Jak poprawić smak wigilijnych potraw? Oto ciekawe propozycje Rozkosznego

Michał Korkosz - bloger kulinarny znany jako "Rozkoszny"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Michał Korkosz - bloger kulinarny znany jako "Rozkoszny" i autor wielu książek - w jednym z najnowszych wywiadów podpowiedział, co warto dodać do pierogów oraz jak przyrządzić najlepszy barszcz. - To moim zdaniem jedna z najpiękniejszych polskich zup, bo jest czysta jak łza i skrywa naprawdę wiele warstw smaku - zaznaczył.

Wariacje Michała Korkosza na temat polskiej kuchni stały się popularne nie tylko w naszym kraju, lecz i Ameryce. Autor w listopadzie - przy okazji premiery książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" - w rozmowie z Dzień Dobry TVN powiedział: "Myślę, że nie mam w sobie takiego nacjonalizmu kulinarnego, żeby od razu z tarczami wojować, bo jesteśmy najlepsi. Powiedziałbym, że jestem gastropatriotą, bo bardzo lubię sięgać po polskie produkty".

Przepis na barszcz wg Rozkosznego

Teraz - tuż przed świętami Boże Narodzenia - Michał Korkosz udzielił wywiadu Sergiuszowi Królakowi z Plejada.pl, w którym zdradził przepis na najlepszy wigilijny barszcz. - To moim zdaniem jedna z najpiękniejszych polskich zup, bo jest czysta jak łza i skrywa naprawdę wiele warstw smaku. Podstawą jest oczywiście dobry zakwas, ale nie uznaję zakwasu z kartonika, tylko to musi być prawdziwy domowy zakwas! - przyznał Rozkoszny.

Jego zdaniem kolejnym ważnym elementem jest bulion. - Są dwa rodzaje: bulion przygotowany z buraków gotowanych z przyprawami oraz bulion grzybowy. Jak przyrządzić bulion z grzybów? Borowiki należy namoczyć w dużej ilości wody i gotować do miękkości. I tę wodę dodajemy do barszczu, a ugotowane borowiki są świetną podstawą farszu do uszek - poradził młody kucharz.

Jak ulepszyć smak wigilijnych pierogów?

Obok barszczu Michał Korkosz podpowiedział, jak można ulepszyć smak pierogów. - Kiedyś dodałem do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, która okazała się rewelacją, bo nie dość, że przełamała dominującą kwasowość pierogów, to jeszcze podbiła świąteczny smak. A przecież pomarańcze i inne cytrusy bardzo kojarzą nam się z wigilią i zapachem świątecznym - zaznaczył rozmówca serwisu Plejada.pl.

Co ciekawe, w domu Rozkosznego pojawiają się również pierogi z suszoną śliwką. - Są one trochę wytrawne, trochę słodkie, serwujemy je z resztą rodzajów pierogów, czyli z pierogami ruskimi oraz pierogami z kapustą kiszoną i grzybami. To jest ciekawe danie dzięki tej lekkiej słodkości. Co ważne, używamy do nich suszonej śliwki nałęczowskiej lub innej polskiej odmiany, ale nie kalifornijskiej, bo tamta jest zdecydowanie słodsza od naszej rodzimej - wyjaśnił bloger kulinarny.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości