Barszcz, rybna i grzybowa, czyli wigilijne zupy według przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Barszcz, rybna czy grzybowa – co najmniej jednej z nich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W naszej kuchni przygotujemy tradycyjne zupy na nadchodzące święta, a także tę mniej popularną, czyli jagodową. Poznaj sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego.

Wigilijny barszcz - przepis krok po kroku

Składniki na wigilijny barszcz:

  • 4 duże buraki
    • 2 marchewki
      • 2 korzenie pietruszki
        • mały kawałek selera
          • 1 cebula
            • 2 liście laurowe
              • 3 ziarenka ziela angielskiego
                • 4 ziarna pieprzu
                  • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
                    • 500 ml zakwasu z buraków
                      • cukier do smaku
                        • ocet winny do smaku
                          • pieprz i sól
                            • majeranek
                              • 2 ząbki czosnku

                                Jak przyrządzić wigilijny barszcz:

                                Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć razem z przyprawami i jabłkiem do garnka, zalać 5 litrami wody i gotować około 2 godziny. W tym czasie ugotować fasolę i grzyby do miękkości.

                                Barszcz przecedzić, dolać zakwas z buraków. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem, cukrem i świeżo przeciśniętymi ząbkami czosnku. Podgrzewać, ale nie zagotowywać.

                                Jak walczyć z otyłością?

                                Operacja bariatryczna
                                Operacja bariatryczna
                                Dziś Światowy Dzień Walki z Otyłością
                                Dziś Światowy Dzień Walki z Otyłością
                                Ekonomia a otyłość - niezdrowe rzeczy są najtańsze?
                                Ekonomia a otyłość - niezdrowe rzeczy są najtańsze?

                                Krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami - przepis krok po kroku

                                Składniki na krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami:

                                Ciasto naleśnikowe:

                                • 400 g mąki pszennej
                                  • 200 ml mleka
                                    • 2 jajk1
                                      • 1 łyżka oleju
                                        • szczypta soli
                                          • klarowane masło do smażenia

                                            Farsz:

                                            • 30 g grzybów, suszonych (np.: borowiki, podgrzybki)
                                              • 200 g kapusty kiszonej, bez zalewy
                                                • 100 g kaszy gryczanej
                                                  • 50 g masła
                                                    • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
                                                      • 1 mała marchewka, starta na tarce
                                                        • 50 g pietruszki, starta na tarce

                                                          Jak przyrządzić krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami

                                                          Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 2-3 godziny. W tym czasie ugotować kapustę kiszoną oraz kaszę gryczaną. Na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie, aż będą lekki brązowe, przesypać do miseczki.

                                                          Na tej samej patelni na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Poddusić całość, dodać grzyby, kapustę, ugotowaną kaszę gryczaną i orzechy. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia.

                                                          Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą intensywnie mieszając. Usmażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Do naleśników nałożyć farsz i zawinąć. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na klarowanym maśle.

                                                          Bulion rybny - przepis krok po kroku

                                                          Składniki na bulion rybny

                                                          • 4 szt. kręgosłupów i głów z ryby
                                                            • 3 marchewki
                                                              • 2 korzenie z pietruszki
                                                                • 1 średni seler
                                                                  • 1 por
                                                                    • 2 cebule
                                                                      • sól i pieprz do smaku

                                                                        Jak przyrządzić bulion rybny:

                                                                        Marchewkę, pietruszkę, seler i por dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Pokroić, ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku pod mocno rozgrzaną górną grzałką. Następnie przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu.

                                                                        Z głów ryb usunąć skrzela i oczy, aby wywar nie był gorzki i mętny. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podobnie jak warzywa podpiec pod górną grzałką. Następnie dodać do garnka z warzywami. Na ogniu przypalamy obraną cebulę. Dorzucamy do wywaru. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu, następnie przecedzamy przez sito, najlepiej przez gazę tak aby wywar był klarowny. Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                        Zupa rybna z pulpecikami - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki na zupę rybną z pulpecikami:

                                                                        • 1 por
                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                            • 1 marchewka
                                                                              • kawałek selera
                                                                                • 3 litry bulionu rybnego
                                                                                  • 400 g mięsa z karpia
                                                                                    • natka pietruszki
                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                        • kwaśna śmietana

                                                                                          Jak przyrządzić zupę rybną z pulpecikami

                                                                                          Por pokroić w krążki i podsmażyć na maśle. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i seler. Wszystko razem smażyć przez chwilę. Zalać bulionem rybnym i gotować, aż warzywa zmiękną.

                                                                                          Mięso z karpia drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać i uformować pulpeciki, które dodać do zupy i gotować bez mieszania na wolnym ogniu przez 10 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką kwaśniej śmietany.

                                                                                          Zupa grzybowa - przepis krok po kroku

                                                                                          Składniki na zupę grzybową:

                                                                                          • 20 g suszonych podgrzybków
                                                                                            • 20 g suszonych borowików
                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                • 1 marchewka
                                                                                                  • kawałek pora
                                                                                                    • mały korzeń pietruszki
                                                                                                      • kawałek selera
                                                                                                        • 1 liść laurowych
                                                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                                                            • 2-3 litry bulionu warzywnego
                                                                                                              • sól i pieprz
                                                                                                                • Zasmażka:
                                                                                                                  • 2 łyżki masła
                                                                                                                    • 2 łyżka mąki pszennej

                                                                                                                      Do podania:

                                                                                                                      • kwaśna śmietana 18%
                                                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                                                          • łazanki

                                                                                                                            Jak przyrządzić zupę grzybową:

                                                                                                                            Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Odlać wodę i zalać czystą wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Następnie pokroić na paski i ugotować w czystej wodzie.

                                                                                                                            Cebulę posiekać i poddusić razem z przyprawami na maśle. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, seler i korzeń pietruszki oraz pokrojony w krążki por. Całość poddusić kilka minut i dodać do nich grzyby. Dusić jeszcze chwilę. Zalać całość bulionem, wodą z gotowania grzybów i - jeśli nie jest gorzka - wodą z moczenia grzybów. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

                                                                                                                            W tym czasie na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim mąkę, aż zrobi się złoto-brązowa. Dodać dwie chochle zupy, ciągle mieszając aby nie powstały gródki. Dodać do zupy i zagotować. Na koniec zahartować śmietanę i dodać do zupy. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                                            Zupa jagodowa - przepis krok po kroku

                                                                                                                            Składniki na zupę jagodową

                                                                                                                            • 2 słoiki kompotu jagodowego (330 ml/szt.)
                                                                                                                              • lub
                                                                                                                                • 500 g mrożonych jagód plus 200 ml wody
                                                                                                                                  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                    • 2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                      • sok wyciśnięty z połówki cytryny

                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                        Kompot zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody. Mieszaninę mąki wlać do gotującego się kompotu i wymieszać. Gotować jeszcze chwile. Podawać ciepłe.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana