Materiał promocyjny

Przygotuj świąteczny obiad, który zaskoczy gości, razem ze zwyciężczynią MasterChefa - Joanną Szymanowską

Joanna Szymanowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Świąteczny obiad, który zachwyci gości
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szymanowska przygotowała dania, które idealnie sprawdzą się jako świąteczny obiad. Przygotuj z nią mistrzowskie potrawy, którymi zaskoczysz gości. Sprawdź, jak przygotować świąteczną szynkę w korzennej glazurze, stek z rostbefu z dodatkami, choinki z vege pastą i hummusem i gwiazdki z ciasta francuskiego.

Szynka Świąteczna w korzennej glazurze

Składniki:

  • ok 2-3 kg Szynki Świątecznej Sokołów,
  • 30 goździków.

Składniki na glazurę:

  • sok z 3 pomarańczy,
  • sok z cytryny,
  • 200 ml ciemnego piwa,
  • 140 g miodu,
  • łyżka cukru,
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
  • łyżka sosu Teriyaki gęstego,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • 2 pomarańcze,
  • pęczek rozmarynu,
  • świeże liście laurowe,
  • garść świeżej żurawiny.
Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Szynkę w folii włóż na godzinę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W tym czasie zrób glazurę. Następnie wyjmij szynkę z piekarnika, zdejmij folię i siatkę. Skórę szynki natnij w kratkę i wbij w nią goździki.

Do rondelka dodaj wszystkie składniki na glazurę i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie redukuj o 1/2. Konsystencja powinna być gęsta, aby ładnie oblepiała szybkę.

Następnie rozprowadź pędzelkiem glazurę, tak aby ta pokrywała cały kawałek szynki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i piecz przez kolejne 20 min. Smarując glazurą co 5 min.

Podanie: do ładnego naczynia żaroodpornego włóż Szynkę Świąteczną w korzennej glazurze. Pomarańcze pokrój w plastry, opal palnikiem i połóż w trzech miejscach obok szynki. Całość ozdób liśćmi laurowymi, rozmarynem i żurawiną.

Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Szynka Świąteczna w korzennej glazurze
Źródło: Michał Woźniak/East News

Stek z rostbefu wołowego w towarzystwie na zimowe dni

Składniki:

  • około 300 g steku z rostbefu wołowego bez kości,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 g zimnego masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, kruszony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso wyjmij z lodówki 1,5h przed smażeniem, aby było w temperaturze pokojowej. Mięso natrzyj olejem i nie doprawiaj. Smaż na bardzo rozgrzanej patelni do uzyskania brązowego koloru z każdej strony. Po tej czynności, zmniejsz delikatnie ogień.

Na patelnię dorzuć zioła, rozgnieciony w łupinie czosnek i zimne masło. Kiedy masło zacznie się pienić oblewaj nim mięso. Ta czynność nie powinna trwać dłużej niż ok 3 min. Smaż w zależności od stopnia wysmażenia, jakie preferujesz. Termometrem sprawdź temperaturę w środku: 51 °C krwisty, 60 °C średnio wysmażony, 71 °C wysmażony. Mięso przełóż na kratkę na ok 4 minuty, aby odpoczęło. Dopraw je solą morską i kruszonym pieprzem.

1E5A2495
1E5A2495
Źródło: Michał Woźniak/East News

Dodatek do rostbefu: puree z batatów

Składniki:

  • 4 średnie bataty,
  • szklanka soli (do pieczenia),
  • 110 g masła,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Piekarnik ustaw na 140°C. Do metalowej brytfanny wsyp szklankę soli. Ugnieć na niej bataty i piecz przez 1,5h, aż staną się miękkie. Bataty obierz i zostaw tylko miękki środek. Dodaj masło i ucieraj tłuczkiem do ziemniaków, aż konsystencja będzie jednolita.

Dodatek do rostbefu: grucha w przyprawach korzennych

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 600 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • sok z pomarańczy,
  • 5 goździków,
  • 220 ml miodu.

Składniki na sos:

  • 300 ml wina po Gruchach w przyprawach korzennych,
  • czerwona cebula.

Sposób przygotowania:

Do rondla na średniej mocy palnika wlej wino i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem gruszki. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru alkoholu. Gruszki oczyść, obierz i pokrój je na 4 części. Umieść gruszki w garnku z winem i przyprawami. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Aby gruszki równomiernie się nasączyły, przekładaj je od czasu do czasu. Po tym czasie przykryj je pokrywką i zostaw do wystygnięcia. Następnie pokrój w vichy (cienkie plasterki) i podawaj.

Czerwoną cebulę pokrój w brunoise (bardzo drobna kostka) i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Następnie wlej wina po Gruchach w przyprawach korzennych. Zredukuj płyn o 1/3. Przecedź przez sitko.

Dodatek do rostbefu: chrust z pora

Składniki:

  • 2 pory (tylko biała część),
  • 400 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Por dokładnie oczyść i pokrój na cienkie julienne (słupki) o długości około 4 cm. Nagrzej olej do 140-150 stopni i smaż do uzyskania złotego koloru. Por rozłóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Dopraw solą do smaku.

Na dużym talerzu umieść stek z rostbefu. Obok umieść puree, ozdób je gruchą i chrustem z pora. Obok wlej ok 2 łyżek sosu.

Hummus z warzywami
Hummus z warzywami
Hummus z warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Choinki z vege pastą i hummusem

Składniki na choinkowe chlebki:

  • 650 g mąki pszennej,
  • 325 g wody, letniej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1½ łyżeczki cukru ,
  • łyżeczka soli,
  • 55 g oleju.

Składniki na farsz do pierwszego chlebka:

  • 7 łyżek oleju z pestek winogron,
  • 170 g vege pasty z cukinii z suszonymi pomidorami.

Składniki na farsz do drugiego chlebka:

  • około 5 łyżek oliwy truflowej,
  • łyżeczka soli.

Smażone warzywa do hummusu:

  • opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • pół cebuli białej, brunoise,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 ml oleju z pestek winogron,
  • 15 oliwy,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz młotkowany do smaku,
  • gałązka tymianku,
  • łyżeczki kardamonu.

Dodatki:

  • hummus z suszonych pomidorów, klasyczny i z czarnuszką,
  • garść rukoli.

Sposób przygotowania:

Ciasto Do miksera wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i olej. Ciasto wyrabiaj ok 3 min. Następnie przełóż na blat oprószony mąką. Ciasto uformuj w kulkę i ostaw pod przykryciem na 15 min. Podziel ciasto na dwie części. Następie rozwałkuj na osobne prostokąty. Jeden posmaruj farszem, a drugi oliwą truflową i oprósz solą. Ciasto pokrój wzdłuż w pasy o szerokości ok. 5 cm. Paski złóż w harmonijkę. Przełóż do tortownicy w kształcie choinki o wymiarach 29x20x5,5. Następnie odstaw na ok 10-15 min i przykryj wilgotną ściereczką, do wyrośnięcia. Piecz chlebki w temp. 200°C przez ok 27 min.

Farsz W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj ciasto.

Smażone warzywa do humusu Na patelnie wlej 10 ml oleju, następnie przesmaż cebulę, paprykę, czosnek i pomidorki, gdy pomidorki się zarumienią, dodaj przypraw i ziół. Miękkie pomidorki rozdrobnij delikatnie widelcem. Na koniec wszystko polej oliwą. Smażone warzywa podawaj na humusie

Podanie Na deskach połóż dwa chlebki w kształcie choinki. Jeden z pasty z cukinii z suszonymi pomidorami. Drugi z oliwą truflową, który ozdób humusem, smażonymi warzywami i rukolą.

Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Gwiazdki z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną

Składniki na gwiazdki z ciasta francuskiego:

  • ciasto francuskie,
  • jajo, rozmącone,
  • prażony sezam do posypania.

Składniki na sos żurawinowy:

  • 250 g żurawiny,
  • garść świeżego tymianku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 10 g cukru,
  • 40 g masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina.

Dodatki:

  • 5 pasztecików drobiowych Sokoliki,
  • suszona cebulka,
  • wykałaczki.
Przygotowanie Gwiazdek z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Przygotowanie Gwiazdek z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Przygotowanie Gwiazdek z ciasta francuskiego z pasztecikiem drobiowym i żurawiną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Gwiazdki z ciasta francuskiego Z ciasta francuskiego wytnij 15 gwiazdek foremką do pierniczków. Następnie posmaruj jajkiem i posyp prażonym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Sos żurawinowy Rozgrzej patelnię. Wlej oliwę i dodaj żurawinę. Smaż chwilę. Dodaj cukier i duś ok 3-4 min. Następnie dodaj masło i duś ok 2-3 min. Teraz czas na wino. Wlej i redukuj 1/2, w tym czasie dodaj też tymianek i rozmaryn.

Podanie Każdy pasztecik przetnij wzdłuż na 3 części. Następnie wytnij w każdej części gwiazdkę i połóż ją na ciasto francuskie. Udekoruj żurawiną i suszona cebulką.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości