Parówki w sosie pomidorowym
Składniki na parówki w sosie pomidorowym
- 6 sztuk parówek
- 12 plasterków boczku wędzonego
- 12 plasterków sera gouda
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 700ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 garści posiekanej kolendry
Jak przyrządzić parówki w sosie pomidorowym:
- Parówki kroimy na pół. Każdą połówkę zawijamy w plasterek sera, a następnie w wędzony boczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 10 minut.
- W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Dodajemy warzywa pokrojone w grubszą kostkę i obsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory, przyprawy i po 3 minutach zalewamy bulionem. Redukujemy bulion o 1/4.
- Zapieczone parówki przekładamy na patelnię z sosem, całość dusimy ok 3minuty i na koniec posypujemy obficie posiekaną kolendrą.
Meksykańskie hot dogi w brioche
- 8 parówek
Składniki na brioche:
- 30 dag świeżych drożdży
- 100 ml mleka o temp. 30 st. C
- 380 g mąki
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 170 g masła temp. pokojowa
Dodatki
- Piklowana cebula:
- czerwona cebula 2szt.
- pomarańcza 1szt.
- limonka 2szt.
- habanero
- cukier ,sól, pieprz,
- kolendra
Składniki na sałatkę meksykańską:
- ¼ główki białej kapusty
- 3 duże pomidory
- 1 szklanka posiekanej kolendry
- 2 papryczki habanero
- Sok z 2 limonek
- Sól
Składniki na salsę pomidorową:
- 1 pomidor czerwony
- Cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- Papryczka chile de arbol (lub inna ostra)\u0009
- Sól
Składniki na prażoną cebulkę:
- 2 duże cebule
- 4 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 1 opakowanie sera feta
- Śmietana 12 %
Sposób przygotowania brioche:
- Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem. Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
- Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło ciągle ugniatając. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Formujemy po ok. 120g w kształcie bułeczek do hot doga. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut
Jak przygotować piklowaną cebulkę:
Cebulę pokroić w piórka, zalać gorącą woda aby zmiękła. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki dodaj przyprawy i zalej cebulę. Na samym końcu wsyp posiekaną kolendrę.
Jak przygotować sałatkę meksykańską:
Kapustę drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę, papryczkę siekamy bardzo drobno dodajemy kolendrę oraz sok z limonki i sól.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż składniki bardzo dobrze się połączą.
Jak przygotować salsę pomidorową:
Pomidor, cebulę i czosnek kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnie i smażymy aż będą czarne. Na sam koniec dodajemy suszoną chile de arbol na ok. 30 sek.
Ściągamy z patelni i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku.
Jak przygotować prażoną cebulkę:
Cebulę siekamy w drobną kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, do cebulki dosypujemy pozostałe 2 łyżki mąki, dobrze mieszamy i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy ok. 3 minuty, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Jak złożyć meksykańskie hot dogi w brioche
Parówki gotujemy w wodzie. Bułkę do hot dog rozcinamy, do środka wkładamy odrobinę sera feta, parówkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 minuty.
Wyciągamy i dodajemy wszystkie pozostałe dodatki, na wierzch polewamy salsą oraz kładziemy odrobinę śmietany. Całość możemy posypać świeżą kolendrą.
Kapusta z parówkami
Składniki na kapustę z parówkami
- 2 liście laurowe
- 1 gałązka tymianku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 10 jagód jałowca
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 parówek cielęcych
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 kg surowej kapusty kiszonej
- 10 g smalcu
- 15 dkg wędzonego boczku
Jak przyrządzić kapustę z parówkami
- Kapustę płuczemy kilka razy. Następnie w naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy smalec, dodajemy boczek, posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę obsmażamy składniki, aż ładnie się zarumienią.
- Wrzucamy kapustę, jagody jałowca, tymianek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Po godzinie układamy parówki pokrojone na pół na kapuście i gotujemy jeszcze około 30 minut.
- Uwaga. Sól dodajemy w razie konieczności na samym końcu. Możemy dodać do dania klasyczną zasmażkę z masła i mąki.
Zobacz też:
Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto