Sezon na grzyby trwa. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę z kurek. Zachwyci całą twoją rodzinę.
Szukasz inspiracji na jesienny posiłek na bazie leśnych grzybów? Kuchnia Dzień Dobry TVN to doskonały wybór. Znajdziesz w niej m.in. prosty przepis na zupę grzybową z warzywami i łazankami według Sebastiana Olmy.
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
Barszcz, rybna czy grzybowa – co najmniej jednej z nich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W naszej kuchni przygotujemy tradycyjne zupy na nadchodzące święta, a także tę mniej popularną, czyli jagodową. Poznaj sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego.
Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować na święta? Daria Ładocha ma dla ciebie sprawdzone przepisy na świąteczną zupę grzybową z łazankami, zupę rybną, kapuśniak z borowikami i barszcz wigilijny. Którą wybierasz?
Szef kuchni Michał Stężalski został zwycięzcą konkursu Wine&Food NOBLE NIGHT. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentował nam swój talent kulinarny. Przygotował: cappuccino borowikowe, pierś z gęsi glazurowaną jarzębiną oraz ptasie mleczko.
Anglicy nie znają dobrze naszych specjałów, dlatego Zuza Zak – Polka, która mieszka w Wielkiej Brytanii od 8. roku życia postanowiła napisać dla nich książkę kucharską z przepisami kuchni polskiej. Zaprosiliśmy ją do Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam swój talent kulinarny. Przygotowała m.in. zupę grzybową, omlet i podpłomyki.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - klasyka śląskiej kuchni wigilijnej! Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.
W studiu Dzień Dobry TVN nasz smakosz Mikołaj Rey opowiedział, jak przygotować grzyby do zupy lub sosu. Dlaczego nie wolno ich myć? W jaki sposób prawidłowo ususzyć grzyby? Do czego je podawać? i z czym najlepiej smakują? Zobaczcie, jak zrobić dobrą i sycącą zupę grzybową!
Jesteśmy zawsze blisko widzów! Dla wielbicieli mody i super modelek Karolína Kurková! Wiemy, co ją sprowadza do Polski. W programie - nowe spojrzenie na grzybową oraz nowa idolka młodzieży. Posłuchajcie, co ważnego ma do zaśpiewania Stashka. Zapraszamy jutro od 8:00! :-)
W poniedziałkowe poranki spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN z Anną Starmach i jej gościem - uczestnikiem/uczestniczką programu "MasterChef". Skorzystajcie z przepisów Karoliny Wysockiej na: risotto z grillowanym grzybami, ptysie na słono z sałatką na ciepło i aromatyczną zupę grzybową z grzanką czosnkową. Przekonajcie się też, jak smakują kurki z kaszą gryczaną i kruche pierogi z prawdziwkami, które poleca Anna Starmach. kto z Was lubi dania z grzybów?
Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...
6 stycznia to dla katolików święto Trzech Króli, zaś dla wyznawców prawosławia - Wigilia świąt Bożego Narodzenia. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowały tradycyjne potrawy, które już wieczorem będą królowały na stołach blisko 600-tysięcznej społeczności prawosławnej żyjącej w Polsce. W menu znajdą się m.in. : pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, prawdziwa prawosławna kutia, śledzie z buraczkami a także karp.