Przepisy kulinarne

Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

Przepisy kulinarne


Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami

Składniki na jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:

  • 10 jajek GO Bio
  • opak. filetów z tuńczyka w słoiku
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 g kaparów
  • czerwone chili
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • listki kolendry do dekoracji

Jak przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:

  1. 1Jajka gotuj przez 7 minut w po solonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody aby je szybko wystudzić.
  2. 2Jajka obierz ze skóry, przetnij na połówki i wyjmij żółtka.
  3. 3Oliwki drobno posiekaj i przełóż do miski dodając do niech tuńczyka, kapary pocięte, chili czerwone, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy.
  4. 4Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca i przełóż zacznij nakładać na przecięte jajka.
  5. 5Na wierzch ułóż kawałki oliwek i listki kolendry.

Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, na wiosennych warzywach z migdałami w sosie śmietanowym lub chrzanowym

Składniki na duszoną białą kiełbasę:

  • pęczek młodej marchwi z nacią
  • 2 szt. pora
  • 2 szt. kalarepy
  • seler z nacią
  • 1 kg młodej pietruszki
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 10 szt. ząbków czosnku
  • łyżka listków laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry
  • pęczek świeżego tymianku
  • 0,2 kg migdałów BakaD'Or
  • 0,2 kg fasolki szparagowej
  • 0,4 kg zielonych szparagów
  • 0,5 l śmietany 36 proc.
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 kg białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs
  • pęczek rzodkiewki
  • op. liści roszponki

Jak przygotować duszoną białą kiełbasę:

  1. 1Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w centymetrową kostkę.
  2. 2Warzywa podsmaż na oleju w szerokim naczyniu dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek.
  3. 3Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj migdały w całości, pociętą fasolkę szparagową i zielone szparagi.
  4. 4Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj słodką śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
  5. 5Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem.
  6. 6Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut.
  7. 7Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.

Babka cytrynowa z lukrem, morelami i sosem limonkowym na bazie budyniu

Składniki na babkę cytrynową:

  • 6 szt. cytryny
  • 350 g masła
  • 6 jajek Go Bio
  • 250 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • łyżka ekstraktu wanilii
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g suszonych moreli
  • 250 g cukru pudru

Sos limonkowy:

  • 450 ml mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 limonek
  • 50 g marynowanego imbiru

Jak przygotować babkę cytrynową:

  1. 1Na tarce do małego pojemnika zetrzyj skórkę z cytryny i następnie wlej z niej wyciśnięty sok.
  2. 2Do soku z cytryny i skórki dodaj roztopione masło i odstaw na bok aby płyn ostygł.
  3. 3Jajka wbij do miski, dodaj od niej cukier zwykły, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii.
  4. 4Zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa będzie puszysta.
  5. 5Do masy dodaj przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, po chwili mieszania dodaj wcześniej rozpuszczone masło z cytryną i całość wymieszaj do gładkiej konsystencji.
  6. 6Na koniec do masy dodaj posiekane suszone morele.
  7. 7Formę do pieczenia babek nasmaruj masłem, posyp ją mąką migdałową a nadmiar mąki wyczep na zewnątrz, dzięki masłu i mące stworzy się powierzchnia do pieczenia która nie przywrze.
  8. 8Wlej masę i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 175 st. C z termo obiegiem.
  9. 9Po upieczeniu wyjmij babkę aby ostygła i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny).
  10. 10Posyp babkę kandyzowaną morelą.
  11. 11Do małego rondelka przelej mleko, dodaj masło, żółtka i cukier.
  12. 12Podgrzewaj mleko do zagotowania na małym ogniu pamiętając aby cały czas mieszać rózga kuchenną, po zagotowaniu odstaw.
  13. 13W misce wymieszaj mleko razem ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do niego zagrzaną masę i znów przełóż do grzania, grzej tak długo aż masa zgęstnieje, do gotowego budyniu dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i posiekany marynowany imbir.
  14. 14Gotowy sos podawaj osobno do babki.

Więcej inspiracji wielkanocnych na stronie Biedronki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni

Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Sebastian Olma

Pozostałe wiadomości