Przepisy kulinarne

Domowe sposoby na dekorowanie pierniczków

Przepisy kulinarne

Domowe sposoby na dekorowanie pierniczków

Zdobienie bożonarodzeniowych pierniczków to tradycja niemniej popularna, niż ich pieczenie. Mimo że nie każdy jest zdolnym cukiernikiem, dekorowanie wypieków można z łatwością zmienić w rodzinną zabawę. Jak to zrobić? Demonstrację przeprowadzi mistrzyni cukiernictwa Iga Sarzyńska i jej mali pomocnicy. 

Domowe wypieki

Pieczenie pierników to wieloetapowy proces, w którym każdy krok jest istotny. Cukiernicy, niezależnie od stopnia zaawansowania, powinni dobrze wymierzyć ilość dodawanej mąki i pamiętać, żeby na jednej blaszce piec pierniki tej samej wielkości. Z kolei dekorowanie sprowadza się w dużej mierze do staranności, odpowiedniej techniki i wyobraźni. Zdobić można nawet te pierniki, które zostały upieczone tego samego dnia. Należy je jednak dokładnie ostudzić.

Do dekoracji pierników potrzebujemy lukru, czyli masy na bazie białka jaja, soku z cytryny i cukru pudru, różnego rodzaju posypek, cukru, płatków kwiatów, czy orzechów. Niezwykle przydatnym narzędziem jest rękaw cukierniczy i specjalne końcówki dekoratorskie o średnicy np. 1-2 mm.

LUKIER

Składniki :

  • 95 g białek z kurzych jaj
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 25 ml soku z cytryn

Przepis:

Umieść w misie miksera białka. Dodaj cukier puder i ucieraj na wolnych obrotach przez ok. 10 minut. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj. 

>>> Zobacz na zdrowie.tvn.pl: Wegańskie święta. Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło

Zobacz też:

Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?

Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?

Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem

Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0