Gratin z ziemniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1/4 kostki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 ml śmietanki 30%,
- ser żółty (Cheddar),
- sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Układamy pierwszą warstwę ziemniaków, tak żeby plasterki delikatnie na siebie nachodziły, solimy i układamy kolejną warstwę ziemniaków, znowu solimy i kolejną warstwę, aż skończą się nam ziemniaki.
- Następnie do śmietanki wciskamy ząbek czosnku i dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i zalewamy śmietanką , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra dół) i pieczemy przez 60 min.
- Następnie zdejmujemy folię i posypujemy ziemniaki startym serem i zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.
Sałatka z czerwonej cebuli i jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 średniej wielkości czerwonych cebul,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 3 jabłka zielone,
- kilka gałązek mięty,
- czerwony pieprz,
- sól,
- ocet Cherry,
- miód.
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jabłka kroimy w zapałki, siekamy miętę i zieloną pietruszkę, dodajemy ocet Cherry lub sok z cytryny, pieprz czerwony delikatnie rozgniatamy, sól, pieprz i miód do smaku.
Zobacz także:
- Czy dieta bogata w ziemniaki szkodzi zdrowiu? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
- Gratin dauphinois na wyciągnięcie ręki, czyli jak przygotować w domu ziemniaki francuskie
- Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Capelle.r/Getty Images
podziel się: