Materiał promocyjny

Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy

A na deser…
W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.

Kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi

Składniki na kawowo-jaglany deser

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • ½ szklanki ostudzonej kawy
      • ziarenka z laski wanilii
        • 2 łyżki miodu
          • 4 szklanki owsianego mleka barista
            • garść orzechów włoskich
              • 100 g czekolady gorzkiej
                • szczypta cynamonu

                  Przygotowanie kawowo-jaglanego deseru

                  Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Następnie zalej ją mlekiem i dodaj ziarenka wanilii oraz cynamon i gotuj do miękkości kaszy.

                  Dodaj kawę, miód i wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Deser przełóż do słoiczków, dodaj orzechy na wierzch i polej gorącą czekoladą.

                  Daria Ładocha

                  Wegańskie placki cynamonowe z jogurtem kokosowym, świeżymi borówkami i bananem

                  Składniki na wegańskie placki cynamonowe

                  • 1 łyżeczka cynamonu
                    • 1 szklanka mąki
                      • 2 szklanki mleka sojowego
                        • ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
                          • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
                            • szczypta soli
                              • olej kokosowy do smażenia
                                • 3 opakowania jogurtu kokosowego
                                  • 2 opakowania borówek
                                    • 2 banany

                                      Przygotowanie wegańskich placków cynamonowych

                                      Składniki suche połącz ze sobą. Następnie dodaj mleko i olej i energicznie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

                                      Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Podawaj z bananem i borówkami.

                                      Świąteczny napój kawowy z cynamonem, kardamonem i pomarańczami

                                      Składniki na świąteczny napój kawowy

                                      • 1 szklanka mleka owsianego
                                        • 2 szklanki zaparzonej kawy
                                          • 1 łyżeczka cynamonu
                                            • ½ łyżeczki kardamonu
                                              • 50 g gorzkiej czekolady
                                                • 1 pomarańcza

                                                  Przygotowanie świątecznego napoju kawowego

                                                  Kawę i mleko i cynamon i kardamon wstaw do blendera i zmiksuj. Następnie wlej do rondelka i podgrzej.

                                                  Do szklanek włóż pokruszona czekoladę i plaster pomarańczy na dno. Szklankę napełnij gorącym napojem i dodaj 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy.

                                                  Ryżowo-kawowy pudding z orzechami i jabłkiem

                                                  Składniki na ryżowo-kawowy pudding

                                                  • 100 g ryżu jaśminowego
                                                    • 2 jabłka
                                                      • 1 szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez godzinę
                                                        • 50 ml schłodzonej kawy
                                                          • 1 łyżka syropu klonowego
                                                            • 1 szklanka mleka sojowego barista
                                                              • kakao do dekoracji
                                                                • pistacje do dekoracji

                                                                  Przygotowanie ryżowo-kawowego puddingu

                                                                  Ryż ugotuj do miękkości. Jabłka zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wystudź jabłka i wstaw do miksera wraz z mlekiem, ryżem, kawą i orzechami. Zmiksuj całość na gładką masę.

                                                                  Przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, a następnie podawaj udekorowane kakao i pistacjami.

                                                                  Daria Ładocha

                                                                  Świąteczny makowiec ze skórką kandyzowaną

                                                                  Składniki na świąteczny makowiec

                                                                  • 700 g masy makowej
                                                                    • ½ szklanki mleka sojowego + dodatkowo do polewy
                                                                      • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
                                                                        • 4 jabłka lub gruszki
                                                                          • 2 łyżki syropu klonowego
                                                                            • 1 gorzka czekolada
                                                                              • 100 g orzechów włoskich
                                                                                • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
                                                                                  • szczypta cynamonu

                                                                                    Przygotowanie świątecznego makowca

                                                                                    Kaszę jaglaną opłucz na sitku i ugotuj w wodzie na sposób al dente, ale tak, by wsiąknęła cały płyn. Następnie zblenduj ją. Połącz ją z masą makową, jabłkami lub gruszkami startymi na tarce o dużych oczkach (pamiętaj, by owoce odcisnąć z nadmiaru soku).

                                                                                    Następnie rozpuść kawę w mleku i dodaj do reszty składników wraz z cynamonem. Dodaj syrop klonowy i wszystko wymieszaj. Powstałą masę przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około godzinę.

                                                                                    Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Polej makowiec i na wierzchu ułóż skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Pierniki na choinkę? Oto najprostszy przepis

                                                                                    Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa

                                                                                    David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?

                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości