Słodka jajeczna niespodzianka
Jajka to produkt, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są jednym ze składników sałatki jarzynowej, mogą być faszerowane lub podane z majonezem. Na tym jednak nie koniec. Wydmuszki świetnie nadadzą się do przygotowania świątecznego deseru.
Do jego wykonania potrzebne będą śmietana kremówka, pulpa mango oraz żelatyna.
Jak przygotować jajka o smaku mango?
W pierwszej kolejności podgrzewamy 200 ml śmietany kremówki oraz 200 ml pulpy mango. - Do ciepłej śmietany dodaję łyżeczkę żelatyny. Tyle samo żelatyny dodaję do ciepłej pulpy mango. Wszystko muszę dokładnie wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła - mówił Piotr Kucharski.
Gdy żelatyna już się rozpuści, śmietanę oraz pulpę mango przelewamy do dzbanuszków, aby ostygły. Następnie przygotowujemy wydmuszki. Kiedy będą już gotowe - trzeba je wygotować (2-3 minuty) i ostudzić. - Każdą wydmuszkę napełniam do połowy śmietaną, a następnie dopełniam pulpą mango. Tak przygotowane jajka muszę wstawić na godzinę do lodówki - mówił Piotr Kucharski.
Po tym czasie zaskakujący świąteczny deser jest już gotowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
- Wegańskie "mleko" z bazi - oryginalny przepis na wielkanocny napój
- Faszerowane jajka z niespodzianką. Przepis Piotra Kucharskiego
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Michał Malinowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN