Jajka na śniadanie? Poznaj cztery pyszne sposoby na początek dnia od Beaty Kartowicz

Źródło: Dzień Dobry TVN
Beata Kartowicz przygotuje śniadania z jajem
Beata Kartowicz przygotuje śniadania z jajem
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz pokazała swoje sposoby na jajka na śniadanie. Poznajcie jej przepisy na dutch baby, tosty z pastą jajeczną, jaja po turecku i szakszukę. Wybierz coś dla siebie i zacznij dzień od pysznego posiłku.

Dutch baby

Dutch baby
Dutch baby
Dutch baby
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 2 porcje:

  • 3 jajka,
    • 0,5 szklanki mleka (125 ml),
      • 0,5 szklanki mąki pszennej,
        • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
          • łyżeczka cukru,
            • szczypta soli,
              • łyżeczka masła,
                • borówki, maliny lub brzoskwinie z puszki,
                  • masło klarowane,
                    • cukier puder.
                      Dutch baby
                      Dutch baby
                      Dutch baby
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Sposób przygotowania:

                      Składniki mają mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzewamy, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 220-230 st. C.

                      Do miksera wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier i pastę waniliową i sól. Na kuchence stawiamy patelnię, którą można wkładać do piekarnika. Podgrzewamy ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzamy po niej 2 łyżki klarowanego masła.

                      Mieszankę składników z miksera krótko miksujemy (4 sekundy) na jednolitą masę i wlewamy powoli na patelnię. Na wierzchu rozkładamy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.

                      Wyjmujemy z piekarnika i polewamy resztą klarowanego masła. Posypujemy cukrem pudrem (koniecznie, bo sam omlet nie jest słodki).

                      Tosty z pastą jajeczną

                      Tosty z pastą jajeczną
                      Tosty z pastą jajeczną
                      Tosty z pastą jajeczną
                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                      Składniki:

                      • 5 jajek ugotowanych na twardo,
                        • 80 g żółtego sera,
                          • ogórek kiszony,
                            • 3 łyżki majonezu,
                              • łyżka śmietany kwaśnej 18%,
                                • łyżeczka musztardy delikatesowej,
                                  • pół łyżeczki soli,
                                    • szczypta pieprzu,
                                      • mały pęczek szczypiorku,
                                        • chleb wiejski pszenno-żytni,
                                          • chleb tostowy.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Aby zrobić pastę jajeczną, bardzo ważne są prawidłowo ugotowane i świeże jajka. Jajka gotujemy na twardo. Do pasty jajecznej dodajemy majonez i śmietanę oraz tarty na grubych oczkach żółty ser i ogórek kiszony. Do takiej pasty możemy dodać wiejską szynkę. Na koniec dodajemy szczypiorek.

                                            Jajka po turecku

                                            Jajka po turecku
                                            Jajka po turecku
                                            Jajka po turecku
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Składniki:

                                            • 2-4 jajka,
                                              • szklanka jogurtu greckiego,
                                                • 2-4 łyżeczki soku z cytryny,
                                                  • łyżka octu,
                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                      • sól,
                                                        • 4-5 łyżek masła,
                                                          • łyżka oliwy z oliwek,
                                                            • łyżeczka płatków chili,
                                                              • 2-3 łyżki świeżego koperku i pietruszki,
                                                                • grzanki z pszennego pieczywa.
                                                                  Sos jogurtowy
                                                                  Sos jogurtowy
                                                                  Sos jogurtowy
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj do jogurtu dwie szczypty soli i wymieszaj. W garnku zagotuj wodę i wlej ocet, łyżką zamieszaj i pojedynczo wbijaj jajka. Po 3 minutach jajka są gotowe. Wyjmij je na ręcznik papierowy.

                                                                  Masło włóż na patelnię lub do rondelka i rozpuszczaj na małym ogniu. Jak masło będzie już rozpuszczone i zacznie się lekko brązowić, wsyp płatki chili i dodaj oliwę. Wymieszaj i zestaw z palnika.

                                                                  Do miseczek włóż przygotowany jogurt z czosnkiem, na to połóż po jednym lub dwa jajka, wszystko polej masłem z chili i posyp świeżym koperkiem z pietruszką Podawaj ze świeżo przygotowanymi grzankami.

                                                                  Szakszuka

                                                                  Szakszuka
                                                                  Szakszuka
                                                                  Szakszuka
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Składniki:

                                                                  • puszka krojonych pomidorów,
                                                                    • 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych,
                                                                      • papryka czerwona,
                                                                        • szalotka lub czerwona cebula,
                                                                          • 50 g owczego białego sera,
                                                                            • 4 duże jajka,
                                                                              • 3 ząbki czosnku,
                                                                                • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
                                                                                  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                                                    • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
                                                                                      • natka pietruszki,
                                                                                        • oliwa z oliwek,
                                                                                          • sól.
                                                                                            • pieprz

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Pokrój w drobną kosteczkę czosnek, a następnie lekko podsmaż go na oliwie z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Następnie dodaj ostrą paprykę, wędzoną paprykę oraz kmin rzymski. Możesz dodać również papryczkę chili (jeśli lubisz ostre). Podsmaż krótko przez 4 minuty. Dodaj pokrojone pomidorki i pomidory z puszki podsmaż na większym ogniu przez 5 minut aż staną się miękkie.

                                                                                              Po podduszeniu zrób w pomidorach wgłębienia, przesuwając je delikatnie. We wgłębienia wbijaj po 1 jajku. Dopraw solą i pieprzem – nie mieszaj.

                                                                                              Po ścięciu się jajek posyp całość natką pietruszki i podawaj na patelni, na której szakszuka była przygotowywana, jeszcze tylko chrupiące pieczywo i życzę smacznego.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                              Źródło: Beata Kartowicz

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana