Pierniczki to idealne słodkości na święta. Są nie tylko przepyszne, ale mogą pełnić także funkcję dekoracyjną.
Grudzień to magiczny czas- co do tego wszyscy są zgodni. Wyjątkowa atmosfera, domowe porządki, dekoracje i w końcu… pyszne, świąteczne jedzenie – wyjątkowe, bo często przygotowywane tylko raz w roku, właśnie na tę okazję. Nieodłącznym smakiem i zapachem Gwiazdki są korzenne ciasteczka, które zdobią nie tylko półmiski, ale także choinki. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na świąteczne pierniczki z jednym, zaskakującym składnikiem – majonezem.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 6. edycji MasterChefa, Mateusz Zielonka zdradził przepisy na świąteczne słodkości. Pokazał m.in., jak zrobić świąteczne pierniczki, nietypowe brownie oraz tartę w niestandardowym wydaniu.
W naszym studiu zapachniało świętami, a niebawem będzie tak w każdym domu. Początek grudnia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków, które potrzebują kilku tygodni w zamknięciu, by mogły zmięknąć. Z założenia pieczemy je na Boże Narodzenie. Jednak dziwnie szybko znikają ze szczelnie zamkniętych pojemników, czasem nie doczekując wigilijnej gwiazdki. Sprawdź niezawodne przepisy Ani Starmach.
Podobno pierniczki są jak wino: in starsze tym lepsze. Święta za niespełna dwa tygodnie, więc już czas najwyższy zabrać się za pierniki. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła wszystkie tajemnice idealnych pierniczków.
W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski podpowiada, jak przygotować świąteczne pierniczki. Kiedy je upiec, by na Święta Bożego Narodzenia były wystarczająco kruche?