Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone w formie lazanii? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy

lazania
lazania
Źródło: 10'000 Hours/GettyImages
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma wraz ze swoimi pomysłami na niezwykłe dania, które sprawdzą się na specjalne spotkania. Poznaj jego przepis na lasagne z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone z parmezanem.

Lasagne z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone z parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 białe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 250 g mascarpone
  • 80 g pesto bazyliowego
  • mały pęczek bazylii
  • dynia piżmowa
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • 300 g parmezanu
  • makaron na lasagne
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml mleka
  • 50 g orzeszków pinii
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania lazanii z kurczakiem

  1. Rozgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Do cebuli i czosnku dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaży po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią.
  3. Do mięsa dodaj bulion drobiowy i poczekaj aż odparuję, następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wrzuć kurczaka znów do naczynia, dodaj mascarpone, pesto bazyliowe i błękitny ser pleśniowy, gotuj wszystko, aż mascarpone się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na koniec dodaj listki bazylii.
  5. W tym czasie pokrój dynię w kostkę i upiecz w piekarniku (180 szt. x 20 minut) lub gdy naprawdę miękka. Dopraw dynię odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem i lekko „zgnieć” jeszcze widelcem.
  6. Rozgrzej piekarnik znów do 180 stopni C. Nałóż połowę mieszanki kurczaka na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 20 x 30 cm. Przykryj 4 arkuszami lasagne, następnie dynią piżmową i parmezanu.
  7. Dodaj kolejne 4 arkusze lasagne, pozostałąmieszankę z kurczaka, a następnie ostatnią warstwę makaronu.
  8. Z pozostałym mascarpone wymieszać tyle mleka, aby powstał gładki sos – należy dążyć do konsystencji zbliżonej do białego sosu.
  9. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie polej lasagne.
  10. Posyp pozostałym parmezanem i orzeszkami pinii. Piecz przez 40 minut, aż środek będzie gorący, a wierzch będzie chrupiący i złocisty.
  11. Przed podaniem posyp kilkoma dodatkowymi listkami bazylii.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości