Śledzie na różne sposoby. Proste i wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego

Tomasz Grabski
Tomasz Grabski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Śledzie można znaleźć niemal na każdym świątecznym stole. Dania z tych smacznych ryb przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski. Oto one: kanapka z żytniego chleba ze śledziem, śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem, śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej, a także sałatka śledziowa.

Kanapka z żytniego chleba ze śledziem

Składniki na kanapkę z żytniego chleba ze śledziem:

  • 4 bułki żytnie
    • 4 łyżeczki masła
      • 1/4 główki sałaty
        • 2 awokado
          • 4 płaty śledzi
            • cebula czerwona
              • 4 łyżki kwaśnej śmietany
                • zioła/kiełki do dekoracji
                  • świeżo mielony pieprz do dekoracji

                    Jak przygotować kanapkę z żytniego chleba ze śledziem:

                    Kanapkę usmaż na patelni na chrupiąco na maśle i odstaw do ostygnięcia. Awokado obierz i pokrój w plasterki, ułóż na pieczywie wyłożonym sałatą. Śledzie solone odmaczaj w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Śledzie pokrój w większe kawałki i przełóż na awokado. Cebulę pokrój w plastry, oddzielając je od siebie i udekoruj kanapkę. Przełóż gęstą śmietanę na rybę i udekoruj ziołami. Przed podaniem posyp pieprzem i polej oliwą z oliwek.

                    Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                    Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                    Kolęda Dzień Dobry TVN
                    Kolęda Dzień Dobry TVN
                    Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                    Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                    Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                    Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                    Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                    Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                    Daria Ładocha z córkami
                    Daria Ładocha z córkami
                    Kolęda Dzień Dobry TVN
                    Kolęda Dzień Dobry TVN
                    Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                    Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                    Śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem

                    Składniki na śledzie smażone w zalewie:

                    • 0,5 kg śledzi świeżych
                      • sól i pierz do smaku
                        • 10 dkg mąki pszennej
                          • olej rzepakowy do smażenia

                            Zalewa:

                            • 0,3 l octu jabłkowego
                              • cebula biała
                                • 20 dkg dyni
                                  • 4 liście laurowe
                                    • 3 ziela angielskie
                                      • 2 gałązki tymianku
                                        • łyżka soli morskiej
                                          • 3 łyżki miodu

                                            Jak przygotować śledzie smażone w zalewie:

                                            Śledzie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na patelni na złoty kolor. Cebule pokrój w plastry, dynię w kostkę. Składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj, do ciepłej zalewy dodaj pod koniec miód. Do naczynia przełóż smażone śledzie, pokrojoną dynię, cebulę i zioła. Zalej letnią marynatą i po wystygnięciu odstaw do lodówki na minimum 24 godz.

                                            Śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej

                                            Składniki na śledzie marynowane:

                                            Marynata:

                                            • 8 śledzi
                                              • 0,3 l soku z buraków
                                                • 2 cynamonowe laski
                                                  • 4 anyże
                                                    • 5 goździków
                                                      • 1/2 skórki z pomarańczy
                                                        • 1/2 soku z cytryny
                                                          • sól do smaku
                                                            • 2 łyżki cukru

                                                              Sałatka ziemniaczana:

                                                              • 8 ziemniaków
                                                                • 1/2 pora
                                                                  • 4 łyżki majonezu
                                                                    • łyżka kwaśnej śmietany

                                                                      Jak przygotować śledzie marynowane:

                                                                      Śledzie solone odmocz w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Następnie przygotuj marynatę na zimno, dodając wszystkie przyprawy. Śledzia przełóż do marynaty na minimum 4 godz., a następnie przełóż do oleju. Ziemniaki ugotuj na miękko w skórce w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki pokrój w grubszą kostkę, dodaj por, majonez, kwaśną śmietanę. Śledzia przełóż na sałatkę, udekoruj kiełkami i biała cebulą.

                                                                      Śledzie pod pierzynką - sałatka śledziowa

                                                                      Składniki na sałatkę śledziową:

                                                                      • 40 dkg śledzi
                                                                        • 20 dkg ziemniaków
                                                                          • 20 dkg marchwi
                                                                            • 8 jajek
                                                                              • 20 dkg buraków
                                                                                • 20 dkg ogórków kiszonych
                                                                                  • 80 dkg majonezu dekoracyjnego
                                                                                    • 2 pęczki naci pietruszki
                                                                                      • sól i pieprz do smaku

                                                                                        Jak przygotować sałatkę śledziową:

                                                                                        Śledzie solone odmocz w mleku z dodatkiem łyżki cukru przez 12 godz. Warzywa i jajka ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i obierz ze skórki. Wszystkie składniki sałatki pokrój w drobna kostkę i przełóż do osobnych naczyń. Sałatkę układaj warstwami, przekładając za każdym razem majonezem. Możesz zrobić to w misce lub rancie od ciasta, tworząc torcik. Całość udekoruj składnikami sałatki i ulubionymi ziołami.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Tomasz Grabski

                                                                                        Autor: Izabela Dorf

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana