Materiał promocyjny

Oryginalne sery, wędliny i desery marki Délice Gaulois. Francuskie smaki w twojej kuchni

Projekt bez tytułu - 2020-10-16T184347.981.jpg
Projekt bez tytułu - 2020-10-16T184347.981.jpg
Sieć sklepów Biedronka przygotowała prawdziwą ucztę. Od czwartku, 15 października francuskie smaki są na wyciągnięcie ręki. Sprawdźcie, czego warto spróbować, żeby przenieść się do Francji i skosztować wyjątkowych produktów z tamtych regionów.

Każdego roku Francja przyciąga rzesze turystów z całego świata. Zachwyca nie tylko kulturą i pięknymi obiektami, ale także kuchnią, która jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna. Przez niektórych uważana za najlepszą na świecie. W czasach, kiedy podróżowanie jest utrudnione, tamtejsze smaki możemy odtworzyć w swojej kuchni. Sieć Biedronka chce przybliżać mieszkańcom Polski smaki z całego świata. Podczas akcji "Czas na Francję" w sklepach sieci znajdziesz francuskie produkty marki Délice Gaulois.

Francuskie sery

Podczas akcji "Czas na Francję" w sklepach Biedronka dostępne są produkowane we Francji, sery marki Délice Gaulois. Poznajcie smak francuskich serów, które - obok szwajcarskich - są najbardziej znane na świecie.

Jedną z propozycji, którą przygotowała marka Délice Gaulois, jest deska serów, w skład której wchodzi pięć różnych serów. Idealna jako szybka i smaczna przekąska.

  • Ser Roquefort – miękki, podpuszczkowy, dojrzewający, z przerostem niebieskiej pleśni. Uznawany za "Króla serów typu niebieskiego". Wytwarzany jest z surowego mleka owczego, a jego dojrzewanie odbywa się w naturalnych jaskiniach wokół miasteczka Roquefort-sur-Soulzon, dzięki czemu ser uzyskuje charakterystyczny bukiet smaków i aromatów.
    • Ser Raclette – półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający, a przy tym delikatny. Podany na zimno ma przyjemny, łagodny smak. Po podgrzaniu uwypukla się, osiągając pełny, pikantny, słodkawy i lekko owocowy aromat.
      • Ser Emmental – twardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Charakteryzuje go miąższ koloru kości słoniowej, a także duże dziury wielkości oliwek i orzechów. Smak sera jest łagodny, lekko orzechowy i maślany. Wyczuwalna jest także nuta słodko-owocowa. Emmental może stanowić składnik dań gorących albo być przekąską czy elementem deski serowej.
        • Sery Brie i Camembert - miękkie, podpuszczkowe, dojrzewające z porostem białej pleśni. Wyprodukowane we Francji z francuskiego mleka. Delikatne w smaku, idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub przekąska.

          Wśród serów marki Délice Gaulois nie mogło zabraknąć prawdziwego przysmaku smakoszy na całym świecie. Mowa o Fourme d’Ambert z przerostem niebieskiej pleśni. Ser ten przygotowywany jest z mleka pasteryzowanego. Kremowy miąższ i ostrość szlachetnej pleśni gwarantują bogaty i pełny smak. Doskonały do sałatek, zup, sosów, makaronów, zapiekanek i na deskę serów.

          mat. prasowe

          Francuskie wędliny

          Marka Délice Gaulois starannie wyselekcjonowała francuskie wędliny. Kuszą aromatem, zachwycają smakiem i są dostępne w różnych wariantach, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

          Proponujemy zestaw 3 francuskich oryginalnych, dojrzewających, podsuszanych salami: klasycznego oraz z dodatkiem orzechów laskowych lub włoskich. Trwający minimum 6 tygodni proces dojrzewania nadaje produktom oryginalny, szlachetny smak i teksturę, a dodatek orzechów sprawia, że mają wyjątkowy charakter. Co ważne, produkty te mają wysoką zawartość mięsa oraz są pozbawione barwników, fosforanów i wzmacniaczy smaku.

          Koniecznie spróbujcie także oryginalnego, francuskiego Salami Auvergn. To kiełbasa wieprzowa, grubo rozdrobniona, o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku. Dojrzewa minimum 42 dni. Salami to pochodzi z rejonu Auvergne w centralnej Francji i posiada znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

          mat.prasowe

          Francuskie słodycze

          Francuska kuchnia kojarzona jest także z pysznymi słodyczami. Nie bez przyczyny – mieszkańcy tego pięknego kraju nie wyobrażają sobie dnia bez ciastek, ciasteczek i deserów. One także znalazły się w specjalnej ofercie marki Délice Gaulois.

          Najbardziej popularny jest crème brûlée. To wspaniały deser wytwarzany ze śmietanki, żółtek i cukru. Tworzy go gładki i aksamitny krem pokryty cienką warstwą skarmelizowanego cukru. Cukier po podgrzaniu tworzy chrupką skorupkę, która pęka przy pierwszym zanurzeniu łyżeczki.

          Francuskie słodkości to także tartaletki. Sieć Biedronka proponuje te z ciasta kruchego, z nadzieniem truskawkowym lub brzoskwiniowym. Dla fanów klasycznych smaków w sklepach sieci dostępne są francuskie ciasteczka maślane – idealne do popołudniowej kawy. Bon Appétit!

          Więcej inspiracji znajdziecie w folderze CZAS NA FRANCJĘ oraz w sklepach Biedronka i na stronie biedronka.pl.

          mat.prasowe

          Zobacz też:

          Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy

          Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

          Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud

          Autor: Adrianna Kowalczyk

          Materiał promocyjny
          podziel się:

          Pozostałe wiadomości