Niezwykły przepis na świąteczne pierogi
Michał "Rozkoszny" Korkosz to dobrze znany widzom Dzień Dobry TVN popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania.
Ostatnio opublikował recepturę na pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą. Świetnie sprawdzą się jako danie wigilijne i bożonarodzeniowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
- W moim domu pierogi z kapustą stanowią nieodłączną część wigilijnego menu. Ale lubię je tak bardzo, że mógłbym jeść te pierogi na okrągło, 12 miesięcy w roku. Sekretem tego uzależnienia jest odpowiednio zbalansowany farsz. Kapusta kiszona traci na swojej charakterności w zestawieniu z aromatyczną kandyzowaną skórką z pomarańczy, która, uwierzcie, zmienia wszystko. Przepis w moje książce "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", a także od teraz na blogu - czytamy we wpisie na jego profilu na Instagramie.
Michał "Rozkoszny" i jego przepis na pierogi z pomarańczą
Składniki:
- 3 szklanki (450 g) kapusty kiszonej, odciśniętej i drobno posiekanej
- 4 łyżki masła
- 1 średnia cebula (180 g), posiekana
- 2 liście laurowe
- 500 g boczniaków, posiekanych
- 1 mała marchewka (około 100 g), obrana i starta na tarce
- 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ciasto na pierogi
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- skórka pomarańczowa, do podania
Przygotowanie:
- Aby przygotować nadzienie, umieść kapustę kiszoną w średnim rondlu i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do miękkości. Dokładnie odcedź.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i liście laurowe. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli – 3-4 minuty. Dodaj kolejną łyżkę masła, roztop je, a następnie dodaj grzyby. Smaż przez 5-8 minut, aż mocno się zrumienią. Dodaj kolejną łyżkę masła, następnie dodaj kapustę, marchewkę i 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaż jeszcze przez 2 minuty, aż smaki się połączą. Wyrzuć liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
- W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi. Postępując zgodnie z tym przepisem, wypełnij pierogi nadzieniem, ugotuj je i odcedź.
- Przed podaniem rozłóż pierogi na talerze. Polej palonym masłem i zetrzyj na nie skórką pomarańczową. Koniecznie z kwaśną śmietaną.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Kuchnia kaszubska. Przepisy na śledzia w zalewie octowej i po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie
- Sposoby na świątecznego śledzia. Zawierucha: "Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
- Przygotuj świąteczny obiad, który zaskoczy gości, razem ze zwyciężczynią MasterChefa - Joanną Szymanowską
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images