Lasagne z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone z parmezanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 białe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 piersi z kurczaka
- 1 l bulionu drobiowego
- 250 g mascarpone
- 80 g pesto bazyliowego
- mały pęczek bazylii
- dynia piżmowa
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
- 300 g parmezanu
- makaron na lasagne
- 250 g mascarpone
- 150 ml mleka
- 50 g orzeszków pinii
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania lazanii z kurczakiem
- Rozgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
- Do cebuli i czosnku dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaży po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią.
- Do mięsa dodaj bulion drobiowy i poczekaj aż odparuję, następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć kurczaka znów do naczynia, dodaj mascarpone, pesto bazyliowe i błękitny ser pleśniowy, gotuj wszystko, aż mascarpone się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na koniec dodaj listki bazylii.
- W tym czasie pokrój dynię w kostkę i upiecz w piekarniku (180 szt. x 20 minut) lub gdy naprawdę miękka. Dopraw dynię odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem i lekko „zgnieć” jeszcze widelcem.
- Rozgrzej piekarnik znów do 180 stopni C. Nałóż połowę mieszanki kurczaka na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 20 x 30 cm. Przykryj 4 arkuszami lasagne, następnie dynią piżmową i parmezanu.
- Dodaj kolejne 4 arkusze lasagne, pozostałąmieszankę z kurczaka, a następnie ostatnią warstwę makaronu.
- Z pozostałym mascarpone wymieszać tyle mleka, aby powstał gładki sos – należy dążyć do konsystencji zbliżonej do białego sosu.
- Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie polej lasagne.
- Posyp pozostałym parmezanem i orzeszkami pinii. Piecz przez 40 minut, aż środek będzie gorący, a wierzch będzie chrupiący i złocisty.
- Przed podaniem posyp kilkoma dodatkowymi listkami bazylii.
Zobacz także:
- Lasagne w trzech odsłonach. Matteo Brunetti prezentuje wyjątkowe przepisy
- Lasagna. Z mięsem i wegetariańska
- Jak zrobić lasagne? Przepis Ani Starmach i Sylwi Ładygi
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: 10'000 Hours/GettyImages
podziel się: