Gratin z ziemniaków i sałatka z czerwonej cebuli i jabłek

Ziemniaki w diecie - badania naukowe
Ziemniaczana kuchnia Beaty Kartowicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała dania, w których łączy smaki ziemniaka z cebulą. Sprawdź jej przepis na zapiekankę gratin z ziemniaków z sałatką z czerwonej cebuli i jabłek.

Gratin z ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • ser żółty (Cheddar),
  • sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  2. Układamy pierwszą warstwę ziemniaków, tak żeby plasterki delikatnie na siebie nachodziły, solimy i układamy kolejną warstwę ziemniaków, znowu solimy i kolejną warstwę, aż skończą się nam ziemniaki.
  3. Następnie do śmietanki wciskamy ząbek czosnku i dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i zalewamy śmietanką , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra dół) i pieczemy przez 60 min.
  4. Następnie zdejmujemy folię i posypujemy ziemniaki startym serem i zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.

Sałatka z czerwonej cebuli i jabłek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 średniej wielkości czerwonych cebul,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 3 jabłka zielone,
  • kilka gałązek mięty,
  • czerwony pieprz,
  • sól,
  • ocet Cherry,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jabłka kroimy w zapałki, siekamy miętę i zieloną pietruszkę, dodajemy ocet Cherry lub sok z cytryny, pieprz czerwony delikatnie rozgniatamy, sól, pieprz i miód do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości