Kurczak pieczony z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym - przepis Sebastiana Olmy

Przepis Sylwii Garskiej-Chamrycz.
Kurczak pieczony
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Jesienią do wielu kuchni wkraczają leśne grzyby. Jak zrobić kurczaka pieczonego z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kurczak pieczony z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym - przepis

Składniki w kolejności stosowania:

  • Udka z kurczaka x 5 szt.
    • Curry, papryka słodka, płatki chili, zioła prowansalskie po 1 łyżce
      • Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
        • Olej do smażenia
          • Borowiki x 1 kg
            • Cebula biała x 2 szt.
              • Czosnek x 5 ząbków
                • Szpinak x 0,5 kg
                  • Sól, pieprz czarny do smaku
                    • Tymianek x 1 mały pęczek
                      • Rosół x 1l
                        • Słodka śmietana 36% x 1l
                          • Natka pietruszki x 1 duży pęczek
                            • Parmezan tarty x 100g

                              Kurczak pieczony z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym - sposób przygotowania

                              1. Udka z kurczaka przetnij na dolną i górną część. Włóż do miski i dopraw przyprawami, następnie lekko obtocz w mące i obsmaż w garnku na złoty kolor.
                                1. Po smażeniu wyjmij mięso i przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
                                  1. W tym czasie w garnku podsmaż pokrojone w kostkę borowiki razem z cebulą i czosnkiem. Gdy grzyby będą złote dodaj liście szpinaku, suche przyprawy, tymianek i całość podlej bulionem.
                                    1. Gotuj, aż połowa odparuję, dodaj wcześniej usmażone udka z kurczaka i cały garnek wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st .C.
                                      1. Po wyjęciu garnka wstaw go na kuchenkę, dodaj słodką śmietanę i gotuj, aż sos zgęstniej. Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Sebastian Olma

                                        Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana