Domowe wypieki
Pieczenie pierników to wieloetapowy proces, w którym każdy krok jest istotny. Cukiernicy, niezależnie od stopnia zaawansowania, powinni dobrze wymierzyć ilość dodawanej mąki i pamiętać, żeby na jednej blaszce piec pierniki tej samej wielkości. Z kolei dekorowanie sprowadza się w dużej mierze do staranności, odpowiedniej techniki i wyobraźni. Zdobić można nawet te pierniki, które zostały upieczone tego samego dnia. Należy je jednak dokładnie ostudzić.
Do dekoracji pierników potrzebujemy lukru, czyli masy na bazie białka jaja, soku z cytryny i cukru pudru, różnego rodzaju posypek, cukru, płatków kwiatów, czy orzechów. Niezwykle przydatnym narzędziem jest rękaw cukierniczy i specjalne końcówki dekoratorskie o średnicy np. 1-2 mm.
LUKIER
Składniki :
- 95 g białek z kurzych jaj
- 500 g przesianego cukru pudru
- 25 ml soku z cytryn
Przepis:
Umieść w misie miksera białka. Dodaj cukier puder i ucieraj na wolnych obrotach przez ok. 10 minut. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
>>> Zobacz na zdrowie.tvn.pl: Wegańskie święta. Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło
Zobacz też:
Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?
Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?
Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem