Materiał promocyjny

Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy

A na deser…
W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.

Kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi

Składniki na kawowo-jaglany deser

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ½ szklanki ostudzonej kawy
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 4 szklanki owsianego mleka barista
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie kawowo-jaglanego deseru

Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Następnie zalej ją mlekiem i dodaj ziarenka wanilii oraz cynamon i gotuj do miękkości kaszy.

Dodaj kawę, miód i wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Deser przełóż do słoiczków, dodaj orzechy na wierzch i polej gorącą czekoladą.

Daria Ładocha

Wegańskie placki cynamonowe z jogurtem kokosowym, świeżymi borówkami i bananem

Składniki na wegańskie placki cynamonowe

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • 3 opakowania jogurtu kokosowego
  • 2 opakowania borówek
  • 2 banany

Przygotowanie wegańskich placków cynamonowych

Składniki suche połącz ze sobą. Następnie dodaj mleko i olej i energicznie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Podawaj z bananem i borówkami.

Świąteczny napój kawowy z cynamonem, kardamonem i pomarańczami

Składniki na świąteczny napój kawowy

  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 2 szklanki zaparzonej kawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie świątecznego napoju kawowego

Kawę i mleko i cynamon i kardamon wstaw do blendera i zmiksuj. Następnie wlej do rondelka i podgrzej.

Do szklanek włóż pokruszona czekoladę i plaster pomarańczy na dno. Szklankę napełnij gorącym napojem i dodaj 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy.

Ryżowo-kawowy pudding z orzechami i jabłkiem

Składniki na ryżowo-kawowy pudding

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez godzinę
  • 50 ml schłodzonej kawy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka sojowego barista
  • kakao do dekoracji
  • pistacje do dekoracji

Przygotowanie ryżowo-kawowego puddingu

Ryż ugotuj do miękkości. Jabłka zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wystudź jabłka i wstaw do miksera wraz z mlekiem, ryżem, kawą i orzechami. Zmiksuj całość na gładką masę.

Przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, a następnie podawaj udekorowane kakao i pistacjami.

Daria Ładocha

Świąteczny makowiec ze skórką kandyzowaną

Składniki na świąteczny makowiec

  • 700 g masy makowej
  • ½ szklanki mleka sojowego + dodatkowo do polewy
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 jabłka lub gruszki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie świątecznego makowca

Kaszę jaglaną opłucz na sitku i ugotuj w wodzie na sposób al dente, ale tak, by wsiąknęła cały płyn. Następnie zblenduj ją. Połącz ją z masą makową, jabłkami lub gruszkami startymi na tarce o dużych oczkach (pamiętaj, by owoce odcisnąć z nadmiaru soku).

Następnie rozpuść kawę w mleku i dodaj do reszty składników wraz z cynamonem. Dodaj syrop klonowy i wszystko wymieszaj. Powstałą masę przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około godzinę.

Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Polej makowiec i na wierzchu ułóż skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Pierniki na choinkę? Oto najprostszy przepis

Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa

David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!