Śledzie na różne sposoby. Proste i wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego

Tomasz Grabski
Tomasz Grabski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Śledzie można znaleźć niemal na każdym świątecznym stole. Dania z tych smacznych ryb przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski. Oto one: kanapka z żytniego chleba ze śledziem, śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem, śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej, a także sałatka śledziowa.

Kanapka z żytniego chleba ze śledziem

Składniki na kanapkę z żytniego chleba ze śledziem:

  • 4 bułki żytnie
  • 4 łyżeczki masła
  • 1/4 główki sałaty
  • 2 awokado
  • 4 płaty śledzi
  • cebula czerwona
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • zioła/kiełki do dekoracji
  • świeżo mielony pieprz do dekoracji

Jak przygotować kanapkę z żytniego chleba ze śledziem:

Kanapkę usmaż na patelni na chrupiąco na maśle i odstaw do ostygnięcia. Awokado obierz i pokrój w plasterki, ułóż na pieczywie wyłożonym sałatą. Śledzie solone odmaczaj w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Śledzie pokrój w większe kawałki i przełóż na awokado. Cebulę pokrój w plastry, oddzielając je od siebie i udekoruj kanapkę. Przełóż gęstą śmietanę na rybę i udekoruj ziołami. Przed podaniem posyp pieprzem i polej oliwą z oliwek.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

PRZERYWNIK_REY_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

Śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem

Składniki na śledzie smażone w zalewie:

  • 0,5 kg śledzi świeżych
  • sól i pierz do smaku
  • 10 dkg mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Zalewa:

  • 0,3 l octu jabłkowego
  • cebula biała
  • 20 dkg dyni
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżka soli morskiej
  • 3 łyżki miodu

Jak przygotować śledzie smażone w zalewie:

Śledzie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na patelni na złoty kolor. Cebule pokrój w plastry, dynię w kostkę. Składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj, do ciepłej zalewy dodaj pod koniec miód. Do naczynia przełóż smażone śledzie, pokrojoną dynię, cebulę i zioła. Zalej letnią marynatą i po wystygnięciu odstaw do lodówki na minimum 24 godz.

Śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej

Składniki na śledzie marynowane:

Marynata:

  • 8 śledzi
  • 0,3 l soku z buraków
  • 2 cynamonowe laski
  • 4 anyże
  • 5 goździków
  • 1/2 skórki z pomarańczy
  • 1/2 soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 2 łyżki cukru

Sałatka ziemniaczana:

  • 8 ziemniaków
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany

Jak przygotować śledzie marynowane:

Śledzie solone odmocz w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Następnie przygotuj marynatę na zimno, dodając wszystkie przyprawy. Śledzia przełóż do marynaty na minimum 4 godz., a następnie przełóż do oleju. Ziemniaki ugotuj na miękko w skórce w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki pokrój w grubszą kostkę, dodaj por, majonez, kwaśną śmietanę. Śledzia przełóż na sałatkę, udekoruj kiełkami i biała cebulą.

Śledzie pod pierzynką - sałatka śledziowa

Składniki na sałatkę śledziową:

  • 40 dkg śledzi
  • 20 dkg ziemniaków
  • 20 dkg marchwi
  • 8 jajek
  • 20 dkg buraków
  • 20 dkg ogórków kiszonych
  • 80 dkg majonezu dekoracyjnego
  • 2 pęczki naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę śledziową:

Śledzie solone odmocz w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Warzywa i jajka ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i obierz ze skórki. Wszystkie składniki sałatki pokrój w drobna kostkę i przełóż do osobnych naczyń. Sałatkę układaj warstwami, przekładając za każdym razem majonezem. Możesz zrobić to w misce lub rancie od ciasta, tworząc torcik. Całość udekoruj składnikami sałatki i ulubionymi ziołami.

Zobacz także:

Tomasz Grabski

podziel się:

Pozostałe wiadomości