Kanapka z żytniego chleba ze śledziem
Składniki na kanapkę z żytniego chleba ze śledziem:
- 4 bułki żytnie
- 4 łyżeczki masła
- 1/4 główki sałaty
- 2 awokado
- 4 płaty śledzi
- cebula czerwona
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- zioła/kiełki do dekoracji
- świeżo mielony pieprz do dekoracji
Jak przygotować kanapkę z żytniego chleba ze śledziem:
Kanapkę usmaż na patelni na chrupiąco na maśle i odstaw do ostygnięcia. Awokado obierz i pokrój w plasterki, ułóż na pieczywie wyłożonym sałatą. Śledzie solone odmaczaj w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Śledzie pokrój w większe kawałki i przełóż na awokado. Cebulę pokrój w plastry, oddzielając je od siebie i udekoruj kanapkę. Przełóż gęstą śmietanę na rybę i udekoruj ziołami. Przed podaniem posyp pieprzem i polej oliwą z oliwek.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem
Składniki na śledzie smażone w zalewie:
- 0,5 kg śledzi świeżych
- sól i pierz do smaku
- 10 dkg mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Zalewa:
- 0,3 l octu jabłkowego
- cebula biała
- 20 dkg dyni
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 gałązki tymianku
- łyżka soli morskiej
- 3 łyżki miodu
Jak przygotować śledzie smażone w zalewie:
Śledzie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na patelni na złoty kolor. Cebule pokrój w plastry, dynię w kostkę. Składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj, do ciepłej zalewy dodaj pod koniec miód. Do naczynia przełóż smażone śledzie, pokrojoną dynię, cebulę i zioła. Zalej letnią marynatą i po wystygnięciu odstaw do lodówki na minimum 24 godz.
Śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej
Składniki na śledzie marynowane:
Marynata:
- 8 śledzi
- 0,3 l soku z buraków
- 2 cynamonowe laski
- 4 anyże
- 5 goździków
- 1/2 skórki z pomarańczy
- 1/2 soku z cytryny
- sól do smaku
- 2 łyżki cukru
Sałatka ziemniaczana:
- 8 ziemniaków
- 1/2 pora
- 4 łyżki majonezu
- łyżka kwaśnej śmietany
Jak przygotować śledzie marynowane:
Śledzie solone odmocz w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Następnie przygotuj marynatę na zimno, dodając wszystkie przyprawy. Śledzia przełóż do marynaty na minimum 4 godz., a następnie przełóż do oleju. Ziemniaki ugotuj na miękko w skórce w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki pokrój w grubszą kostkę, dodaj por, majonez, kwaśną śmietanę. Śledzia przełóż na sałatkę, udekoruj kiełkami i biała cebulą.
Śledzie pod pierzynką - sałatka śledziowa
Składniki na sałatkę śledziową:
- 40 dkg śledzi
- 20 dkg ziemniaków
- 20 dkg marchwi
- 8 jajek
- 20 dkg buraków
- 20 dkg ogórków kiszonych
- 80 dkg majonezu dekoracyjnego
- 2 pęczki naci pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę śledziową:
Śledzie solone odmocz w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Warzywa i jajka ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i obierz ze skórki. Wszystkie składniki sałatki pokrój w drobna kostkę i przełóż do osobnych naczyń. Sałatkę układaj warstwami, przekładając za każdym razem majonezem. Możesz zrobić to w misce lub rancie od ciasta, tworząc torcik. Całość udekoruj składnikami sałatki i ulubionymi ziołami.
Zobacz także:
- Co ugotować na wigilię w pracy lub świąteczne spotkanie ze znajomymi? Proste przepisy Darii Ładochy
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Dania pachnące cynamonem: tarta, gofry, polędwiczka i krem selerowy
Tomasz Grabski
Autor: Izabela Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN