Faszerowane jajka w wersji tradycyjnej, a może nowoczesnej? Oto wyjątkowe propozycje na Wielkanoc

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Poznaj tradycyjne przepisy i te bardziej nowoczesne
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Poznaj tradycyjne przepisy i te bardziej nowoczesne
Źródło: Natalya Shcherbatyuk/Getty Imges

Jajka faszerowane to jedna z tradycyjnych potraw Wielkanocnych. Ile kucharzy, tyle pomysłów na ich przygotowanie. Można robić je w skorupkach lub bez. Jakie dodatki dodamy, zależy od naszych upodobań. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc i pomysły na ich bardziej wykwintne wersje. Zachwycisz nimi swoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc,
  • czym faszerować jajka,
  • co zrobić, żeby skorupka jaj nie pękała,
  • jak przygotować różne rodzaje faszerowanych jaj na święta Wielkanocne.

Tradycyjne faszerowane jajka na Wielkanoc - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jaja - 12,
  • masło - 6 łyżek,
  • szczypiorek - 2 łyżki,
  • bułka tarta - 8 łyżek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Jajka włożyć do chłodnej wody, postawić na palniku i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 6 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  • Ostrym nożem przekrawać skorupkę, tak aby powstały dwie połówki-łódeczki.
  • Ugotowane jaja wydrążyć tak, aby nie uszkodzić skorupek.
  • Białko i żółtko posiekać. Dodać masło.
  • Szczypiorek posiekać i dodać do masy. Całość doprawić do smaku.
  • Skorupki wypełniać farszem, a wierzch posypać bułką tartą.
  • Jajka zasmażać na patelni bułką tartą do dołu. Po około 1 minucie na stronie, tak aby bułka nabrała złotego koloru.
  • Najlepiej podawać na ciepło.

Co zrobić, aby skorupka nie pękała? Najlepiej jaja ogrzać do temperatury pokojowej przed włożeniem do wrzątku lub wkładać do chłodnej wody i dopiero wtedy gotować. Dzięki temu uniknie się pęknięcia skorupki w niekontrolowany sposób. 

Czym faszerować jajka na Wielkanoc?

Jajka w skorupkach tradycyjnie faszeruje się samym jajkiem ugotowanym na twardo. Do niego można dodawać dowolne składniki. Świetnie sprawdzi się zeszklona cebula lub podsmażone pieczarki. Osoby, które lubią kawior i ryby mogą do masy dodać wędzonego łososia, a całość przyozdobić kawiorem. Idealnie nadaje się do tego świeży szczypiorek i świeżo tarty chrzan. Smak podbija dodana łyżeczka majonezu lub musztardy.

Ciekawą propozycją jest dodanie mięsa... z białej kiełbasy. W tym celu trzeba wybrać wnętrze z kiełbaski, które następnie dokładnie posiekamy. Ważne, żeby masa nie była zbyt sztywna i nie miała twardych grud.

Jajka można podawać również bez skorupek. Taki sposób jest znacznie prostszy. Jajka należy obrać i wydobyć jedynie żółtka z białek. We wgłębienia po nich nakłada się farsz. W takim wypadku można je smażyć na patelni całe obtoczone bułką tartą - jak kotlety. Jajka faszerowane, nie ważne którą metodą, idealnie komponują się z chrzanem podawanym na Wielkanoc.

Najlepsze sposoby na faszerowane jajka na Wielkanoc

Jeżeli szukasz ciekawych pomysłów na to, jak przygotować faszerowane jajka na Wielkanoc, koniecznie sprawdź propozycje kucharzy Dzień Dobry TVN i nie tylko:

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości