Ponczowe makowe z pomarańczami i miodem - przepis Andrzeja Polana
Składniki na makowe:
- 250 g mąki
 - 50 g maku
 - 120 g masła
 - 100 g cukru
 - 2 łyżki miód
 - proszek do pieczenia
 - szczypta soli
 - cukier wanilinowy
 - 250 ml jogurtu naturalnego
 - 2 pomarańcze
 
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z proszkiem, szczyptą soli, cukrem, miodem i cukrem wanilinowym oraz makiem.
 - Masło rozpuszczamy, łączymy z jogurtem i jajkami.
 - Wszystko dodajemy do mąki z towarzystwem, mieszamy i wykładamy do foremek wyłożonych pergaminem i posmarowanych masłem.
 - Pieczemy ok. 20 min. w 190 st. C.
 
Składniki na dodatki do makowych:
- 100 ml soku z pomarańczy
 - 100 ml wody
 - 100 g masła
 - 100 g maku
 - 100 ml rumu do smaku
 - 100 g miodu
 - 3-4 pomarańcze
 
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, wodę, sok, rum i suchy mak.
 - W taką miksturę wrzucamy ciastka, ale przed nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką.
 - Dekorujemy smażonymi kawałkami pomarańczy, posypujemy cukrem, polewamy czekoladą.
 
>>> Zobacz także:
- Andrzej Polan i jego pomysły na podwieczorek
 - Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
 - Ciasto snikers, czyli przekładaniec miodowo - orzechowy z karmelem
 
Rolada makowa i krem z kajmaku, smażone mandarynki - przepis Andrzeja Polana
Składniki na roladę makową:
- 250 g maku
 - 500 ml mleka do namoczenia maku
 - 7 jaj
 - 150 g cukru
 - 2 szt. cukru wanilinowego
 - 6 łyżek bułki tartej
 - szczypta soli
 - proszek do pieczenia
 - soda oczyszczana
 - 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
 - aromat rumowy
 - 100 ml rumu
 - kilka mandarynek
 - miód do przesmażenia owoców
 - 2 czekolada
 - 100 ml śmietanki 36 proc.
 
Przygotowanie rolady makowej Andrzeja Polana:
- Mleko w puszkach wstawiamy do garnka z gotującą wodą, na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 godz.
 - Mak zalewamy wrzącym mlekiem, chwilę gotujemy i odstawiamy, aby mak napęczniał, a kiedy tak się stanie, mak odciskamy i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, na małym oczku.
 - Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko staną się sztywne, dodajemy partiami cukier drobny, nie przerywając ubijania.
 - Kiedy masa będzie przypominać niemal bezę, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę.
 - Mak zmielony łączymy z bułką tartą, proszkiem i sodą, dodajemy do ubitych jaj, delikatnie mieszamy.
 - Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C.
 - Upieczone ciasto zwijamy w rulon, odstawiamy do ostudzenia.
 - Ciasto ostudzone nasączamy rumem z sokiem mandarynkowym. Pozostałe mandarynki kroimy w plastry i przesmażamy na miodzie.
 - Masę kajmakową łączymy z aromatem rumowym, rumem. Smarujemy nasączone ciasto, zwijamy roladę.
 - Wstawiamy raz jeszcze do schłodzenia, po czym polewamy rozpuszczoną czekoladą, połączoną ze śmietanką.
 
Makowe zawijańce (strucle) w różnej formie
Składniki:
- 1 kg mąki
 - 500 ml mleka
 - 6 żółtek
 - 2 jajka
 - 200 g masła
 - 100 g cukru
 - 2 szt. cukru wanilinowego
 - 70 g drożdży
 
Przygotowanie ciasta na zawijańce:
- Drożdże rozprowadzamy w ciepłym delikatnie mleku, dodajemy cukier i trochę mąki, powstały rozczyn odstawiamy, aby podwoił swoją objętość.
 - Żółtka, jajka i cukry łączymy razem i ubijamy niczym kogel-mogel, dodajemy do rozczynu z drożdży.
 - Masło rozpuszczamy i delikatnie ciepłe dodajemy do miski i na koniec dodajemy pozostałą mąkę, wszystko wyrabiamy, jeszcze szczypta soli, kiedy ciasto będzie jednolite, dajemy mu spokój, niech rośnie, niech odpoczywa.
 - A my? Zabieramy się za mak.
 
Składniki na świąteczny mak - przepis Andrzeja Polana
- 1 kg maku
 - 1 l mleka
 - 500 g miodu
 - 100 g masła
 - cynamon
 - orzechy włoskie mielone
 - skórka pomarańczowa
 - cukier wanilinowy
 - 6 jajek
 
Przygotowanie maku do zawijańców:
- Mak zalewamy wrzącym mlekiem i chwilę gotujemy.
 - Odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.
 - Do maku dodajemy miód, cukier wanilinowy, masło rozpuszczone, orzechy, skórkę pomarańczową, cynamon dla aromatu i smaku, i jajka, które warto podbić na kogel-mogel.
 - Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na cztery porcje, każdą rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy na strucle.
 - Mogą pozostać proste, ale warto je kroić nożem, nożyczkami, nadając im kształt choinki, wieńca, kłosa.
 - Pieczemy po małym podrośnięciu ok. 40 min. w 180 st. C.
 
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Fot. zi3000 / GettyImages.com
podziel się: