Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź nie jest taka prosta

pieczarki
Czy pieczarki trzeba obierać?
Źródło: Aleksandr Zubkov/Getty Images

Pieczarki to jedne z najczęściej wykorzystywanych grzybów w polskiej kuchni. Świetnie nadają się do zup, sosów czy farszy. Wiele osób przed podaniem tych grzybów zastanawia się czy trzeba je obrać, czy też wystarczy je umyć. Co powinno się zrobić, aby zachować jak najwięcej smaku, aromatu i wartości odżywczych pieczarek?

Czy pieczarki trzeba obierać?

Pieczarki to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów. Te grzyby doskonale komponują z warzywami, makaronem czy kaszą. Pieczarki pasują do zup oraz dań mięsnych. Mimo że mają tak szerokie zastosowanie i są bardzo często wykorzystywane w kuchni, to wiele osób wciąż nie wie, czy pieczarki trzeba obierać ze skórki przed obróbką, czy też nie.

Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy od indywidualnych preferencji oraz od tego, do czego chcemy wykorzystać grzyby. Jeśli zależy nam, aby nasze danie miało delikatny smak warto pozbyć się skórki. Natomiast, gdy zamierzamy smażyć lub piec grzyby - nie musimy ich obierać. Warto dodać, że jeśli zostawimy skórkę zatrzymamy w grzybie więcej cennych dla nas substancji takich, jak witamina D, żelazo czy potas.

Jak oczyścić pieczarki?

Jeżeli decydujemy się obrać pieczarki, to skórkę należy zdjąć jedynie z kapelusza. Z nóżki - którą część osób błędnie wyrzuca - wystarczy nożem delikatnie zeskrobać ziemię.

W przypadku, gdy zdecydujemy się umyć pieczarki trzeba pamiętać, aby nie moczyć ich w wodzie. Grzyby przypominają trochę gąbkę i doskonale chłoną wodę. Jeśli jest jej za dużo pieczarki tracą swój smak. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przetarcie grzybów wilgotnym, papierowym ręcznikiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości