Kurczak pieczony z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym - przepis
Składniki w kolejności stosowania:
- Udka z kurczaka x 5 szt.
- Curry, papryka słodka, płatki chili, zioła prowansalskie po 1 łyżce
- Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- Olej do smażenia
- Borowiki x 1 kg
- Cebula biała x 2 szt.
- Czosnek x 5 ząbków
- Szpinak x 0,5 kg
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Tymianek x 1 mały pęczek
- Rosół x 1l
- Słodka śmietana 36% x 1l
- Natka pietruszki x 1 duży pęczek
- Parmezan tarty x 100g
Kurczak pieczony z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym - sposób przygotowania
- Udka z kurczaka przetnij na dolną i górną część. Włóż do miski i dopraw przyprawami, następnie lekko obtocz w mące i obsmaż w garnku na złoty kolor.
- Po smażeniu wyjmij mięso i przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- W tym czasie w garnku podsmaż pokrojone w kostkę borowiki razem z cebulą i czosnkiem. Gdy grzyby będą złote dodaj liście szpinaku, suche przyprawy, tymianek i całość podlej bulionem.
- Gotuj, aż połowa odparuję, dodaj wcześniej usmażone udka z kurczaka i cały garnek wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st .C.
- Po wyjęciu garnka wstaw go na kuchenkę, dodaj słodką śmietanę i gotuj, aż sos zgęstniej. Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe
podziel się: