Jesień to czas aromatycznych, rozgrzewających zup. Wiele z nich wywodzi się z kuchni francuskiej, która obfituje w oryginalne połączenia smakowe. O tym, w jakiego rodzaju zupach lubują się Francuzi, doskonale wie Pascal Brodnicki, który podzielił się kilkoma przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN.
Jak zrobić truskawkowe tiramisu, tartę z malinami i inne pyszności z sezonowymi owocami?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Julia Child, znana na całym świecie jako autorka kultowych książek kucharskich, pozostaje niezapomnianą postacią w świecie kulinariów.
Miejsce, do którego wybrał się Mikołaj Rey, jest pograniczem województw lubelskiego, mazowieckiego i podlaskiego. Spotykają się w nim również dwie kuchnie - polska i francuska.
Robert Makłowicz zagrał w filmie "Asterix i Obelix: Imperium Smoka", a dokładnie jest narratorem w polskiej wersji językowej. Francuski film przygodowy zainspirował dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską do spotkania z krytykiem kulinarnym we francuskiej restauracji w Krakowie.
Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na francuskie naleśniki "Crepes Suzette", z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Szymon Czerwiński. Sprawdź jego przepis na ratatouille z sosem pomidorowo paprykowym i masłem ziołowym.
Tarta Tropézienne to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Niewiele osób wie jednak, że przepis na ten przysmak jest autorstwa Polaka. Jak do tego doszło? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział właściciel cukierni, Sacha Dufrene.
Nie masz pomysłu na coś pysznego? Z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha, który często dzieli się swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić zapiekany ser feta ze szpinakiem? Sprawdź przepis.
Szukasz pomysłu na pyszne, domowe ciasto? W kuchni Dzień Dobry TVN prostym i wyjątkowym w smaku przepisem, inspirowanym kuchnią francuską, podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić kremowe ciasto francuskie? Sprawdź przepis.
Kuchnia francuska jest pełna wyjątkowych smaków. Jak zrobić Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem? Sprawdź pyszny przepis Grzegorza Zawieruchy.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych i aromatycznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić francuskie raclette? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Marcin "Sobol" Sobolewski, szef planu DDTVN i pasjonat gotowania. Przedstawił sposób na przygotowanie pysznej francuskiej zupy cebulowej. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne i jak ją przygotować.
W kuchni Dzień Dobry TVN kucharze przygotowywali dania z kuchni francuskiej. Bartek Durda, pasjonat gotowania mieszkał we Francji prawie 20 lat. Sprawdź jego przepis na Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką.
Bartek Durda to kucharz pasjonat, który we Francji spędził prawie 20 lat. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różne dania z kuchni francuskiej, w tym gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami. Sprawdź, jak zrobić tę potrawę.
"Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego".
Różnego rodzaju gulasze, również te wegetariańskie, to doskonały pomysł na sycący obiad. Przykładem bezmięsnej, rozgrzewającej potrawy jest danie ratatuj (ratatouille), To pochodzący z kuchni francuskiej, bezmięsny gulasz warzywny z dodatkiem aromatycznych przypraw. Sprawdź nasze przepisy na ratatuj w wersji wege i mięsnej.
Tradycyjny ratatouille, pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną, a na deser - gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą. Takie pyszności przyrządza w naszej kuchni Pascal Brodnicki. Poznaj jego sprawdzone przepisy na dania kuchni francuskiej.
Auguste Escoffier był wybitnym mistrzem i reformatorem francuskiej kuchni. Mikołay Rey odwiedził dom rodzinny gastronoma, a także nauczył się przygotowywać jedno z jego niezwykle trudnych dań. Jak sobie poradził?
Terrina warzywna to świetny pomysł na barwną przystawkę, którą można podawać na ciepło i na zimno. Terrina to przekładaniec, przypominający wyglądem pasztet. Potrawa ta pochodzi z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj na bazie mięsa. Jednak równie dobrze smakuje terrina warzywna, do której dodamy cukinię, pomidory, paprykę czy brokuły.
"To jest naprawdę coś wspaniałego".
Zapiekanka francuska to danie, którego podstawą są ziemniaki. Obowiązkowym składnikiem jest również ser żółty. Często dodawane jest mięso mielone. Gratin dauphinois, bo tak właśnie Francuzi nazywają jedną ze swoich ulubionych potraw, to klasyka francuskiej kuchni.
Malownicza Burgundia pełna zapierających dech w piersiach krajobrazów, czaruje i zachwyca subtelnym urokiem. Kraina historyczna, położona w centralnej Francji, przyciąga też wyjątkową architekturą. Region ten graniczy od północy z Lotaryngią, Alzacją i Szampanią, a także z Masywem Centralnym i Alpami Francuskimi. Od zachodniej strony sąsiaduje natomiast z pełną wspaniałych zamków i pałaców Doliną Loary.
Emmanuel Helion od lat mieszka w Polsce i układa tu sobie życie. Choć przez chwilę zastanawiał się nad powrotem do Francji, los sprawił, że został w kraju, który pokochał. O tym, co najbardziej mu się u nas podoba, wnuk słynnego abstrakcjonisty opowiedział w Dzień Dobry TVN.
Beszamel to składnik wielu popularnych potraw. Przepis jest prosty i sos może przygotować praktycznie każdy. Jak się robi sos beszamelowy i co warto o nim wiedzieć?
Niewielu z nas miało możliwość spróbowania prawdziwego francuskiego foie gras. Stanowi nie lada gratkę dla fanów kulinarnych doznań. Zaskakiwać może nie tylko jego smak, ale i dość wysoka cena. Warto jednak chociaż raz w życiu spróbować tego wykwintnego pasztetu, który świetnie pasuje zarówno do przystawek, jak i do dań głównych.
Canelé to bardzo wykwintne ciasteczka pochodzące z Francji. Ponad kilkusetletnia receptura do dziś zachwyca prawdziwych koneserów słodkiego smaku. Choć przepis na canelé jest bardzo prosty, cały proces ich przygotowania oraz wyjątkowe dodatki sprawiają, że ciasteczka wyróżniają się wyrazistym smakiem i przyjemną konsystencją.
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?