Czy pieczarki trzeba obierać?
Pieczarki to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów. Te grzyby doskonale komponują z warzywami, makaronem czy kaszą. Pieczarki pasują do zup oraz dań mięsnych. Mimo że mają tak szerokie zastosowanie i są bardzo często wykorzystywane w kuchni, to wiele osób wciąż nie wie, czy pieczarki trzeba obierać ze skórki przed obróbką, czy też nie.
Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy od indywidualnych preferencji oraz od tego, do czego chcemy wykorzystać grzyby. Jeśli zależy nam, aby nasze danie miało delikatny smak warto pozbyć się skórki. Natomiast, gdy zamierzamy smażyć lub piec grzyby - nie musimy ich obierać. Warto dodać, że jeśli zostawimy skórkę zatrzymamy w grzybie więcej cennych dla nas substancji takich, jak witamina D, żelazo czy potas.
Jak oczyścić pieczarki?
Jeżeli decydujemy się obrać pieczarki, to skórkę należy zdjąć jedynie z kapelusza. Z nóżki - którą część osób błędnie wyrzuca - wystarczy nożem delikatnie zeskrobać ziemię.
W przypadku, gdy zdecydujemy się umyć pieczarki trzeba pamiętać, aby nie moczyć ich w wodzie. Grzyby przypominają trochę gąbkę i doskonale chłoną wodę. Jeśli jest jej za dużo pieczarki tracą swój smak. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przetarcie grzybów wilgotnym, papierowym ręcznikiem.
Zobacz także:
- Jak szybko pokroić pieczarki? Ten trik z TikToka zaskakuje
- Kawa grzybowa to najmodniejszy hit w sieci. "Soplówka może być stosowana u ludzi z demencją"
- Tego grzyba możesz zbierać przez całą zimę. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Autor: KO
Źródło: wp.pl/magro.info.pl
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandr Zubkov/Getty Images