Dlaczego mięso warto marynować?
Zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że, wydawać by się mogło, takie same kawałki mięsa czasami są soczyste i rozpływają się w ustach, a innym razem suche i łykowate? Jak to możliwe, że karkówka potrafi być krucha i aromatyczna, albo gumowa i kompletnie bez smaku? Oczywiście, nie ma się co czarować – jakość mięsa i sposób obróbki znacząco wpływają na efekt finalny dania, jednak kluczową rolę odgrywa w tej kwestii marynata – to właśnie ona wpływa na smak i teksturę mięsa.
Dobrze dobrana do mięsa marynata nie tylko pozwoli nadać daniu głębi i smaku, ale także pomaga ukryć intensywny aromat dziczyzny, czy baraniny. Prawidłowo skomponowana zalewa sprawi, że umieszczone w niej kawałki drobiu, ryb, wieprzowiny czy wołowiny staną się delikatne, kruche i bardzo soczyste – właśnie dlatego warto ją przygotować. Ale jak to zrobić? Jeśli nie macie pomysłu na składniki, które pomogą Wam nadać mięsu niepowtarzalny smak – razem z marką Sokołów mamy dla Was aż dwie propozycje wyjątkowych kompozycji.
Grillowa klasyka: marynata czosnkowo – ziołowa
Jogurt, czosnek i zioła to klasyka, bez której wielu nie wyobraża sobie grilla. Pojawiają się nie tylko w marynacie do mięsa, ale także w sałatach, czy na grzankach, które stanowią fantastyczny dodatek do dań z rusztu. Warto pamiętać, że marynaty na bazie jogurtu naturalnego są o wiele mniej kaloryczne, niż te, w których głównym składnikiem jest oliwa. Dzięki gęstej konsystencji jogurtu łatwiej też równomiernie rozprowadzić w nim przyprawy. Ważne jednak, aby pamiętać, żeby nie umieszczać mięsa z marynatą w metalowym lub aluminiowym naczyniu – te tworzywa mogą wejść w reakcję z jogurtem, co może niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Składniki na marynatę czosnkowo – ziołową do mięs z grilla
- 400 g jogurtu greckiego
- 4-5 ząbków czosnku
- zioła (kolendra, bazylia, tymianek – po ¼ pęczka)
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę i wraz z miodem, drobno poszatkowanymi ziołami oraz musztardą dodajemy do jogurtu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Jeszcze jedna rada, na koniec. Jeśli zioła posiekaliście na duże kawałki – lepiej usunąć je z mięsa przed umieszczeniem go na ruszcie. W przeciwnym razie spalą się psując tym samym smak potrawy.
Tajski grill: egzotyczna marynata do mięsa
Marzą Wam się wakacje w słonecznej Tajlandii? Zanim wybierzecie się w daleką i męczącą podróż, azjatyckie smaki możecie przywołać dosłownie w kilka minut. Wystarczy, że mięso zamarynujecie wykorzystując do tego odpowiednio dobrane składniki. Te z egzotycznej Tajlandii idealnie sprawdzą się szczególnie do kurczaka i wieprzowiny, ale owoce morza też świetnie odnajdą się w towarzystwie mango, chilli, limonki i kolendry.
Składniki na marynatę tajską:
- ząbki czosnku
- szalotka
- ½ mango
- łyżka miodu
- papryczka chili
- sok z ½ limonki
- sok z ½ pomarańczy
- 100 ml oleju
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml octu ryżowego
- kilka gałązek świeżej kolendry
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, chili, mango i kolendrę. Dodajemy miód, sok z limonki, sok z pomarańczy, olej, sos sojowy i ocet ryżowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Źródło zdjęcia głównego: Barcin/Getty Images