Dieta bogata w jajka pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem? "Natura dała nam cudowny produkt"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy jajko jest pokarmem doskonałym?
Czy jajko jest pokarmem doskonałym?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Z kurzych jaj można przygotować wiele pysznych dań dla całej rodziny, ale to niejedyna ich zaleta. Niepozorny składnik diety stanowi niezastąpione źródło witamin, minerałów i aminokwasów, a tym samym pozwala zatroszczyć się o zdrowie oraz piękny wygląd. W Dzień Dobry TVN przekonywała o tym mgr kosmetologii i prekursorka holistycznego podejścia w terapiach skóry, Katarzyna Nowacka.

Kurze jaja - dlaczego warto je jeść?

Kurze jaja to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie dziwi zatem fakt, że wiele osób z przyjemnością przemyca je do swojego jadłospisu. Zamknięte w skorupce połączenie witamin, minerałów, aminokwasów egzogennych oraz kwasów tłuszczowych pozwala zadbać o dobre samopoczucie, ale także o piękny wygląd.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

- Natura dała nam cudowny produkt (...). Jedno jajko zostało uznane na świecie za wzorzec białek egzogennych, czyli aminokwasów egzogennych, których organizm nie wytwarza. Mieści w sobie wszystko to, czego sami nie wyprodukujemy. Aminokwasy budują nasz kolagen, naszą skórę, wiele innych struktur, chociażby hormony peptydowe. W momencie kiedy jemy te jajka, to jest najprostszy sposób, żeby je uzupełnić - zauważyła Katarzyna Nowacka.

Jajka w diecie upiększającej

Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych jajka mają niebagatelny wpływ na kondycję skóry. Zdaniem doświadczonej kosmetolog, ich spożywanie może przełożyć się na spowolnienie procesów starzenia. Kurze jaja podawane w niemal każdej formie mogą przynieść szereg upiększających korzyści. Warto jednak pamiętać o tym, że wymagają obróbki termicznej.

- Nie powinno się jeść białka surowego, ponieważ związek, który się tam mieści, awidyna, wiąże biotynę. Biotyna jest dobra dla skóry, włosów, paznokci, zatem nie idźmy w tym kierunku - wyjaśniła Katarzyna Nowacka. Podkreśliła też, że na przestrzeni ostatnich lat zmieniło się podejście do kwestii limitów w spożyciu jaj.

- Uważa się, że mniej więcej 10-12 jaj tygodniowo spokojnie możemy zjeść - podsumowała prekursorka holistycznego podejścia w terapiach skóry.

Przepisy na jajka z okazji Światowego Dnia Jaja (i nie tylko)

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: Jessie Casson/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana