Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - przepis
Składniki:
- Suszone podgrzybki x 50g
 - Woda x 1l
 - Włoszczyzna x 1 duży pęczek
 - Olej do smażenia
 - Rosół x 2l
 - Świeże grzyby (rydze, podgrzybki, maślaki) po 500g
 - Jajko x 5 szt.
 - Kwaśna śmietana 18% x 200ml
 - Liść laurowy, ziele angielski, kminek po 1 łyżce
 - Świeże zioła (natka pietruszki, koperek) po 1 pęczku
 - Sól, pieprz – do smaku
 
Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie na 1h, następnie odcedź i zostaw zarówno wodę jak i grzyby.
 - W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę razem z ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy.
 - Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą w której moczyły się suszone grzyby.
 - Zupę gotuj około 1,5h na małym ogniu, dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła i ugotowany makaron na łazanki.
 - Porcję zupy nalej do głębokiej miski dodając na górę ugotowane jajko i kwaśną śmietanę.
 
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
 - Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
 - Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: