Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.
Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić
Są pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania. Chłodnik to danie, które pomoże przetrwać nawet największe upały, zadawalając przy tym kubki smakowe. Jakie jeszcze ma właściwości?
Wielkanocne baby, babki i babeczki - najlepsze przepisy
Babka wielkanocna - jak ją przygotować? Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez tego ciasta? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała pyszny rodzinny obiad. Co powiecie na sałatkę z marynowaną dynią, pieczonym burakiem i serem owczym, kurczaka pieczonego w całości z farszem polskim, a na deser aromatyczny jabłecznik. Co Wy na to?
Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała przepyszne rozgrzewające słodkości. Co powiecie na tartę dyniową z karmelem i orzechami włoskimi, ciasto francuskie z jabłkami czy ciasto marchewkowe?
Zainspirowani wpisem Janusza Piechocińskiego na Twitterze na temat upodobań kulinarnych Polaków i naszego uwielbienia dla ziemniaków, postanowiliśmy zaserwować Wam dziś najlepsze przepisy Beaty Kartowicz na ziemniaczane pyzy i cepeliny. Dodatkowo, znana poznańska restauratorka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pampuchy, czyli wielkopolskie pyzy drożdżowe. Lubicie? Skorzystajcie z jej przepisów. Smacznego!
Wałówka na podróż: chruściki z kurczaka i falafele
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała moc przekąsek idealnych na podróż. Oto jej przepisy na: chruściki z piersi kurczaka, ciabatę z pastą jajeczną, kanapkę Klubową, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafele w picie, spring rolls, sałatkę owocową, ciastka brownie, lemoniadę ogórkową i smoothie z mango. Czy wiesz jakiego jedzenia nie brać ze sobą do pociągu?
Z okazji Dnia Dziecka Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne i kolorowe dania dla naszych pociech. Na stole pojawiły się: naleśnikowy tort z truskawkami, mrożony jogurt truskawkowo-malinowy, lemoniada truskawkowo-arbuzowa, chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado oraz sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert. Palce lizać!
Jakie jest Twoje ulubione ciasto w przerwie na kawę? Jeśli jeszcze go nie masz, to rozwiążemy Twój problem ;-) W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: eklery z kremem Patisierre, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini brownie z kremem waniliowym i malinami.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym śniadaniu mamy energię na cały dzień. Warto więc wstać chwilę wcześniej i przygotować coś naprawdę dobrego. Co? W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz podsunęła nam parę propozycji. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN góry pierogów. Mogliśmy przebierać w pierogach z kapustą i grzybami, pierogach ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą, pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, pierogach z makiem i sosem waniliowym, pierogach pieczonych z ciasta francuskiego z farszem warzywnym, pierogach z ciasta drożdżowego. Przygotowała je dla nas Beata Kartowicz. Lubicie pierogi?
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną.
Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!
Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej desery z jabłek. Przekonajcie się, jak smakują zapiekane jabłka, mus z jabłek i klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, czyli Torta di Mele. Skorzystajcie z przepisów Beaty. Zgadzacie się, że cynamon świetnie pasuje do jabłek? A Marcin Prokop pokaże Wam, co jeszcze można zrobić z jabłek... i nie chodzi tu wcale o potrawy! ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Beatę Kartowicz, która przygotowała wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. Czy w Waszych stronach je się pierogi z suszonymi śliwkami, zupę rybną z piernikiem i bakaliami lub makiełki na mlecznych bułkach?
Jak poprawić sobie nastrój w jesienny i pochmurny dzień? Dobrym, rozgrzewającym jedzeniem :) Swoje propozycje przedstawiła Beata Kartowicz, która w kuchnia Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak curry z dyni, papryki i cukinii, zapiekankę jabłkowo-bakaliową z kruszonką piernikową czy czekoladę na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami.
Jak zrobić idealny sernik? Tę wiedzę posiada Beata Kartowicz, która wraz ze swoją córką przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszny tradycyjny sernik z bakaliami, sernik z brzoskwinią i sernik na zimno z marakują. Smacznego!
W naszej kuchni karnawał, za sprawą Beaty Kartowicz i jej córki Anny, które tym razem przygotowały m.in.: babeczki z sałatką krabową, szaszłyki z kurczaka, kotleciki brokułowe, morele faszerowane kremem z setka mascarpone, pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Skorzystajcie z ich przepisów i przygotujcie te proste i smaczne potrawy!
W kuchni Dzień Dobry TVN mataka i córka - Beata i Paulina Kartowicz - przygotowały: kruche cisto z marmoladą, jabłka w cieście, grzanki francuskie z serkiem i konfiturą, zupę kalafiorową, kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem i wiosenną salatkę z nowalijkami. Skorzystajcie z i ch przepisów, zróbcie sami te potrawy i przypomnijcie sobie smaki Waszego dzieciństwa.
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej kuchnia pod kruszonką. Jak przygotować idealną kruszonkę? Jak smakuje cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką, crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem oraz polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce? Wśród przepisów znajdziecie też ten na szarlotkę z kruszonką!
Nigella Lawson prowadzi jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych na świecie. Swoją sławę zbudowała na kilku zasadach. Po pierwsze pokazuje, że gotowanie jest łatwe i przyjemne, po drugie rozkoszuje się każdym kęsem i nie dba o kalorie. Bardzo kobiece kształty Nigelli stały się znakiem firmowym programu. Ostatnio brytyjska gwiazda schudła. Teraz wszyscy zastanawiają się, czy wraz ze stratą kilogramów nie straci również widzów?
6 stycznia to dla katolików święto Trzech Króli, zaś dla wyznawców prawosławia - Wigilia świąt Bożego Narodzenia. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowały tradycyjne potrawy, które już wieczorem będą królowały na stołach blisko 600-tysięcznej społeczności prawosławnej żyjącej w Polsce. W menu znajdą się m.in. : pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, prawdziwa prawosławna kutia, śledzie z buraczkami a także karp.