Zaskakujący przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem jest jeden składnik

Zaskakujący przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem jest jeden składnik
Zaskakujący przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem jest jeden składnik
Źródło: Getty Images
Michał "Rozkoszny" zaprezentował wielbicielom przepis na pierogi w wyjątkowym świątecznym wydaniu. To idealne rozwiązanie, gdy chcemy połączyć tradycję z nutą nowoczesności. Jak przygotować pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą?

Niezwykły przepis na świąteczne pierogi

Michał "Rozkoszny" Korkosz to dobrze znany widzom Dzień Dobry TVN popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania.

Ostatnio opublikował recepturę na pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą. Świetnie sprawdzą się jako danie wigilijne i bożonarodzeniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

- W moim domu pierogi z kapustą stanowią nieodłączną część wigilijnego menu. Ale lubię je tak bardzo, że mógłbym jeść te pierogi na okrągło, 12 miesięcy w roku. Sekretem tego uzależnienia jest odpowiednio zbalansowany farsz. Kapusta kiszona traci na swojej charakterności w zestawieniu z aromatyczną kandyzowaną skórką z pomarańczy, która, uwierzcie, zmienia wszystko. Przepis w moje książce "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", a także od teraz na blogu - czytamy we wpisie na jego profilu na Instagramie.

Michał "Rozkoszny" i jego przepis na pierogi z pomarańczą

Składniki:

  • 3 szklanki (450 g) kapusty kiszonej, odciśniętej i drobno posiekanej
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula (180 g), posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 500 g boczniaków, posiekanych
  • 1 mała marchewka (około 100 g), obrana i starta na tarce
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ciasto na pierogi
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • skórka pomarańczowa, do podania

Przygotowanie:

  • Aby przygotować nadzienie, umieść kapustę kiszoną w średnim rondlu i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do miękkości. Dokładnie odcedź.
  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i liście laurowe. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli – 3-4 minuty. Dodaj kolejną łyżkę masła, roztop je, a następnie dodaj grzyby. Smaż przez 5-8 minut, aż mocno się zrumienią. Dodaj kolejną łyżkę masła, następnie dodaj kapustę, marchewkę i 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaż jeszcze przez 2 minuty, aż smaki się połączą. Wyrzuć liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi. Postępując zgodnie z tym przepisem, wypełnij pierogi nadzieniem, ugotuj je i odcedź.
  • Przed podaniem rozłóż pierogi na talerze. Polej palonym masłem i zetrzyj na nie skórką pomarańczową. Koniecznie z kwaśną śmietaną.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości