zupa grzybowa

    zupa grzybowa

    Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę.

    Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.

    Szef kuchni Michał Stężalski został zwycięzcą konkursu Wine&Food NOBLE NIGHT. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentował nam swój talent kulinarny. Przygotował: cappuccino borowikowe, pierś z gęsi glazurowaną jarzębiną oraz ptasie mleczko.

    Anglicy nie znają dobrze naszych specjałów, dlatego Zuza Zak – Polka, która mieszka w Wielkiej Brytanii od 8. roku życia postanowiła napisać dla nich książkę kucharską z przepisami kuchni polskiej. Zaprosiliśmy ją do Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam swój talent kulinarny. Przygotowała m.in. zupę grzybową, omlet i podpłomyki.

    Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)

    Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - klasyka śląskiej kuchni wigilijnej! Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.

    W studiu Dzień Dobry TVN nasz smakosz Mikołaj Rey opowiedział, jak przygotować grzyby do zupy lub sosu. Dlaczego nie wolno ich myć? W jaki sposób prawidłowo ususzyć grzyby? Do czego je podawać? i z czym najlepiej smakują? Zobaczcie, jak zrobić dobrą i sycącą zupę grzybową!

    Jesteśmy zawsze blisko widzów! Dla wielbicieli mody i super modelek Karolína Kurková! Wiemy, co ją sprowadza do Polski. W programie - nowe spojrzenie na grzybową oraz nowa idolka młodzieży. Posłuchajcie, co ważnego ma do zaśpiewania Stashka. Zapraszamy jutro od 8:00! :-)

    W poniedziałkowe poranki spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN z Anną Starmach i jej gościem - uczestnikiem/uczestniczką programu "MasterChef". Skorzystajcie z przepisów Karoliny Wysockiej na: risotto z grillowanym grzybami, ptysie na słono z sałatką na ciepło i aromatyczną zupę grzybową z grzanką czosnkową. Przekonajcie się też, jak smakują kurki z kaszą gryczaną i kruche pierogi z prawdziwkami, które poleca Anna Starmach. kto z Was lubi dania z grzybów?

    Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...

    6 stycznia to dla katolików święto Trzech Króli, zaś dla wyznawców prawosławia - Wigilia świąt Bożego Narodzenia. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowały tradycyjne potrawy, które już wieczorem będą królowały na stołach blisko 600-tysięcznej społeczności prawosławnej żyjącej w Polsce. W menu znajdą się m.in. : pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, prawdziwa prawosławna kutia, śledzie z buraczkami a także karp.