Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Składniki:
- ok 2-3 kg Szynki Świątecznej Sokołów,
- 30 goździków.
Składniki na glazurę:
- sok z 3 pomarańczy,
- sok z cytryny,
- 200 ml ciemnego piwa,
- 140 g miodu,
- łyżka cukru,
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
- łyżka sosu Teriyaki gęstego,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- 2 pomarańcze,
- pęczek rozmarynu,
- świeże liście laurowe,
- garść świeżej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Szynkę w folii włóż na godzinę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W tym czasie zrób glazurę. Następnie wyjmij szynkę z piekarnika, zdejmij folię i siatkę. Skórę szynki natnij w kratkę i wbij w nią goździki.
Do rondelka dodaj wszystkie składniki na glazurę i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie redukuj o 1/2. Konsystencja powinna być gęsta, aby ładnie oblepiała szybkę.
Następnie rozprowadź pędzelkiem glazurę, tak aby ta pokrywała cały kawałek szynki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i piecz przez kolejne 20 min. Smarując glazurą co 5 min.
Podanie: do ładnego naczynia żaroodpornego włóż Szynkę Świąteczną w korzennej glazurze. Pomarańcze pokrój w plastry, opal palnikiem i połóż w trzech miejscach obok szynki. Całość ozdób liśćmi laurowymi, rozmarynem i żurawiną.
Stek z rostbefu wołowego w towarzystwie na zimowe dni
Składniki:
- około 300 g steku z rostbefu wołowego bez kości,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 g zimnego masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól, kruszony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso wyjmij z lodówki 1,5h przed smażeniem, aby było w temperaturze pokojowej. Mięso natrzyj olejem i nie doprawiaj. Smaż na bardzo rozgrzanej patelni do uzyskania brązowego koloru z każdej strony. Po tej czynności, zmniejsz delikatnie ogień.
Na patelnię dorzuć zioła, rozgnieciony w łupinie czosnek i zimne masło. Kiedy masło zacznie się pienić oblewaj nim mięso. Ta czynność nie powinna trwać dłużej niż ok 3 min. Smaż w zależności od stopnia wysmażenia, jakie preferujesz. Termometrem sprawdź temperaturę w środku: 51 °C krwisty, 60 °C średnio wysmażony, 71 °C wysmażony. Mięso przełóż na kratkę na ok 4 minuty, aby odpoczęło. Dopraw je solą morską i kruszonym pieprzem.
Dodatek do rostbefu: puree z batatów
Składniki:
- 4 średnie bataty,
- szklanka soli (do pieczenia),
- 110 g masła,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustaw na 140°C. Do metalowej brytfanny wsyp szklankę soli. Ugnieć na niej bataty i piecz przez 1,5h, aż staną się miękkie. Bataty obierz i zostaw tylko miękki środek. Dodaj masło i ucieraj tłuczkiem do ziemniaków, aż konsystencja będzie jednolita.
Dodatek do rostbefu: grucha w przyprawach korzennych
Składniki:
- 2 gruszki,
- 600 ml czerwonego wytrawnego wina,
- laska cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 3 ziarna kardamonu,
- sok z pomarańczy,
- 5 goździków,
- 220 ml miodu.
Składniki na sos:
- 300 ml wina po Gruchach w przyprawach korzennych,
- czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
Do rondla na średniej mocy palnika wlej wino i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem gruszki. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru alkoholu. Gruszki oczyść, obierz i pokrój je na 4 części. Umieść gruszki w garnku z winem i przyprawami. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Aby gruszki równomiernie się nasączyły, przekładaj je od czasu do czasu. Po tym czasie przykryj je pokrywką i zostaw do wystygnięcia. Następnie pokrój w vichy (cienkie plasterki) i podawaj.
Czerwoną cebulę pokrój w brunoise (bardzo drobna kostka) i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Następnie wlej wina po Gruchach w przyprawach korzennych. Zredukuj płyn o 1/3. Przecedź przez sitko.
Dodatek do rostbefu: chrust z pora
Składniki:
- 2 pory (tylko biała część),
- 400 ml oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Por dokładnie oczyść i pokrój na cienkie julienne (słupki) o długości około 4 cm. Nagrzej olej do 140-150 stopni i smaż do uzyskania złotego koloru. Por rozłóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Dopraw solą do smaku.
Na dużym talerzu umieść stek z rostbefu. Obok umieść puree, ozdób je gruchą i chrustem z pora. Obok wlej ok 2 łyżek sosu.
Choinki z vege pastą i hummusem
Składniki na choinkowe chlebki:
- 650 g mąki pszennej,
- 325 g wody, letniej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1½ łyżeczki cukru ,
- łyżeczka soli,
- 55 g oleju.
Składniki na farsz do pierwszego chlebka:
- 7 łyżek oleju z pestek winogron,
- 170 g vege pasty z cukinii z suszonymi pomidorami.
Składniki na farsz do drugiego chlebka:
- około 5 łyżek oliwy truflowej,
- łyżeczka soli.
Smażone warzywa do hummusu:
- opakowanie pomidorków koktajlowych,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- pół cebuli białej, brunoise,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 ml oleju z pestek winogron,
- 15 oliwy,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz młotkowany do smaku,
- gałązka tymianku,
- łyżeczki kardamonu.
Dodatki:
- hummus z suszonych pomidorów, klasyczny i z czarnuszką,
- garść rukoli.
Sposób przygotowania:
Ciasto Do miksera wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i olej. Ciasto wyrabiaj ok 3 min. Następnie przełóż na blat oprószony mąką. Ciasto uformuj w kulkę i ostaw pod przykryciem na 15 min. Podziel ciasto na dwie części. Następie rozwałkuj na osobne prostokąty. Jeden posmaruj farszem, a drugi oliwą truflową i oprósz solą. Ciasto pokrój wzdłuż w pasy o szerokości ok. 5 cm. Paski złóż w harmonijkę. Przełóż do tortownicy w kształcie choinki o wymiarach 29x20x5,5. Następnie odstaw na ok 10-15 min i przykryj wilgotną ściereczką, do wyrośnięcia. Piecz chlebki w temp. 200°C przez ok 27 min.
Farsz W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj ciasto.
Smażone warzywa do humusu Na patelnie wlej 10 ml oleju, następnie przesmaż cebulę, paprykę, czosnek i pomidorki, gdy pomidorki się zarumienią, dodaj przypraw i ziół. Miękkie pomidorki rozdrobnij delikatnie widelcem. Na koniec wszystko polej oliwą. Smażone warzywa podawaj na humusie
Podanie Na deskach połóż dwa chlebki w kształcie choinki. Jeden z pasty z cukinii z suszonymi pomidorami. Drugi z oliwą truflową, który ozdób humusem, smażonymi warzywami i rukolą.
Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Składniki na gwiazdki z ciasta francuskiego:
- ciasto francuskie,
- jajo, rozmącone,
- prażony sezam do posypania.
Składniki na sos żurawinowy:
- 250 g żurawiny,
- garść świeżego tymianku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 10 g cukru,
- 40 g masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina.
Dodatki:
- 5 pasztecików drobiowych Sokoliki,
- suszona cebulka,
- wykałaczki.
Sposób przygotowania:
Gwiazdki z ciasta francuskiego Z ciasta francuskiego wytnij 15 gwiazdek foremką do pierniczków. Następnie posmaruj jajkiem i posyp prażonym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Sos żurawinowy Rozgrzej patelnię. Wlej oliwę i dodaj żurawinę. Smaż chwilę. Dodaj cukier i duś ok 3-4 min. Następnie dodaj masło i duś ok 2-3 min. Teraz czas na wino. Wlej i redukuj 1/2, w tym czasie dodaj też tymianek i rozmaryn.
Podanie Każdy pasztecik przetnij wzdłuż na 3 części. Następnie wytnij w każdej części gwiazdkę i połóż ją na ciasto francuskie. Udekoruj żurawiną i suszona cebulką.
Zobacz także:
- Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz
- Mięsne przysmaki Piotra Kucharskiego. Poznaj wyjątkowe przepisy
- Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka
Źródło: Joanna Szymanowska
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN