Polacy kochają zbierać i jeść grzyby. Co więcej, nasz kraj jest jednym z największych producentów pieczarek. Jak się je uprawia? Czy są grzyby, które można wyhodować w domu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Daria Latała, rolniczka, pasjonatka dzikich roślin i grzybów, prowadzi kanał na Instagramie @je_dynie.
Słońce nie jest naszym sprzymierzeńcem
Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji?
Niektóre grzyby są objęte ochroną prawną, zgodnie z aktualnymi rozporządzeniami ministerialnymi. Niszczenie i pozyskiwanie gatunków znajdujących się na liście grzybów pod ochroną w Polsce, jest nie tylko nielegalne, ale też karalne. Które grzyby są pod ochroną? Co grozi za ich zerwanie? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
"Była wycieńczona i wyziębiona".
Nagranie wywołało poruszenie w sieci.
Jednymi z najczęściej zbieranych w naszym kraju grzybów są maślaki. Są one bardzo charakterystyczne i śluzowate. Wszystkie gatunki maślaków są jadalne, zatem bez obaw można zrobić z nich pyszny sos, zupę lub potrawkę. Gdzie rosną? Jak wyglądają? Jak je przyrządzić? Dowiesz się z naszego artykułu.
Opieńka jadalna (opieńka miodowa) porasta drzewa i pnie. Niestety jest dla nich pasożytem i wywołuje choroby powodujące obumieranie roślin. Jak wygląda opieńka jadalna? Czym się charakteryzuje? Jak można ją przyrządzać? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Zobacz, jak wygląda ten niezwykły okaz.
Jakie gatunki można tam znaleźć?
Specjalistka wskazuje, których miejsc unikać.
Przyniesiesz z nich pełny koszyk.
Gdzie i na co należy uważać?
Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?
Dowiedz się z okazji Dnia Grzyba, który obchodzimy 24 września.
"Jesień może okazać się wyjątkowo obfita".
Gdzie są najlepsze miejsca?
O czym pamiętać podczas grzybobrania?
"Kompletnie się nie spodziewałam".
Grzybobranie kojarzy się z jesiennymi spacerami. Jak się okazuje, tych leśnych skarbów można poszukiwać już latem. Michał Konkel od lat związany jest z lasem, o czym opowiada m.in. na swoim kanale Słowiański Zielnik.
Pojawiły się pierwsze borowiki, a smardze można było dostrzec już w marcu.
Choć mogłoby się wydawać, że to jeszcze nie czas na grzybobranie, właśnie teraz w zaciszu drzew rosną jedne z najpopularniejszych niegdyś składników kuchni polskiej - smardze.
Kobieta była poszukiwana od piątku przez ponad 100 osób.
Jesień sprzyja grzybobraniu. W tym szczególnym czasie lasy stają się prawdziwym rajem dla pasjonatów tych leśnych obfitości. Zdaniem łódzkiej policji warto jednak zachować ostrożność, gdyż w tym czasie znacznie rośnie ryzyko zaginięć. Niektórzy znacznie przeceniają swój zmysł orientacji w terenie, dlatego funkcjonariusze postanowili podzielić się praktycznymi radami, jak temu zapobiec.
Sezon grzybowy w pełni. Z tego powodu fani zbierania ich chętnie wymieniają się wiedzą na temat nietypowych okazów napotkanych wśród drzew. Kolczak obłączasty, choć niepopularny w kuchni polskiej, jest częstym mieszkańcem leśnego runa. Jak go rozpoznać?
"Jak się tego dużo nazbiera, to można ususzyć".
Jak rozpoznać, że to, co wkładamy do koszyka jest dla nas bezpieczne?
"Kawałek rajstopy zakłada się na kosz".
Czas na grzybobranie powoli się zaczyna. Mimo że grzyby można spotkać w lesie już w maju, to największy szczyt sezonu przypada na późne lato i początek jesieni. Zobacz, gdzie w Polsce najlepiej wybrać się na coroczne szukanie maślaków, prawdziwków, podgrzybków i kurek.