Jajka faszerowana na Wielkanoc
Jajka faszerowane to, obok żurku i kiełbasy, tradycyjna potrawa świąt wielkanocnych. Ile mistrzów kuchni, tyle pomysłów na ich przygotowanie. Jedni robią je w skorupach, inni zapiekają, a kolejni faszerują pieczarkami. A jaki pomysł na faszerowane jajka ma Piotr Kucharski?
Faszerowane jajka z niespodzianką według Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek na twardo,
- duża łyżka majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz,
- bułka tarta panko,
- surowe jajko,
- olej.
Przygotowanie:
- Jajka kroimy na pół. Do miski przerzucamy żółtka, do których dodajemy: majonez, musztardę, pęczek posiekanego szczypiorku. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy (do momentu, aż żółtka się rozpadną).
- Połówki białek obtaczamy w jajku i panko. Smażymy w gorącym oleju przez 10-15 sekund. Odsączamy z nadmiaru oleju i układamy na paterze. Wgłębienia w białkach wypełniamy farszem z żółtek.
- I gotowe! Smacznych świąt!
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
- Barszcz jedności Ukrainy. Przepisem podzielił się słynny kucharz Yevhen Klopotenko
- Kuchnia z perliczką - przepisy Andrzeja Polana
- Czas na wielkanocne mazurki. Przedstawiamy sprawdzone przepisy
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Michał Malinowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: