Proste wigilijne potrawy
Podczas przygotowań do świąt z rodziną, zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu, by dodatkowo gotować specjalne dania na wigilijne spotkania ze znajomymi lub współpracownikami. Są jednak łatwe potrawy, zarówno słodkie, jak i wytrawne, które nie wymagają wielkich nakładów pracy, żeby dały satysfakcjonujący efekt i podbiły kubki smakowe. Daria Ładocha w swojej wieloletniej karierze w świecie kulinariów stworzyła proste przepisy na dania inspirowane kolacją z 24 grudnia.
Wiedeńskie kluski z makiem
Składniki:
- 200 g makaronu łazanki
- 200 g zmielonego maku (masy makowej)
- 2 łyżki miodu
- 50 g orzechów pekan
- 1 łyżka kandyzowanej pomarańczy
- sok z pomarańczy
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź.
- Podgrzej masę makową z miodem.
- Wymieszaj z makaronem. Dodaj orzechy i pomarańczę kandyzowaną.
- Skrop dodatkowo sokiem z pomarańczy.
Zobacz wideo: Daria Ładocha z córkami
Wigilia w pracy lub ze znajomymi
Łosoś w sosie cytrusowym
Składniki:
- 800 g filetów z łososia bez skóry
- 3 łyżki zielonego pieprzu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- 3 szalotki drobno posiekane
- ½ szklanki białego wina
- sok z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Łososia skrop sokiem z cytryny, dodaj soli oraz pieprzu.
- Skrop delikatnie oliwą z oliwek i usmaż na patelni lub grilluj w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez kilka minut.
- By przygotować sos usmaż na 1 łyżce masła szalotkę.
- Zalej całość winem i dopraw solą. Gotuj sos kilka minut. Powinien się zredukować.
- Następnie dodaj miód, masło i sok z pomarańczy.
- Zmiksuj na gładką masę i polej nim łososia.
- Na koniec posyp zielonym pieprzem.
Śledź po kaszubsku
Składniki:
- 10 filetów śledziowych matiasów
- 2 łyżki cukru palmowego (może być drobny trzcinowy)
- 200 ml oleju roślinnego (u mnie ryżowy)
- 3 łyżki octu jabłkowego lub sok z 1 cytryny
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 duże cebule
- 4 ziela angielskie
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- 3 liście laurowe
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Filety namocz w wodzie przez około godzinę. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj wszystkie przyprawy oprócz ziela angielskiego i liści laurowych.
- Dodaj przecier pomidorowy, chilli i duś przez kilka minut.
- Następnie pozostaw do wystygnięcia.
- Filety rozłóż na desce, dodaj łyżkę masy cebulowej i zawiń nakłuwając na końcu wykałaczką.
- Najlepiej smakują na następny dzień więc wsadź je do słoika, zalej pozostałym olejem z patelni, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zamknij i wsadź do lodówki.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Zobacz także:
- Szlachetna Paczka od redakcji Dzień Dobry TVN. "Świąteczny czas będzie przyjemniejszy"
- Co włożyć na Wigilię? "Takich dni w roku nie jest dużo, więc warto je podkreślać strojem"
- Jak udekorować świąteczne upominki dla najbliższych? Najbardziej oryginalnym opakowaniem jest furoshiki
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/Dzień Dobry TVN