Świąteczne powidłowe pierniczki
Składniki na świąteczne powidłowe pierniczki:
- 200 ml kremówki
- 100 g margaryny
- szklanka cukru
- przyprawa do piernika
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki miodu
- łyżka kakao
- łyżka cynamonu
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jak przygotować świąteczne powidłowe pierniczki
Kremówkę, margarynę, cukier, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe, miód, kakao oraz cynamon zagotować na wolnym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Do tak wystudzonej masy dodać jajka, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto należy rozwałkować i wykroić formy. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec przez około 15 min. Ostudzone pierniczki dekorować z całą rodziną.
Brownie z malinami, solą morską, rozmarynem z musem cytrusowym
Składniki na brownie z malinami:
- 200 g margaryny
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady lekko gorzkiej (lub gorzkiej)
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 140 g mąki
- mała szczypta soli
- ok. 200 g malin
- sól morska gruboziarnista
- rozmaryn gałązki
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 250 g mascarpone
- 3 limonki
- miód
Jak przygotować brownie z malinami
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Przygotować małą foremkę, natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki (2 kosteczki zachować do starcia, na wierzch ciasta) i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wierzch posypać startą na drobnej tarce odłożoną czekoladą.
Ułożyć maliny delikatnie wciskając je w ciasto, posypać gruboziarnistą solą oraz igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto delikatnie urośnie.
Ubić bitą śmietanę i połączyć z mascarpone z miodem i zestawami z limonki. Kawałek ciasta udekorować cytrusowym musem i gałązką rozmarynu.
Tarta z kruchego ciasta przekładana nadzieniem z białego maku i gruszkami w karmelu z powidłami
Składniki na tartę z kruchego ciasta:
- 460 g mąki
- 275 g margaryny
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 5 g soli
- ekstrakt waniliowy
- kandyzowana pomarańcza
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 50 g orzechów pekan
- 50 g migdałów
- 100 g masy marcepanowej
- 100 ml miodu
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 100 ml rumu
- 100 g rodzynek
- powidła śliwkowe
- 10 gruszek
- 100 g cukru brązowego
- śmietanka 30 proc.
- 100 g margaryny
Jak przygotować tartę z kruchego ciasta
Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać z zimną margaryną, ugniatać, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy sparzyć gorącą wodą. Mak gotujemy przez 30 min następnie odstawiamy do wystygnięcia i mielimy z orzechami dwukrotnie.
Do maku dodać startą masę marcepanową, miód, śmietanę, odsączone z rumu rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć formę naczynia do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 min. w 180 st. C, do zarumienienia.
Wyjąć kruche ciasto, posmarować spód powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć masę makową.
Cukier rozpuścić ze śmietanką i margaryną. Gdy powstanie karmel, dodać kwaśne powidła śliwkowe i pokrojone w rogaliki gruszki. Szybko przesmażyć i wyłożyć gruszki na wierzch masy makowej. Z reszty kruchego ciasta zrobić kruszonkę na wierzch ciasta, posypać odrobiną pozostałych orzechów i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Słodkości od naszych widzów. Poznaj mini serniczki według przepisu Agnieszki Gapińskiej
Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka
Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?
Autor: Iza Dorf
Źródło: Mateusz Zielonka