Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami
Składniki na jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:
- 10 jajek GO Bio
- opak. filetów z tuńczyka w słoiku
- 100 g zielonych oliwek
- 50 g kaparów
- czerwone chili
- mały pęczek natki pietruszki
- 50 ml oliwy z oliwek
- listki kolendry do dekoracji
Jak przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka z oliwkami:
- Jajka gotuj przez 7 minut w po solonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody aby je szybko wystudzić.
- Jajka obierz ze skóry, przetnij na połówki i wyjmij żółtka.
- Oliwki drobno posiekaj i przełóż do miski dodając do niech tuńczyka, kapary pocięte, chili czerwone, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca i przełóż zacznij nakładać na przecięte jajka.
- Na wierzch ułóż kawałki oliwek i listki kolendry.
Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, na wiosennych warzywach z migdałami w sosie śmietanowym lub chrzanowym
Składniki na duszoną białą kiełbasę:
- pęczek młodej marchwi z nacią
- 2 szt. pora
- 2 szt. kalarepy
- seler z nacią
- 1 kg młodej pietruszki
- 50 ml oleju do smażenia
- 10 szt. ząbków czosnku
- łyżka listków laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry
- pęczek świeżego tymianku
- 0,2 kg migdałów BakaD'Or
- 0,2 kg fasolki szparagowej
- 0,4 kg zielonych szparagów
- 0,5 l śmietany 36 proc.
- pęczek natki pietruszki
- 1 kg białej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim Kraina Mięs
- pęczek rzodkiewki
- op. liści roszponki
Jak przygotować duszoną białą kiełbasę:
- Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w centymetrową kostkę.
- Warzywa podsmaż na oleju w szerokim naczyniu dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek.
- Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj migdały w całości, pociętą fasolkę szparagową i zielone szparagi.
- Zamieszaj wszystko w garnku i dodaj słodką śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
- Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem.
- Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut.
- Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.
Babka cytrynowa z lukrem, morelami i sosem limonkowym na bazie budyniu
Składniki na babkę cytrynową:
- 6 szt. cytryny
- 350 g masła
- 6 jajek Go Bio
- 250 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- łyżka ekstraktu wanilii
- 220 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g suszonych moreli
- 250 g cukru pudru
Sos limonkowy:
- 450 ml mleka
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 5 limonek
- 50 g marynowanego imbiru
Jak przygotować babkę cytrynową:
- Na tarce do małego pojemnika zetrzyj skórkę z cytryny i następnie wlej z niej wyciśnięty sok.
- Do soku z cytryny i skórki dodaj roztopione masło i odstaw na bok aby płyn ostygł.
- Jajka wbij do miski, dodaj od niej cukier zwykły, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii.
- Zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa będzie puszysta.
- Do masy dodaj przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, po chwili mieszania dodaj wcześniej rozpuszczone masło z cytryną i całość wymieszaj do gładkiej konsystencji.
- Na koniec do masy dodaj posiekane suszone morele.
- Formę do pieczenia babek nasmaruj masłem, posyp ją mąką migdałową a nadmiar mąki wyczep na zewnątrz, dzięki masłu i mące stworzy się powierzchnia do pieczenia która nie przywrze.
- Wlej masę i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 175 st. C z termo obiegiem.
- Po upieczeniu wyjmij babkę aby ostygła i polej lukrem (wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny).
- Posyp babkę kandyzowaną morelą.
- Do małego rondelka przelej mleko, dodaj masło, żółtka i cukier.
- Podgrzewaj mleko do zagotowania na małym ogniu pamiętając aby cały czas mieszać rózga kuchenną, po zagotowaniu odstaw.
- W misce wymieszaj mleko razem ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do niego zagrzaną masę i znów przełóż do grzania, grzej tak długo aż masa zgęstnieje, do gotowego budyniu dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i posiekany marynowany imbir.
- Gotowy sos podawaj osobno do babki.
Więcej inspiracji wielkanocnych na stronie Biedronki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni
Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym. Niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Sebastian Olma
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"