Wiosna rozpoczęła się na dobre, a w lasach powoli pojawiają się pierwsze grzyby. Jakich okazów szukać w kwietniu? Zdradzamy konkretne gatunki, które będą strzałem w dziesiątkę. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do aromatycznego śniadania, jak i wzbogacą smakiem rodzinny obiad.
Dalsza część tekstu pod materiałem wideo.
Jakie grzyby zbierać w kwietniu?
Choć ze zbieraniem grzybów kojarzy nam się głównie lato i jesień, już teraz w lasach możemy trafić na smaczne okazy. W tym roku w ostatnim tygodniu marca można było szukać boczniaka ostrygowatego, uszaka bzowego i płomiennicę zimową.
Z kolei podczas spacerów w kwietniu po lesie możemy spodziewać się następujących grzybów:
- kurek,
- szaraczków wiosennych,
- maślaków zwyczajnych.
Ponadto, w lasach liściastych w kwietniu można znaleźć, akie grzyby jak smardz jadalny i stożkowaty. Rosną one również na łąkach, w zaroślach, często w pobliżu jesionów, wiązy czy jabłoni.
Niestety, jest jedno, ale. Wiosenne gatunki grzybów często do złudzenia przypominają te trujące. Dlatego tak ważne jest dokładne sprawdzenie każdego z okazów. Zanim grzyby trafią do obróbki, a następnie na talerz, warto skonsultować ich pochodzenie z ekspertem, by być stu procentowo pewnym, że nie zagrażają naszemu zdrowiu i życiu. W Polsce mamy bowiem aż 3300 gatunków grzybów, z których 1300 jest jadalnych, a tylko 44 dopuszczono do użytku przez Ministerstwo Zdrowia.
Gdzie znajdziemy najwięcej grzybów w kwietniu?
Po obfitych opadach deszczu w tym roku eksperci spodziewają się rekordowego wysypu grzybów. Gdzie będzie ich najwięcej?
Grzybiarze na obfite zbiory mogą liczyć w południowych oraz wschodnich rejonach Polski, a także w centralnej części kraju. Jak informują Lasy Państwowe, wiele gatunków grzybów znaleźć można w lasach w okolicach Poznania, Katowic, Warszawy, czy Łodzi.
Zobacz także:
- Jakie grzyby zbierać wiosną? Uważaj, niektóre są pod ochroną
- Gdzie w Polsce najlepiej wybrać się na grzyby? W tych miejscach jest prawdziwy wysyp
- Kurki (grzyby) – po czym je rozpoznasz? Czy są zdrowe i jak wykorzystać je w kuchni?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: Lasy Państwowe
Źródło zdjęcia głównego: Kathrin Ziegler/GettyImages