Kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi
Składniki na kawowo-jaglany deser
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ½ szklanki ostudzonej kawy
- ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżki miodu
- 4 szklanki owsianego mleka barista
- garść orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta cynamonu
Przygotowanie kawowo-jaglanego deseru
Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Następnie zalej ją mlekiem i dodaj ziarenka wanilii oraz cynamon i gotuj do miękkości kaszy.
Dodaj kawę, miód i wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Deser przełóż do słoiczków, dodaj orzechy na wierzch i polej gorącą czekoladą.
Daria Ładocha
Wegańskie placki cynamonowe z jogurtem kokosowym, świeżymi borówkami i bananem
Składniki na wegańskie placki cynamonowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka sojowego
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
- 3 opakowania jogurtu kokosowego
- 2 opakowania borówek
- 2 banany
Przygotowanie wegańskich placków cynamonowych
Składniki suche połącz ze sobą. Następnie dodaj mleko i olej i energicznie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Podawaj z bananem i borówkami.
Świąteczny napój kawowy z cynamonem, kardamonem i pomarańczami
Składniki na świąteczny napój kawowy
- 1 szklanka mleka owsianego
- 2 szklanki zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 pomarańcza
Przygotowanie świątecznego napoju kawowego
Kawę i mleko i cynamon i kardamon wstaw do blendera i zmiksuj. Następnie wlej do rondelka i podgrzej.
Do szklanek włóż pokruszona czekoladę i plaster pomarańczy na dno. Szklankę napełnij gorącym napojem i dodaj 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy.
Ryżowo-kawowy pudding z orzechami i jabłkiem
Składniki na ryżowo-kawowy pudding
- 100 g ryżu jaśminowego
- 2 jabłka
- 1 szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez godzinę
- 50 ml schłodzonej kawy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 szklanka mleka sojowego barista
- kakao do dekoracji
- pistacje do dekoracji
Przygotowanie ryżowo-kawowego puddingu
Ryż ugotuj do miękkości. Jabłka zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wystudź jabłka i wstaw do miksera wraz z mlekiem, ryżem, kawą i orzechami. Zmiksuj całość na gładką masę.
Przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, a następnie podawaj udekorowane kakao i pistacjami.
Daria Ładocha
Świąteczny makowiec ze skórką kandyzowaną
Składniki na świąteczny makowiec
- 700 g masy makowej
- ½ szklanki mleka sojowego + dodatkowo do polewy
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 jabłka lub gruszki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 gorzka czekolada
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- szczypta cynamonu
Przygotowanie świątecznego makowca
Kaszę jaglaną opłucz na sitku i ugotuj w wodzie na sposób al dente, ale tak, by wsiąknęła cały płyn. Następnie zblenduj ją. Połącz ją z masą makową, jabłkami lub gruszkami startymi na tarce o dużych oczkach (pamiętaj, by owoce odcisnąć z nadmiaru soku).
Następnie rozpuść kawę w mleku i dodaj do reszty składników wraz z cynamonem. Dodaj syrop klonowy i wszystko wymieszaj. Powstałą masę przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około godzinę.
Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Polej makowiec i na wierzchu ułóż skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Pierniki na choinkę? Oto najprostszy przepis
Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa
David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha