Na prawdziwy wysyp grzybów jeszcze za wcześnie – ostrzegają specjaliści. Mimo tego pasjonaci grzybobrania już widywani są na poszukiwaniu leśnych przysmaków. Czy w maju faktycznie warto wybrać się do lasu? O czym koniecznie należy pamiętać?
Polacy kochają zbierać i jeść grzyby. Co więcej, nasz kraj jest jednym z największych producentów pieczarek. Jak się je uprawia? Czy są grzyby, które można wyhodować w domu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Daria Latała, rolniczka, pasjonatka dzikich roślin i grzybów, prowadzi kanał na Instagramie @je_dynie.
Niektóre grzyby są objęte ochroną prawną, zgodnie z aktualnymi rozporządzeniami ministerialnymi. Niszczenie i pozyskiwanie gatunków znajdujących się na liście grzybów pod ochroną w Polsce, jest nie tylko nielegalne, ale też karalne. Które grzyby są pod ochroną? Co grozi za ich zerwanie? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Jednymi z najczęściej zbieranych w naszym kraju grzybów są maślaki. Są one bardzo charakterystyczne i śluzowate. Wszystkie gatunki maślaków są jadalne, zatem bez obaw można zrobić z nich pyszny sos, zupę lub potrawkę. Gdzie rosną? Jak wyglądają? Jak je przyrządzić? Dowiesz się z naszego artykułu.
Opieńka jadalna (opieńka miodowa) porasta drzewa i pnie. Niestety jest dla nich pasożytem i wywołuje choroby powodujące obumieranie roślin. Jak wygląda opieńka jadalna? Czym się charakteryzuje? Jak można ją przyrządzać? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?
Grzybobranie kojarzy się z jesiennymi spacerami. Jak się okazuje, tych leśnych skarbów można poszukiwać już latem. Michał Konkel od lat związany jest z lasem, o czym opowiada m.in. na swoim kanale Słowiański Zielnik.