Lasagna. Z mięsem i wegetariańska

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese pokazała, jak krok po kroku zrobić prawdziwą, włoską lasagnę. Cristina przygotowała tradycyjną lasagnę z mięsem oraz w wersji wegetariańskiej, z samymi warzywami. Którą wersję wybieracie?

Pasta Fresca

Składniki:

1 kg mąki

12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).

Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.

Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.

Wycinamy z naszego ciasta duże prostokąty o bokach 15x20 cm. Gotujemy je przez 1 minutę we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie; odcedzamy je i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno - uważając, żeby się nie stykało.

Ragu' alla bolognese

Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowego

500 g mielonego mięsa wołowego

150 g boczku

100 g mortadella

50 g selera naciowego

60 g cebuli

50 g marchewki

250 g passaty pomidorowej

200 g czerwonego wina

2 l bulionu

1 szklanka mleka lub śmietanki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od warzyw. Selera, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Boczek i mortadellę również kroimy w kostkę, po czym mielimy je na jeszcze drobniej w mikserze.

Na dużej patelni podsmażamy odrobinę oliwy, na którą wrzucamy selera, cebulę, marchewkę oraz mieszankę boczku z mortadellą. Całość podsmażamy przez około 10 minut.

Beszamel

Składniki:

1 l mleka

100 g mąki

100 g masła

Sól, pieprz czarny

Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy masło w garnku. W innym garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy do masła mąkę i mieszamy. Po 2-3 minutach stworzy się nam mieszanka o złocistej barwie - wtedy dodajemy do niej ciepłe mleko. Dobrze mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy przez 5-6 minut, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią.

Lasagna

Świeży makaron:

200 g mąki + 2 jajka

Ciasto i beszamel przygotowujemy wedle poprzedniego przepisu. Nadzienie ragu’ alla bolognese przygotowujemy wedle poprzedniego przepisu.

200g Parmigiano Reggiano

Sposób przygotowania:

Teraz przechodzimy do przygotowania lasagni. Bierzemy prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm. Smarujemy ją beszamelem na całej powierzchni i wykładamy na nią lasagne, którą znów przykrywamy beszamelem.

Teraz wykładamy nasze ragu’ i starty ser, uważnie przykrywając całość. Znów przykrywamy ciastem, teraz układając je w poprzek. Przykrywamy beszamelem. Powtarzamy do momentu uzyskania 6 warstw. Kończymy warstwą ragu’ i posypujemy startym serem. Gotujemy przez około 25 minut w rozgrzanym do 200° piekarniku (lb przez 15 minut w rozgrzanym do 180°). Kiedy powierzchnia delikatnie się zezłoci, nasze lasagne są gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia przed podaniem. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości