Kutia
Składniki:
1 kg kaszy pęczak jęczmiennej
30 dag miodu
30 dag maku
10 dag śliwki suszonej
10 dag moreli suszonej
5 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej
10 dag orzechów włoskich
Przygotowanie :
Kaszę przepłukać i gotować do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Następnie wystudzić. W międzyczasie namoczyć mak w wodzie i gotować 1 godzinę, po wystudzeniu zmielić mak 3– krotnie i dodać miód oraz bakalie. Masę przesmażyć na oleju arachidowym i połączyć z wcześniej ugotowanym pęczakiem.
SMACZNEGO !
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
80 dag mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml wody
Sól
Farsz:
15 dag suszonych grzybów
15 dag pieczarek
40 dag kapusty kiszonej
15 dag cebuli
1 pęczek zielonej pietruszki
Sól, pieprz
Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Wypłukać kiszoną kapustę, następnie ugotować. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki oraz namoczone i ugotowane suszone grzyby. Doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następnie dodać ugotowaną kapustę i wszystko razem zasmażyć odparowując wodę.
Ciasto:
Z mąki, wody i odrobiny śmietany przygotować ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować, wykroić kółeczka, włożyć farsz i skleić palcami. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco z zasmażoną cebulką i zielona pietruszką. SMACZNEGO !
Sałatka śledziowa
Składniki:
80 dag filetów śledziowych „Matijasów”
10 dag białej fasoli konserwowej
10 dag cebuli
10 dag ogórków konserwowych
1 jabłko
15 dag buraków
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Płuczemy śledzie w zimnej wodzie - nie mogą być zbyt słone! Następnie kroimy w kawałki. Dodajemy białą fasolę, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki konserwowe, obrane jabłko oraz ugotowane buraki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy olej. SMACZNEGO !
Zupa grzybowa
Składniki:
15 dag grzybów suszonych
20 dag kaszy jęczmiennej „wiejskiej”
15 dag cebuli
30 dag ziemniaków
3 litry wody
Włoszczyzna
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przygotowanie:
Namaczamy grzyby dzień wcześniej. Do garnka z wodą wkładamy umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy godzinę. Odcedzamy, dodajemy grzyby i dalej gotujemy około 1 godzinę. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Na oliwie przesmażamy cebulkę i łączymy z całością. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Dla zagęszczenia możemy dodać pokrojone ziemniaki. SMACZNEGO!
Karp ”saute”
Składniki:
1,5 kg karpia
20 dkg cebuli
Mąka
Olej
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Karpia oczyścić, umyć, przyprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć cebulą pokrojoną w półksiężyce i włożyć do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy karpia w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor. Podajemy z wcześniej usmażonymi pieczarkami. SMACZNEGO !
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN