Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem, czyli jajeczna kuchnia Sebastiana Olmy

Niezłe jaja w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania z jajkami. Sprawdź, jak przyrządzić jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem, które zachwycą Twoje podniebienie.
Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem
Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem
Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem i szpinakiem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 6 jajek
    • sól
      • 100 ml octu spirytusowego
        • 6 muffinów pszennych
          • 50 g masła
            • 2 ząbki czosnku
              • 500 g szpinaku
                • sól, pieprz do smaku
                  • 200 g wędzonego łososia
                    • 4 cytryny
                      • świeże zioła do dekoracji

                        Składniki na sos:

                        • 125 g masła
                          • 2 żółtka
                            • ½ łyżeczki białego octu winnego
                              • sok z cytryny
                                • szczypta pieprzu cayenne

                                  Sposób przygotowania

                                  1. Rozpuść masło w rondelku i zbierz z powierzchni wszelkie białe osady. Trzymaj masło w cieple. Umieść żółtka, białe octu winnego, szczyptę soli i odrobinę lodowatej wody w metalowej lub szklanej misce, która zmieści się na rondelku która utworzy dla miski kąpiel wodną.
                                    1. Na początek ubijaj wszystkie składniki bez grzania, gdy wytworzy się gęsta piana zacznij podgrzewać wodę i stopniowo dodawać do niej rozpuszczone wcześniej masło. Po chwili ubijania otrzymasz kremowy sos holenderski. (Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.)
                                      1. Dopraw sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu cayenne. Utrzymuj ciepło, aż będzie potrzebne.
                                        1. Ustaw wysoki garnek z wodą, dodaj ocet i sól, gdy woda zacznie się gotować zacznij wrzucać do niej wybite już ze skorupki jajka. Jajka gotuj około 2 minut a następnie przełóż je do wody z lodem.
                                          1. Muffiny przetnij na dwie równe części, posmaruj lekko masłem i tostuj na suchej patelni aż lekko się ze złocą. Na patelnie dodaj trochę masła i 2 ząbki czosnku, dodaj szpinak i smaż aż zmięknie, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                            1. Na talerzu ułóż przecięte muffiny, dodaj szpinak, plastry wędzonego łososia, jajko poche i całość polej gęstym sosem holenderskim. Udekoruj cytryną lub świeżymi ziołami.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Sebastian Olma

                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana