"Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym - przepis krok po kroku
Składniki na sos pomidorowy:
- czerwona cebula - 250 g
- czosnek - 5 ząbków
- chili czerwone
- pomidory pokrojone z kostkę - 1 kg
- ocet balsamiczny di modena - 50 ml
- cukier biały - 2 duże łyżki
- kolendra - mały pęczek
Składniki na ciasto brioche:
- mąka pszenna - 200 g
- sól - łyżka
- cukier - 25 g
- masło miękkie - 100 g
- drożdże suche - 20 g
- woda - 30 ml
- jajka - 40 g
- żółtka jajek - 20 g
- tymianek posiekany - 40 g
Dodatkowo:
- boczek Morliny Wędzony w plastrach - 300 g
- orzeszki laskowe - 100 g
- świeże zioła
Sposób przygotowania Hot-doga z maślanego brioche
- Sos pomidorowy: podsmaż w garnku posiekaną czerwoną cebulę czosnek, chili na złoty kolor, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś na małym ogniu tak długo, aż płyn nie odparuję a całość zgęstnieje. Dopraw sos do smaku octem balsamicznym, cukrem i posiekaną kolendrą. Gotowy sos odstaw od ostygnięcia.
- Ciasto na brioche: suszone drożdże rozpuść w wodzie. Jajka i żółtka lekko wymieszaj w misce za pomocą rózgi. W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy, dodaj do nich rozpuszczone drożdże i stopniowo dodaj rozmieszane wcześniej jajka. Po wymieszaniu masy zacznij dodawać od niej masło i posiekany tymianek. Zostaw masę na około godzinę, aby urosło, następnie podziel na porcje po około 75 g i przełóż je do jednorazowym metalowych pojemników do wypiekania, aby ciasto jeszcze urosło.
- Gdy ciasto urośnie natnij lekko jego środek, włóż do środka ser mozzarela i kawałki boczku. Posmaruj za pomocą pędzla z góry i wstaw do piekarnika na 12 minut do 185 st. C.
- Wyjmij i po 5 minutach wyjmij bułkę z formy. Przetnij na dwie części, ułóż na górę sos pomidorowy, posyp prażonymi orzeszkami laskowymi i udekoruj ziołami.
Zobacz także:
- Święto hot doga. Poznaj historię dania i pyszne przepisy
- Ciekawe pomysły na parówki. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News
Materiał promocyjny
podziel się: