Święta zero waste - jak zrobić dania z resztek z wigilijnego stołu?

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Tuż po wigilii hasło "zostaw, to na święta" magicznie ewoluuje w "jedzcie, bo się zepsuje", jednak po trzech dniach beztroskiego łakomstwa ochota na świąteczne dania przemija. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i ze smakiem zjeść to, co po świętach zostało?

Sałatka z wigilijnych śledzi

Składniki:

  • 3 - 4 filety ze śledzia 
    • 100 g groszku konserwowego 
      • 3 ugotowane na twardo jajka „0” 
        • 1 duża cebula 
          • 3 łyżki majonezu 
            • 50 g śmietany 18% 
              • 1 łyżka musztardy Dijon 
                • 1 pęczek kopru 
                  • 1 pęczek szczypioru cienkiego 
                    • Pieprz i sól 

                      Sposób przygotowania:

                      Śledzie solone należy wymoczyć w wodzie następnie opłukać pod wodą i pokroić w plasterki 2 cm. 

                      Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę przełóż do miski. Następnie dodaj śledzie, groszek konserwowy. W miseczce wymieszaj dokładnie majonez, śmietanę oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Połącz ze sobą składniki i udekoruj koperkiem i szczypiorkiem. 

                      Święta

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
                      Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
                      Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
                      Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
                      Święta last minute
                      Święta last minute
                      Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
                      Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
                      Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
                      Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
                      Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
                      Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
                      Idealny makijaż na święta
                      Idealny makijaż na święta
                      Święta w podróży z pupilem
                      Święta w podróży z pupilem
                      Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
                      Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
                      Kuchnia. Święta tuż tuż
                      Kuchnia. Święta tuż tuż

                      Ciasto drożdżowe z postną kapustą

                      Składniki na ciasto:

                      • 500 g mąki pszennej
                        • 50 g świeżych drożdży
                          • 1 łyżeczka cukru
                            • 200 ml mleka
                              • 1 łyżeczka soli
                                • 2 jajka
                                  • 50 g masła lub oleju

                                    Składniki farszu: 

                                    • 500 g Kapusta postna 
                                      • Majeranek 
                                        • Kminek 

                                          Sposób przygotowania:

                                          Przygotuj zaczyn: Do szklanki lub małej miseczki pokrusz drożdże świeże, następnie dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki pąki i pół szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. 

                                          Do miski przesiej przez sito resztę mąki. Dodaj przygotowany i wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Dodaj sól, jajka i połącz ze sobą wszystkie składniki. Do połączonych skalników dodaj mało i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Został ciasto na godzinę do wyrośnięcia. 

                                          Wyrośnięte ciało wyłóż na stolice i chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż schłodzoną kapustę. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym i posypać kminkiem. Tak przygotowane ciasto odłóż na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180 stop C 45 - 50 minut. 

                                          Tarta z świątecznych wędlin

                                          Składniki:

                                          • 300 g mąki pszennej
                                            • 1300 g masła
                                              • 1 zółtko
                                                • 50 ml wody
                                                  • Sól
                                                    • 200 g sera żółtego
                                                      • 200 g sera pieśniowego niebieskiego
                                                        • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
                                                          • 200 g szynki lub innych mięs / wędlin
                                                            • 5 jaj o szczęśliwych kur
                                                              • 5 szalotek
                                                                • 500 ml gęstej śmietany
                                                                  • Gałka muszkatołowa
                                                                    • Sól i pieprz

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło. Łączymy z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrabiamy i zawijamy w folię aluminiową. 

                                                                      Na 40 minut wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy, układamy do formy i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15-20 minut, zdejmujemy folię aluminiowa, kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5-10 minut. Następnie nakładamy nadzienie. 

                                                                      W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

                                                                      Ciasto wyjmij z pieca, wlej masę i wstaw ponownie na około godzinę. Tarta idealnie smakuje z sałatą z winegretem pomarańczowym.

                                                                      Bajaderki poświąteczne

                                                                      Składniki:

                                                                      • 500 - 600 g pokruszonego suchego ciasta (bez masy, owoców i galaretki)
                                                                        • 1/2 szklanki mleka 
                                                                          • 1/2 szklanki cukru drobnego 
                                                                            • 100 g masła
                                                                              • 1 słoik powideł śliwkowych gęstych 
                                                                                • 100 ml rumu 
                                                                                  • 4 łyżki kremu czekoladowego 
                                                                                    • 5 łyżek kakao 
                                                                                      • posiekane orzechy laskowe
                                                                                        • wiórki kokosowe
                                                                                          • 2x polewa czekoladowa lub 2 tabliczki czekolady gorzkiej rozjuczonej z 100 g masła

                                                                                            Sposób przygotowania: 

                                                                                            Ciasto drobno pokruszyć. W rondelku zagotować mleko, masło z cukrem i kakao. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać powidła, ciasto, krem czekoladowy i rum. Zagnieść na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy uformować kulki. Obtoczyć je w czekoladzie rozpuszczonej i oprószyć orzechami lub wiórkami kokosowymi. 

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Szymon Czerwiński

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana