystyk Sanepidu wynika, że wszystkie bardzo ciężkie oraz śmiertelne zatrucia spowodowane są przez tylko jeden gatunek. Jest nim muchomor zielonawy, nazywany muchomorem sromotnikowym. Drugi na liście jest krowiak podwinięty, nazywany olszówką.
Olszówki dawniej były zbierane pod kilkoma warunkami - przed zjedzeniem trzeba było je wielokrotnie przegotować. Obecnie uważa się, że jest to gatunek niejadalny. Podobnie sytuacja wygląda z gąską zieloną, która chociaż zbierana, może być trująca. Odnotowano także pojedyncze przypadki zgonów.
Do najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach należą:
- muchomor zielonawy (sromotnikowy),
- krowiak podwinięty (olszówka),
- białe muchomory: jadowity i biała odmiana muchomora zielonawego,
- trujak, w tym maślanka trująca,
- lejówka liściowa,
- strzępiak ceglasty.
Trujące grzyby w Polsce
Trujące grzyby można podzielić na takie o krótkim okresie utajenia - kiedy objawy pojawiają się od 30 minut do 5 godzin, oraz o długim okresie utajenia - kiedy objawy pojawiają się od 6 do 24 godzin.
Do pierwszej grupy (krótkiego utajenia) zalicza się:
- wietruszkę ciemną,
- gąskę,
- mleczaja wełniaka,
- tęgoskór pospolity,
- lejówka,
- strzępiak czerwony i ceklasty,
- gołąbek wymiotny,
- krowiak podwinięty,
- surojadka,
- muchomor plamisty i czerwony,
- bełdka.
Do drugiej grupy (długiego utajenia) zalicza się:
- muchomory: jadowity, wiosenny i sromotnikowy,
- zasłonaka rudego,
- piestrzenicę kasztanowatą.
Objawy zatrucia grzybami
Do objawów zatrucia grzybami zalicza się:
- nudności i wymioty,
- bóle brzucha,
- biegunka,
- problem z oddychaniem, duszności,
- nadmierna potliwość,
- podwyższona temperatura,
- zaburzenia widzenia,
- pobudzenie psychoruchowe,
- rozszerzone źrenice.
Co robić, kiedy zatrujemy się grzybami?
Zatrucie grzybami może być śmiertelnie niebezpieczne. Z tego powodu, jeśli podejrzewamy, że zjedliśmy trujące grzyby, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. W pierwszej kolejności prowokowane są wymioty - aby usunąć resztki grzybów z żołądka i uzyskać materiał do badania.
Co trzeba powiedzieć lekarzowi, jeśli podejrzewamy zatrucie? Przede wszystkim, z ilu rodzajów grzybów przygotowana była potrawa, gdzie i kiedy były zbierane lub kupione, jakie były pierwsze objawy i kiedy się pojawiły, a także czy więcej osób jadło daną potrawę.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak zbierać grzyby? "W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
- Grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Jak je od siebie odróżnić?
- Jadalne i trujące rodzaje grzybów gąsek – jak je rozpoznać i co z nich zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: grzyby.pl
Źródło zdjęcia głównego: DjMiko/Getty Images