Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 6 jajek
- sól
- 100 ml octu spirytusowego
- 6 muffinów pszennych
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 500 g szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- 200 g wędzonego łososia
- 4 cytryny
- świeże zioła do dekoracji
Składniki na sos:
- 125 g masła
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania
- Rozpuść masło w rondelku i zbierz z powierzchni wszelkie białe osady. Trzymaj masło w cieple. Umieść żółtka, białe octu winnego, szczyptę soli i odrobinę lodowatej wody w metalowej lub szklanej misce, która zmieści się na rondelku która utworzy dla miski kąpiel wodną.
- Na początek ubijaj wszystkie składniki bez grzania, gdy wytworzy się gęsta piana zacznij podgrzewać wodę i stopniowo dodawać do niej rozpuszczone wcześniej masło. Po chwili ubijania otrzymasz kremowy sos holenderski. (Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.)
- Dopraw sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu cayenne. Utrzymuj ciepło, aż będzie potrzebne.
- Ustaw wysoki garnek z wodą, dodaj ocet i sól, gdy woda zacznie się gotować zacznij wrzucać do niej wybite już ze skorupki jajka. Jajka gotuj około 2 minut a następnie przełóż je do wody z lodem.
- Muffiny przetnij na dwie równe części, posmaruj lekko masłem i tostuj na suchej patelni aż lekko się ze złocą. Na patelnie dodaj trochę masła i 2 ząbki czosnku, dodaj szpinak i smaż aż zmięknie, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzu ułóż przecięte muffiny, dodaj szpinak, plastry wędzonego łososia, jajko poche i całość polej gęstym sosem holenderskim. Udekoruj cytryną lub świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Dieta bogata w jajka pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem? "Natura dała nam cudowny produkt"
- Jajka przepiórcze – co warto o nich wiedzieć?
- Jajka dobre, ale nie dla każdego. Można je zastąpić aquafabą. Czym jeszcze?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: