Przepisy kulinarne

Domowe sposoby na dekorowanie pierniczków

Zdobienie bożonarodzeniowych pierniczków to tradycja niemniej popularna, niż ich pieczenie. Mimo że nie każdy jest zdolnym cukiernikiem, dekorowanie wypieków można z łatwością zmienić w rodzinną zabawę. Jak to zrobić? Demonstrację przeprowadzi mistrzyni cukiernictwa Iga Sarzyńska i jej mali pomocnicy. 

Domowe wypieki

Pieczenie pierników to wieloetapowy proces, w którym każdy krok jest istotny. Cukiernicy, niezależnie od stopnia zaawansowania, powinni dobrze wymierzyć ilość dodawanej mąki i pamiętać, żeby na jednej blaszce piec pierniki tej samej wielkości. Z kolei dekorowanie sprowadza się w dużej mierze do staranności, odpowiedniej techniki i wyobraźni. Zdobić można nawet te pierniki, które zostały upieczone tego samego dnia. Należy je jednak dokładnie ostudzić.

Do dekoracji pierników potrzebujemy lukru, czyli masy na bazie białka jaja, soku z cytryny i cukru pudru, różnego rodzaju posypek, cukru, płatków kwiatów, czy orzechów. Niezwykle przydatnym narzędziem jest rękaw cukierniczy i specjalne końcówki dekoratorskie o średnicy np. 1-2 mm.

LUKIER

Składniki :

  • 95 g białek z kurzych jaj
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 25 ml soku z cytryn

Przepis:

Umieść w misie miksera białka. Dodaj cukier puder i ucieraj na wolnych obrotach przez ok. 10 minut. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj. 

>>> Zobacz na zdrowie.tvn.pl: Wegańskie święta. Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło

Zobacz też:

Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?

Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?

Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem

Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0