Dar od Boga i przeznaczenie - przepisy Siostry Anieli Gareckiej
Siostra Aniela Garecka od 25 lat gotuje w klasztorze i Wyższym Seminarium Duchownym Księży Salwatorianów w Bagnie. Jak mówi, gotowanie jest jej darem od Boga i przeznaczeniem. Pichcenie w kuchni s. Anieli urasta wręcz do rangi sztuki. Liczą się niuanse, dobieranie składników, aromatycznych przypraw, dekorowanie potraw. Dla siostry ważne jest, by potrawa wyglądała efektownie i przyciągała wzrok.
Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN
Wielu szefów kuchni skrzętnie strzeże swoich przepisów i nie dzieli się nimi publicznie. Siostra Aniela wręcz przeciwnie. Jak sama mówi, jej receptury nie są tajne, dlatego chętnie je udostępnia. Siostra zakonna wydała już kilka książek ze swoimi autorskimi przepisami, m.in. „Anielska kuchnia siostry Anieli”, „Klasztorna kuchnia”, „Ciasta siostry Anieli”, „Anielskie babeczki. Klasztorne specjały”. Wszystkie publikacje w krótkim czasie stały się bestsellerami i doczekały się kilku wznowień. Siostra swoją kulinarną pasją chętnie dzieli się również na wizji. Swego czasu s. Aniela Garecka prowadziła własny program kulinarny. Jest też zapraszana na różne warsztaty kulinarne na całym świecie. Ostatnio odwiedziła Chicago.
Kursanci najczęściej pytają, jak zrobić smacznie, prosto i szybko.
- zdradziła w rozmowie z Katarzyną Olubińską s. Aniela.
Kulinarna pasja siostry Anieli
Siostra Aniela Garecka jest jedyną osobą w swojej rodzinie, która pasjonuje się gotowaniem. Wszystkie kobiety w jej rodzinie zajmowały się krawiectwem, a nie gotowaniem. Tylko ona przejawiała talent kulinarny. Jak mówi, modli się przez gotowanie. Do zakonu też wstąpiła przez gotowanie. Kiedy była nastolatką przyśniło jej się, że jest zakonnicą i gotuje jedzenie dla najuboższych. Kiedy wstąpiła już do zakonu, poprosiła przełożonych, by mogła pracować w kuchni. Siostra w klasztorze gotuje nieprzerwanie do 25 lat. Pomimo tylu lat doświadczenia, gotowanie nie przestało być dla s. Anieli pasją.
W kuchni nie można się nudzić. Cały czas trzeba się uczyć, ponieważ kuchnia ciągle się rozwija.
- zdradziła s. Aniela.
Ciekawostką jest, że s. Aniela Garecka przez 15 lat gotowała dla samego Karola Wojtyły. Kiedy Jan Paweł II pełnił jeszcze funkcję kardynała, regularnie przyjeżdżał do domu rekolekcyjnego salwatorianów w Trzebini. Zakonnica wspomina go, jako bardzo skromnego człowieka, który nie był wybredny przy stole.
Jadł wszystko, co ugotowałam. Nie miał ulubionej potrawy. Informował tylko, kiedy jest głodny.
Święta Bożego Narodzenia
Siostra Aniela Garecka przygotowuje kolację wigilijną i święta w seminarium aż dla 70 osób.
Prace kuchenne stara się rozłożyć na kilka dni, tak by się nie przemęczać. Siostra pielęgnuje klimat Świąt Bożego Narodzenia poprzez kultywowanie tradycji wyniesionych ze swojego rodzinnego domu. Oprócz świątecznych przysmaków jak: serniki pierniki, makowce, uszka z barszczem, kapusta z groszem, dla zakonnicy liczy się również oprawa świąt, a więc stroiki oraz prawdziwa i pachnąca choinka.
Legendarny sernik siostry Anieli - jak go przygotować?
W książkach kulinarnych s. Anieli znajdziemy przepisy na wiele potraw, jednak to sernik zakonnicy zdobył największe uznanie wśród jej czytelników. Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty jak chmurka?
Sernik uda się wtedy, kiedy włożymy w niego całe swoje serce. Miłość sprawia, że wszystko się udaje.
- zdradziła w rozmowie z Katarzyną Olubińską s. Aniela.
Sernik czarno-biały siostry Anieli - przepis
Sernik czarno-biały siostry Anieli - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru pudru,
- 20 dekagramów masła,
- 3 żółtka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Masa serowa:
- 1,5 kilograma sera białego,
- szklanka cukru,
- 7 żółtek (białka ubić),
- 20 dekagramów masła,
- olejek cytrynowy i olejek pomarańczowy,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- bakalie według uznania,
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser i razem ucierać. Dodać olejki i budynie
- Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z pozostałą częścią masy serowej.
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Pierwszą część ułożyć na posmarowaną tortownicę, wyłożyć na nią masę serową i na wierzch położyć drugą część ciasta
- Piec około godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- Napiszcie w komentarzach, czy udał Wam się sernik według przepisu siostry Anieli.
Zobacz też:
- Ten sernik nie tuczy!
- Przepis na sernik zebra – na zimno czy w kąpieli wodnej?
- Przepisy na puszysty sernik z białą czekoladą
- Przepis na sernik z brzoskwiniami, który warto wypróbować
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Przepis na sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
- Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy wielkanocny deser
Źródło zdjęcia głównego: Fot. DDTVN