Francuskie naleśniki „Crepes Suzette” - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna - 140 g
- Mleko - 200 ml
- Jajka - 2 szt.
- Masło - 25 g
Pozostałe składniki:
- cukier puder - 3 łyżki
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 250 ml
- skórka z 1 pomarańczy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka Grand Marnier lub Cointreau lub inny likier pomarańczowy
- Masło - 50 g
Sposób przygotowania francuskich naleśników „Crepes Suzette”
- Przesiej mąkę ze szczyptą soli do średniej wielkości miski i zrób w środku zagłębienie. Wymieszaj mleko i 100 ml wody. Wbij jajka do zagłębienia i zacznij powoli ubijać. Dodawaj mleko i wodę ciągłym strumieniem, stale ubijając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na bok na 30 minut, a następnie wmieszaj roztopione masło w cieście.
- Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Bardzo lekko posmaruj patelnię roztopionym masłem. Za pomocą chochli wlej około 2 łyżki ciasta na patelnię i zamieszaj tak, aby spód patelni był równomiernie pokryty. Chcesz zużyć tyle ciasta, by zrobić delikatny, koronkowy naleśnik.
- Smaż naleśnik przez około 45 sekund z jednej strony na złoty kolor, a następnie za pomocą szpachelki lub plastra ryby odwróć naleśnik i smaż z drugiej strony przez około 30 sekund.
- Wysuń naleśnik z patelni i albo natychmiast podawaj, albo ułóż na talerzu z pergaminem do pieczenia. Kontynuuj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
- Przygotowane wcześniej naleśniki złóż na ćwiartki.
- Wsyp cukier puder na nieprzywierającą patelnię i ustaw patelnię na małym ogniu. Cukier powoli się rozpuści bez mieszania i gotuj dalej, aż stanie się karmelem o głębokim bursztynowym kolorze.
- Natychmiast zsuń patelnię z ognia i dodaj sok pomarańczowy – uważaj, bo może rozpryskiwać się. Dodaj skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, Grand Marnier i ustaw patelnię na średnim ogniu, aby ponownie rozpuścić karmel w płynie.
- Do sosu dodać masło w małych kawałkach, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż będzie lśniący i lekko zredukowany. Włóż naleśniki na patelnię, podgrzej i natychmiast podawaj.
Zobacz także:
- Charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej, które można przygotować we własnym domu
- Kuchnia francuska: deser z nektarynkami i lawendą
- Auguste Escoffier był mistrzem kuchni francuskiej. "Przeniósł doświadczenie wojskowe do współczesnych restauracji"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: