Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

U nas pachnie świętami – pieczemy pierniczki
W naszym studiu zapachniało świętami, a niebawem będzie tak w każdym domu. Początek grudnia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków, które potrzebują kilku tygodni w zamknięciu, by mogły zmięknąć. Z założenia pieczemy je na Boże Narodzenie. Jednak dziwnie szybko znikają ze szczelnie zamkniętych pojemników, czasem nie doczekując wigilijnej gwiazdki. Sprawdź niezawodne przepisy Ani Starmach.

Domowa przyprawa do piernika

Składniki na domową przyprawę do piernika:

  • 40 g kory lub 4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru
  • 3 łyżeczki zmielonych goździków, jeśli masz całe - utłucz je w moździerzu
  • 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
  • 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • anyż – wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki
  • łyżeczka ziela anielskiego
  • łyżeczka pieprzu
  • gwiazda anyżu

Przygotowanie domowej przyprawy do piernika:

Wszystkie składniki zmiel w młynku do kawy lub mocno utłucz w moździerzu. Tak naprawdę proporcje zależą od tego, co najbardziej lubisz. Możesz dodać na przykład więcej cynamonu lub mniej pieprzu. Warto eksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenie.

Lukier

Składniki na lukier:

  • białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie lukru:

Białko lekko ubij dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 10-15 minut, lukier powinien być śnieżnobiały gładki i lśniący.

Polewa czekoladowa

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 15 g gorzkiego kakao
  • łyżeczka miodu
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  1. Wodę zagotuj z cukrem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z miodem.
  2. Cukier wymieszaj z kakao, dodaj wodę z cukrem i czekoladę, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej czekoladowej polewy.

Klasyczne pierniczki Ani Starmach

Składniki na klasyczne pierniczki:

  • 4-5 łyżek waszego ulubionego miodu
  • 80 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g lub cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie klasycznych pierniczków:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawę do piernika. Jajko utrzyj z łyżką cukru.
  2. Pozostały cukier umieść w garnku z miodem i masłem, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą, wtedy dodaj do miski z mąką, wymieszaj.
  3. Masę podziel na porcje i cienko rozwałkowuj, wycinaj kształty pamiętając o otworach, jeśli chcesz, aby pierniczki potem stanowiły dekoracje na choince.
  4. Piecz 8 minut w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu pierniczki są kruche i dość twarde, z czasem stają się miększe.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Miękkie puszyste pierniczki Ani Starmach

Składniki na miękkie puszyste pierniczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • 100 g twojego ulubionego miodu
  • 90 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie miękkich puszystych pierniczków:

  1. W garnku na małym ogniu podgrzewaj masło i miód, aż się rozpuszcza i połączą. Wtedy ściągnij z ognia i ostudź (nie mogą być gorące).
  2. Żółtka utrzyj z połową cukru. W misce wymieszaj mąką z kakao, sodą, przyprawa do piernika i połowa cukru, dodaj miód z masłem i żółtka, wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę.
  3. Ciasto podziel na 3-4 części, każda część rozwałkowuj dość grubo, około 1 cm. Wykrawaj pierniczki o różnych kształtach.
  4. Piecz na papierze do pieczenia około 8-10 minut w 180 stopniach. Możesz wykończyć lukrem lub polewą czekoladową.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości