Ciekawe pomysły na parówki. Wyjątkowe przepisy zachwycą nawet największych niejadków

Parówki zapiekane w cieście francuskim
Mariha-kitchen / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Parówki w sosie pomidorowym, meksykańskie hot dogi w brioche i kapusta z parówkami. Przepisów na dania z parówkami naprawdę nie brakuje - mamy dziś dla Was wyjątkowe propozycje, które z pewnością zachwycą nawet największych niejadków
Ciekawe pomysły na parówki

Parówki w sosie pomidorowym

Składniki na parówki w sosie pomidorowym

  • 6 sztuk parówek
    • 12 plasterków boczku wędzonego
      • 12 plasterków sera gouda
        • 1 puszka pomidorów pelatti
          • 1 cebula
            • 2 ząbki czosnku
              • 1 papryka żółta
                • 1 cukinia
                  • 4 łyżki oliwy z oliwek
                    • 1 łyżeczka oregano
                      • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
                        • 2 gałązki świeżego tymianku
                          • 700ml bulionu drobiowego lub warzywnego
                            • Sól i pieprz do smaku
                              • 2 garści posiekanej kolendry

                                Jak przyrządzić parówki w sosie pomidorowym:

                                1. Parówki kroimy na pół. Każdą połówkę zawijamy w plasterek sera, a następnie w wędzony boczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 10 minut.
                                  1. W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Dodajemy warzywa pokrojone w grubszą kostkę i obsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory, przyprawy i po 3 minutach zalewamy bulionem. Redukujemy bulion o 1/4.
                                    1. Zapieczone parówki przekładamy na patelnię z sosem, całość dusimy ok 3minuty i na koniec posypujemy obficie posiekaną kolendrą.

                                      Meksykańskie hot dogi w brioche

                                      • 8 parówek

                                        Składniki na brioche:

                                        • 30 dag świeżych drożdży
                                          • 100 ml mleka o temp. 30 st. C
                                            • 380 g mąki
                                              • 50 g cukru
                                                • 3 jajka
                                                  • 170 g masła temp. pokojowa

                                                    Dodatki

                                                    • Piklowana cebula:
                                                      • czerwona cebula 2szt.
                                                        • pomarańcza 1szt.
                                                          • limonka 2szt.
                                                            • habanero
                                                              • cukier ,sól, pieprz,
                                                                • kolendra

                                                                  Składniki na sałatkę meksykańską:

                                                                  • ¼ główki białej kapusty
                                                                    • 3 duże pomidory
                                                                      • 1 szklanka posiekanej kolendry
                                                                        • 2 papryczki habanero
                                                                          • Sok z 2 limonek
                                                                            • Sól

                                                                              Składniki na salsę pomidorową:

                                                                              • 1 pomidor czerwony
                                                                                • Cebula biała
                                                                                  • 1 ząbek czosnku
                                                                                    • Papryczka chile de arbol (lub inna ostra)\u0009
                                                                                      • Sól

                                                                                        Składniki na prażoną cebulkę:

                                                                                        • 2 duże cebule
                                                                                          • 4 łyżki mąki
                                                                                            • 1 płaska łyżeczka soli
                                                                                              • olej do smażenia
                                                                                                • 1 opakowanie sera feta
                                                                                                  • Śmietana 12 %

                                                                                                    Sposób przygotowania brioche:

                                                                                                    1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem. Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
                                                                                                      1. Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło ciągle ugniatając. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
                                                                                                        1. Formujemy po ok. 120g w kształcie bułeczek do hot doga. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut

                                                                                                          Jak przygotować piklowaną cebulkę:

                                                                                                          Cebulę pokroić w piórka, zalać gorącą woda aby zmiękła. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki dodaj przyprawy i zalej cebulę. Na samym końcu wsyp posiekaną kolendrę.

                                                                                                          Jak przygotować sałatkę meksykańską:

                                                                                                          Kapustę drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę, papryczkę siekamy bardzo drobno dodajemy kolendrę oraz sok z limonki i sól.

                                                                                                          Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż składniki bardzo dobrze się połączą.

                                                                                                          Jak przygotować salsę pomidorową:

                                                                                                          Pomidor, cebulę i czosnek kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnie i smażymy aż będą czarne. Na sam koniec dodajemy suszoną chile de arbol na ok. 30 sek.

                                                                                                          Ściągamy z patelni i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku.

                                                                                                          Jak przygotować prażoną cebulkę:

                                                                                                          Cebulę siekamy w drobną kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy.

                                                                                                          Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, do cebulki dosypujemy pozostałe 2 łyżki mąki, dobrze mieszamy i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy ok. 3 minuty, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.

                                                                                                          Jak złożyć meksykańskie hot dogi w brioche

                                                                                                          Parówki gotujemy w wodzie. Bułkę do hot dog rozcinamy, do środka wkładamy odrobinę sera feta, parówkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 minuty.

                                                                                                          Wyciągamy i dodajemy wszystkie pozostałe dodatki, na wierzch polewamy salsą oraz kładziemy odrobinę śmietany. Całość możemy posypać świeżą kolendrą.

                                                                                                          Kapusta z parówkami

                                                                                                          Składniki na kapustę z parówkami

                                                                                                          • 2 liście laurowe
                                                                                                            • 1 gałązka tymianku
                                                                                                              • 1 litr bulionu drobiowego
                                                                                                                • 10 jagód jałowca
                                                                                                                  • 4 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                                                    • 6 parówek cielęcych
                                                                                                                      • 1 cebula
                                                                                                                        • 1 jabłko
                                                                                                                          • 1 kg surowej kapusty kiszonej
                                                                                                                            • 10 g smalcu
                                                                                                                              • 15 dkg wędzonego boczku

                                                                                                                                Jak przyrządzić kapustę z parówkami

                                                                                                                                1. Kapustę płuczemy kilka razy. Następnie w naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy smalec, dodajemy boczek, posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę obsmażamy składniki, aż ładnie się zarumienią.
                                                                                                                                  1. Wrzucamy kapustę, jagody jałowca, tymianek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Po godzinie układamy parówki pokrojone na pół na kapuście i gotujemy jeszcze około 30 minut.
                                                                                                                                    1. Uwaga. Sól dodajemy w razie konieczności na samym końcu. Możemy dodać do dania klasyczną zasmażkę z masła i mąki.
                                                                                                                                      Wielkie grillowanie
                                                                                                                                      Wielkie grillowanie

                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                      Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

                                                                                                                                      Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki na majówkę

                                                                                                                                      Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

                                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości