Materiał promocyjny

Mięsne przysmaki Piotra Kucharskiego. Poznaj wyjątkowe przepisy

Pyszne pieczyste na świątecznym stole
Pieczona szynka świąteczna, steki Tomahawk z sosem cebulowym i roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów. Takie pyszne, mięsne dania przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Zobacz, jak to robi.

Pieczona szynka świąteczna

Składniki na pieczoną szynkę

  • 1 szynka świąteczna Sokołów
  • 5 mandarynek
  • około 25-30 goździków

Kapusta:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 500 ml soku z czarnej porzeczki
  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
  • sól i pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania szynki pieczonej

Szynkę w folii umieścić w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C i piec przez 60 minut.

W tym czasie na maśle z olejem podsmażyć posiekaną cebulę. Po chwili dodać poszatkowaną kapustę i przesmażyć razem. Po chwili dodać pierwszą porcję soku i dusić około 30 minut cały czas podlewając sokiem. Pod koniec dodać czarną porzeczkę i podgrzewać przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

Mandarynki pokroić na plasterki.

Szynkę wyjąć z piekarnika i rozgrzać piekarnik do 180 C. Szynkę obłożyć plasterkami mandarynek które "przybić" goździkami do szynki. Szynkę dopiec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

Szynkę pokroić w plastry i podawać z kapustą.

Piotr Kucharski

Steki Tomahawk z sosem cebulowym

Składniki na steki Tomahawk

  • 1 stek Tomahawk Sokołów
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki

Sposób przygotowania steków Tomahawk

Mięso wyjąć z lodówki i pozostawić, aby się ogrzał do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej. Steka osuszyć i przyprawić solą. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju cały czas kontrolując stopień wysmażenia. Pod koniec zmniejszyć temperaturę. Dodać masło, zioła i rozgnieciony czosnek. Powstałym sosem polewać mięso przez 2-3 minuty.

Odstawić na 3-4 minuty, żeby odpoczęło, przyprawić pieprzem i solą. Natrzeć czosnkiem i rozmarynem i pokroić na plastry.

Na patelnię do sosu dodać posiekane szalotki i kieliszek wina. Mocno zredukować, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso.

Piotr Kucharski

Roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów

Składniki na roladki wieprzowe

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól i pieprz
  • 2 opakowanie pasty z suszonymi pomidorami Sokołów
  • 1 opakowanie szynki Sarmackiej Sokołów
  • olej do smażenia
  • 1 kg małych ziemniaczków do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania roladek wieprzowych

Piekarnik ustawić na tryb pieczenia na parze. Ziemniaczki umyć i osuszyć. Każdy ponakłuwać widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki pasty z pomidorami i trzy łyżki oliwy z oliwek. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Polędwicę pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety. Każdy z kotletów przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na plastrze szynki i posmarować pastą. Następnie zrolować w roladki. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez chwilę, następnie dopiec razem z ziemniaczkami w piekarniku na parze.

Roladki podawać z ziemniaczkami.

Piotr Kucharski

Zobacz też:

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości