Pasta Fresca
Składniki:
1 kg mąki
12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).
Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.
Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.
Wycinamy z naszego ciasta duże prostokąty o bokach 15x20 cm. Gotujemy je przez 1 minutę we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie; odcedzamy je i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno - uważając, żeby się nie stykało.
Ragu' alla bolognese
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
500 g mielonego mięsa wołowego
150 g boczku
100 g mortadella
50 g selera naciowego
60 g cebuli
50 g marchewki
250 g passaty pomidorowej
200 g czerwonego wina
2 l bulionu
1 szklanka mleka lub śmietanki
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od warzyw. Selera, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Boczek i mortadellę również kroimy w kostkę, po czym mielimy je na jeszcze drobniej w mikserze.
Na dużej patelni podsmażamy odrobinę oliwy, na którą wrzucamy selera, cebulę, marchewkę oraz mieszankę boczku z mortadellą. Całość podsmażamy przez około 10 minut.
Beszamel
Składniki:
1 l mleka
100 g mąki
100 g masła
Sól, pieprz czarny
Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło w garnku. W innym garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy do masła mąkę i mieszamy. Po 2-3 minutach stworzy się nam mieszanka o złocistej barwie - wtedy dodajemy do niej ciepłe mleko. Dobrze mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy przez 5-6 minut, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią.
Lasagna
Świeży makaron:
200 g mąki + 2 jajka
Ciasto i beszamel przygotowujemy wedle poprzedniego przepisu. Nadzienie ragu’ alla bolognese przygotowujemy wedle poprzedniego przepisu.
200g Parmigiano Reggiano
Sposób przygotowania:
Teraz przechodzimy do przygotowania lasagni. Bierzemy prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm. Smarujemy ją beszamelem na całej powierzchni i wykładamy na nią lasagne, którą znów przykrywamy beszamelem.
Teraz wykładamy nasze ragu’ i starty ser, uważnie przykrywając całość. Znów przykrywamy ciastem, teraz układając je w poprzek. Przykrywamy beszamelem. Powtarzamy do momentu uzyskania 6 warstw. Kończymy warstwą ragu’ i posypujemy startym serem. Gotujemy przez około 25 minut w rozgrzanym do 200° piekarniku (lb przez 15 minut w rozgrzanym do 180°). Kiedy powierzchnia delikatnie się zezłoci, nasze lasagne są gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia przed podaniem. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN