Materiał promocyjny

"Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym

Hot dogi
"Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym
Źródło: Bartosz Krupa/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania z boczkiem. Sprawdź jego wariacje na temat zdrowych posiłków z użyciem tego składnika. "Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym to świetny pomysł na danie dla wszystkich fanów street-foodu.

"Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki na sos pomidorowy:

  • czerwona cebula - 250 g
    • czosnek - 5 ząbków
      • chili czerwone
        • pomidory pokrojone z kostkę - 1 kg
          • ocet balsamiczny di modena - 50 ml
            • cukier biały - 2 duże łyżki
              • kolendra - mały pęczek

                Składniki na ciasto brioche:

                • mąka pszenna - 200 g
                  • sól - łyżka
                    • cukier - 25 g
                      • masło miękkie - 100 g
                        • drożdże suche - 20 g
                          • woda - 30 ml
                            • jajka - 40 g
                              • żółtka jajek - 20 g
                                • tymianek posiekany - 40 g

                                  Dodatkowo:

                                  • boczek Morliny Wędzony w plastrach - 300 g
                                    • orzeszki laskowe - 100 g
                                      • świeże zioła

                                        Sposób przygotowania Hot-doga z maślanego brioche

                                        1. Sos pomidorowy: podsmaż w garnku posiekaną czerwoną cebulę czosnek, chili na złoty kolor, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu tak długo, aż płyn nie odparuję a całość zgęstnieje. Dopraw sos do smaku octem balsamicznym, cukrem i posiekaną kolendrą. Gotowy sos odstaw od ostygnięcia.
                                          1. Ciasto na brioche: suszone drożdże rozpuść w wodzie. Jajka i żółtka lekko wymieszaj w misce za pomocą rózgi. W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy, dodaj do nich rozpuszczone drożdże i stopniowo dodaj rozmieszane wcześniej jajka. Po wymieszaniu masy zacznij dodawać od niej masło i posiekany tymianek. Zostaw masę na około godzinę, aby urosło, następnie podziel na porcje po około 75 g i przełóż je do jednorazowym metalowych pojemników do wypiekania, aby ciasto jeszcze urosło.
                                            1. Gdy ciasto urośnie natnij lekko jego środek, włóż do środka ser mozzarela i kawałki boczku. Posmaruj za pomocą pędzla z góry i wstaw do piekarnika na 12 minut do 185 st. C.
                                              1. Wyjmij i po 5 minutach wyjmij bułkę z formy. Przetnij na dwie części, ułóż na górę sos pomidorowy, posyp prażonymi orzeszkami laskowymi i udekoruj ziołami.

                                                Zobacz także:

                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News

                                                Materiał promocyjny
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana