Materiał promocyjny

Przygotuj świąteczny obiad, który zaskoczy gości, razem ze zwyciężczynią MasterChefa - Joanną Szymanowską

Świąteczny obiad, który zachwyci gości
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szymanowska przygotowała dania, które idealnie sprawdzą się jako świąteczny obiad. Przygotuj z nią mistrzowskie potrawy, którymi zaskoczysz gości. Sprawdź, jak przygotować świąteczną szynkę w korzennej glazurze, stek z rostbefu z dodatkami, choinki z vege pastą i hummusem i gwiazdki z ciasta francuskiego.

Szynka Świąteczna w korzennej glazurze

Składniki:

  • ok 2-3 kg Szynki Świątecznej Sokołów,
    • 30 goździków.

      Składniki na glazurę:

      • sok z 3 pomarańczy,
        • sok z cytryny,
          • 200 ml ciemnego piwa,
            • 140 g miodu,
              • łyżka cukru,
                • 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
                  • łyżka sosu Teriyaki gęstego,
                    • łyżeczka soli.

                      Dodatki:

                      • 2 pomarańcze,
                        • pęczek rozmarynu,
                          • świeże liście laurowe,
                            • garść świeżej żurawiny.
                              Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
                              Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
                              Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                              Sposób przygotowania:

                              Szynkę w folii włóż na godzinę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W tym czasie zrób glazurę. Następnie wyjmij szynkę z piekarnika, zdejmij folię i siatkę. Skórę szynki natnij w kratkę i wbij w nią goździki.

                              Do rondelka dodaj wszystkie składniki na glazurę i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie redukuj o 1/2. Konsystencja powinna być gęsta, aby ładnie oblepiała szybkę.

                              Następnie rozprowadź pędzelkiem glazurę, tak aby ta pokrywała cały kawałek szynki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i piecz przez kolejne 20 min. Smarując glazurą co 5 min.

                              Podanie: do ładnego naczynia żaroodpornego włóż Szynkę Świąteczną w korzennej glazurze. Pomarańcze pokrój w plastry, opal palnikiem i połóż w trzech miejscach obok szynki. Całość ozdób liśćmi laurowymi, rozmarynem i żurawiną.

                              Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
                              Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
                              Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                              Stek z rostbefu wołowego w towarzystwie na zimowe dni

                              Składniki:

                              • około 300 g steku z rostbefu wołowego bez kości,
                                • 3 gałązki świeżego tymianku,
                                  • gałązka świeżego rozmarynu,
                                    • 2 ząbki czosnku,
                                      • 40 g zimnego masła,
                                        • 2 łyżki oleju,
                                          • sól, kruszony pieprz do smaku.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Mięso wyjmij z lodówki 1,5h przed smażeniem, aby było w temperaturze pokojowej. Mięso natrzyj olejem i nie doprawiaj. Smaż na bardzo rozgrzanej patelni do uzyskania brązowego koloru z każdej strony. Po tej czynności, zmniejsz delikatnie ogień.

                                            Na patelnię dorzuć zioła, rozgnieciony w łupinie czosnek i zimne masło. Kiedy masło zacznie się pienić oblewaj nim mięso. Ta czynność nie powinna trwać dłużej niż ok 3 min. Smaż w zależności od stopnia wysmażenia, jakie preferujesz. Termometrem sprawdź temperaturę w środku: 51 °C krwisty, 60 °C średnio wysmażony, 71 °C wysmażony. Mięso przełóż na kratkę na ok 4 minuty, aby odpoczęło. Dopraw je solą morską i kruszonym pieprzem.

                                            1E5A2495
                                            1E5A2495
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Dodatek do rostbefu: puree z batatów

                                            Składniki:

                                            • 4 średnie bataty,
                                              • szklanka soli (do pieczenia),
                                                • 110 g masła,
                                                  • sól do smaku.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Piekarnik ustaw na 140°C. Do metalowej brytfanny wsyp szklankę soli. Ugnieć na niej bataty i piecz przez 1,5h, aż staną się miękkie. Bataty obierz i zostaw tylko miękki środek. Dodaj masło i ucieraj tłuczkiem do ziemniaków, aż konsystencja będzie jednolita.

                                                    Dodatek do rostbefu: grucha w przyprawach korzennych

                                                    Składniki:

                                                    • 2 gruszki,
                                                      • 600 ml czerwonego wytrawnego wina,
                                                        • laska cynamonu,
                                                          • 2 gwiazdki anyżu,
                                                            • 3 ziarna kardamonu,
                                                              • sok z pomarańczy,
                                                                • 5 goździków,
                                                                  • 220 ml miodu.

                                                                    Składniki na sos:

                                                                    • 300 ml wina po Gruchach w przyprawach korzennych,
                                                                      • czerwona cebula.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Do rondla na średniej mocy palnika wlej wino i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem gruszki. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru alkoholu. Gruszki oczyść, obierz i pokrój je na 4 części. Umieść gruszki w garnku z winem i przyprawami. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Aby gruszki równomiernie się nasączyły, przekładaj je od czasu do czasu. Po tym czasie przykryj je pokrywką i zostaw do wystygnięcia. Następnie pokrój w vichy (cienkie plasterki) i podawaj.

                                                                        Czerwoną cebulę pokrój w brunoise (bardzo drobna kostka) i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Następnie wlej wina po Gruchach w przyprawach korzennych. Zredukuj płyn o 1/3. Przecedź przez sitko.

                                                                        Dodatek do rostbefu: chrust z pora

                                                                        Składniki:

                                                                        • 2 pory (tylko biała część),
                                                                          • 400 ml oleju rzepakowego,
                                                                            • szczypta soli.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Por dokładnie oczyść i pokrój na cienkie julienne (słupki) o długości około 4 cm. Nagrzej olej do 140-150 stopni i smaż do uzyskania złotego koloru. Por rozłóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Dopraw solą do smaku.

                                                                              Na dużym talerzu umieść stek z rostbefu. Obok umieść puree, ozdób je gruchą i chrustem z pora. Obok wlej ok 2 łyżek sosu.

                                                                              Hummus z warzywami
                                                                              Hummus z warzywami
                                                                              Hummus z warzywami
                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                              Choinki z vege pastą i hummusem

                                                                              Składniki na choinkowe chlebki:

                                                                              • 650 g mąki pszennej,
                                                                                • 325 g wody, letniej,
                                                                                  • 40 g świeżych drożdży,
                                                                                    • 1½ łyżeczki cukru ,
                                                                                      • łyżeczka soli,
                                                                                        • 55 g oleju.

                                                                                          Składniki na farsz do pierwszego chlebka:

                                                                                          • 7 łyżek oleju z pestek winogron,
                                                                                            • 170 g vege pasty z cukinii z suszonymi pomidorami.

                                                                                              Składniki na farsz do drugiego chlebka:

                                                                                              • około 5 łyżek oliwy truflowej,
                                                                                                • łyżeczka soli.

                                                                                                  Smażone warzywa do hummusu:

                                                                                                  • opakowanie pomidorków koktajlowych,
                                                                                                    • czerwona papryka,
                                                                                                      • żółta papryka,
                                                                                                        • pół cebuli białej, brunoise,
                                                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                            • 10 ml oleju z pestek winogron,
                                                                                                              • 15 oliwy,
                                                                                                                • 2 łyżeczki cukru,
                                                                                                                  • sól, pieprz młotkowany do smaku,
                                                                                                                    • gałązka tymianku,
                                                                                                                      • łyżeczki kardamonu.

                                                                                                                        Dodatki:

                                                                                                                        • hummus z suszonych pomidorów, klasyczny i z czarnuszką,
                                                                                                                          • garść rukoli.

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            Ciasto Do miksera wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i olej. Ciasto wyrabiaj ok 3 min. Następnie przełóż na blat oprószony mąką. Ciasto uformuj w kulkę i ostaw pod przykryciem na 15 min. Podziel ciasto na dwie części. Następie rozwałkuj na osobne prostokąty. Jeden posmaruj farszem, a drugi oliwą truflową i oprósz solą. Ciasto pokrój wzdłuż w pasy o szerokości ok. 5 cm. Paski złóż w harmonijkę. Przełóż do tortownicy w kształcie choinki o wymiarach 29x20x5,5. Następnie odstaw na ok 10-15 min i przykryj wilgotną ściereczką, do wyrośnięcia. Piecz chlebki w temp. 200°C przez ok 27 min.

                                                                                                                            Farsz W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj ciasto.

                                                                                                                            Smażone warzywa do humusu Na patelnie wlej 10 ml oleju, następnie przesmaż cebulę, paprykę, czosnek i pomidorki, gdy pomidorki się zarumienią, dodaj przypraw i ziół. Miękkie pomidorki rozdrobnij delikatnie widelcem. Na koniec wszystko polej oliwą. Smażone warzywa podawaj na humusie

                                                                                                                            Podanie Na deskach połóż dwa chlebki w kształcie choinki. Jeden z pasty z cukinii z suszonymi pomidorami. Drugi z oliwą truflową, który ozdób humusem, smażonymi warzywami i rukolą.

                                                                                                                            Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
                                                                                                                            Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
                                                                                                                            Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
                                                                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                            Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną

                                                                                                                            Składniki na gwiazdki z ciasta francuskiego:

                                                                                                                            • ciasto francuskie,
                                                                                                                              • jajo, rozmącone,
                                                                                                                                • prażony sezam do posypania.

                                                                                                                                  Składniki na sos żurawinowy:

                                                                                                                                  • 250 g żurawiny,
                                                                                                                                    • garść świeżego tymianku,
                                                                                                                                      • gałązka świeżego rozmarynu,
                                                                                                                                        • 10 g cukru,
                                                                                                                                          • 40 g masła,
                                                                                                                                            • łyżka oliwy z oliwek,
                                                                                                                                              • 150 ml czerwonego wytrawnego wina.

                                                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                                                • 5 pasztecików drobiowych Sokoliki,
                                                                                                                                                  • suszona cebulka,
                                                                                                                                                    • wykałaczki.
                                                                                                                                                      Przygotowanie Gwiazdek z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
                                                                                                                                                      Przygotowanie Gwiazdek z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
                                                                                                                                                      Przygotowanie Gwiazdek z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
                                                                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Gwiazdki z ciasta francuskiego Z ciasta francuskiego wytnij 15 gwiazdek foremką do pierniczków. Następnie posmaruj jajkiem i posyp prażonym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru.

                                                                                                                                                      Sos żurawinowy Rozgrzej patelnię. Wlej oliwę i dodaj żurawinę. Smaż chwilę. Dodaj cukier i duś ok 3-4 min. Następnie dodaj masło i duś ok 2-3 min. Teraz czas na wino. Wlej i redukuj 1/2, w tym czasie dodaj też tymianek i rozmaryn.

                                                                                                                                                      Podanie Każdy pasztecik przetnij wzdłuż na 3 części. Następnie wytnij w każdej części gwiazdkę i połóż ją na ciasto francuskie. Udekoruj żurawiną i suszona cebulką.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Źródło: Joanna Szymanowska

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana