Domowa przyprawa do piernika
Składniki na domową przyprawę do piernika:
- 40 g kory lub 4 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru
- 3 łyżeczki zmielonych goździków, jeśli masz całe - utłucz je w moździerzu
- 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
- 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- łyżeczka zmielonego pieprzu
- anyż – wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki
- łyżeczka ziela anielskiego
- łyżeczka pieprzu
- gwiazda anyżu
Przygotowanie domowej przyprawy do piernika:
Wszystkie składniki zmiel w młynku do kawy lub mocno utłucz w moździerzu. Tak naprawdę proporcje zależą od tego, co najbardziej lubisz. Możesz dodać na przykład więcej cynamonu lub mniej pieprzu. Warto eksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenie.
Lukier
Składniki na lukier:
- białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie lukru:
Białko lekko ubij dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 10-15 minut, lukier powinien być śnieżnobiały gładki i lśniący.
Polewa czekoladowa
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g cukru pudru
- 50 ml wody
- 15 g gorzkiego kakao
- łyżeczka miodu
- 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie polewy czekoladowej:
- Wodę zagotuj z cukrem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z miodem.
- Cukier wymieszaj z kakao, dodaj wodę z cukrem i czekoladę, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej czekoladowej polewy.
Klasyczne pierniczki Ani Starmach
Składniki na klasyczne pierniczki:
- 4-5 łyżek waszego ulubionego miodu
- 80 g masła
- 350 g mąki pszennej
- 100 g lub cukru pudru
- jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie klasycznych pierniczków:
- W misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawę do piernika. Jajko utrzyj z łyżką cukru.
- Pozostały cukier umieść w garnku z miodem i masłem, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą, wtedy dodaj do miski z mąką, wymieszaj.
- Masę podziel na porcje i cienko rozwałkowuj, wycinaj kształty pamiętając o otworach, jeśli chcesz, aby pierniczki potem stanowiły dekoracje na choince.
- Piecz 8 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu pierniczki są kruche i dość twarde, z czasem stają się miększe.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Miękkie puszyste pierniczki Ani Starmach
Składniki na miękkie puszyste pierniczki:
- 250 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g cukru
- 100 g twojego ulubionego miodu
- 90 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżeczki kakao
Przygotowanie miękkich puszystych pierniczków:
- W garnku na małym ogniu podgrzewaj masło i miód, aż się rozpuszcza i połączą. Wtedy ściągnij z ognia i ostudź (nie mogą być gorące).
- Żółtka utrzyj z połową cukru. W misce wymieszaj mąką z kakao, sodą, przyprawa do piernika i połowa cukru, dodaj miód z masłem i żółtka, wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę.
- Ciasto podziel na 3-4 części, każda część rozwałkowuj dość grubo, około 1 cm. Wykrawaj pierniczki o różnych kształtach.
- Piecz na papierze do pieczenia około 8-10 minut w 180 stopniach. Możesz wykończyć lukrem lub polewą czekoladową.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
- Pierniki bezglutenowe na dwa sposoby
- Domowe sposoby na dekorowanie pierniczków
- Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: