Materiał promocyjny

Nadaj potrawom z grilla wyjątkowego smaku. Sprawdź najlepsze marynaty do mięs!

Najlepsze marynaty do mięs
Najlepsze marynaty do mięs
Źródło: Barcin/Getty Images
Nie ma co ukrywać – sezon grillowy nie tyle zbliża się wielkimi krokami, co nareszcie nadszedł. W końcu możemy cieszyć się w pełni posiłkami na świeżym powietrzu. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania menu na ruszt, warto nieco odświeżyć klasyczne dania. Jak to zrobić? Mamy na to banalnie prosty sposób! Wystarczy marynata!

Dlaczego mięso warto marynować?

Zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że, wydawać by się mogło, takie same kawałki mięsa czasami są soczyste i rozpływają się w ustach, a innym razem suche i łykowate? Jak to możliwe, że karkówka potrafi być krucha i aromatyczna, albo gumowa i kompletnie bez smaku? Oczywiście, nie ma się co czarować – jakość mięsa i sposób obróbki znacząco wpływają na efekt finalny dania, jednak kluczową rolę odgrywa w tej kwestii marynata – to właśnie ona wpływa na smak i teksturę mięsa.

Dobrze dobrana do mięsa marynata nie tylko pozwoli nadać daniu głębi i smaku, ale także pomaga ukryć intensywny aromat dziczyzny, czy baraniny. Prawidłowo skomponowana zalewa sprawi, że umieszczone w niej kawałki drobiu, ryb, wieprzowiny czy wołowiny staną się delikatne, kruche i bardzo soczyste – właśnie dlatego warto ją przygotować. Ale jak to zrobić? Jeśli nie macie pomysłu na składniki, które pomogą Wam nadać mięsu niepowtarzalny smak – razem z marką Sokołów mamy dla Was aż dwie propozycje wyjątkowych kompozycji.

Grillowa klasyka: marynata czosnkowo – ziołowa

Jogurt, czosnek i zioła to klasyka, bez której wielu nie wyobraża sobie grilla. Pojawiają się nie tylko w marynacie do mięsa, ale także w sałatach, czy na grzankach, które stanowią fantastyczny dodatek do dań z rusztu. Warto pamiętać, że marynaty na bazie jogurtu naturalnego są o wiele mniej kaloryczne, niż te, w których głównym składnikiem jest oliwa. Dzięki gęstej konsystencji jogurtu łatwiej też równomiernie rozprowadzić w nim przyprawy. Ważne jednak, aby pamiętać, żeby nie umieszczać mięsa z marynatą w metalowym lub aluminiowym naczyniu – te tworzywa mogą wejść w reakcję z jogurtem, co może niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy.  Składniki na marynatę czosnkowo – ziołową do mięs z grilla

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • zioła (kolendra, bazylia, tymianek – po ¼ pęczka)
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Czosnek siekamy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę i wraz z miodem, drobno poszatkowanymi ziołami oraz musztardą dodajemy do jogurtu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Jeszcze jedna rada, na koniec. Jeśli zioła posiekaliście na duże kawałki – lepiej usunąć je z mięsa przed umieszczeniem go na ruszcie. W przeciwnym razie spalą się psując tym samym smak potrawy.

Tajski grill: egzotyczna marynata do mięsa

Marzą Wam się wakacje w słonecznej Tajlandii? Zanim wybierzecie się w daleką i męczącą podróż, azjatyckie smaki możecie przywołać dosłownie w kilka minut. Wystarczy, że mięso zamarynujecie wykorzystując do tego odpowiednio dobrane składniki. Te z egzotycznej Tajlandii idealnie sprawdzą się szczególnie do kurczaka i wieprzowiny, ale owoce morza też świetnie odnajdą się w towarzystwie mango, chilli, limonki i kolendry.

Składniki na marynatę tajską:

  • ząbki czosnku
  • szalotka
  • ½ mango
  • łyżka miodu
  • papryczka chili
  • sok z ½ limonki
  • sok z ½ pomarańczy
  • 100 ml oleju
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml octu ryżowego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, chili, mango i kolendrę. Dodajemy miód, sok z limonki, sok z pomarańczy, olej, sos sojowy i ocet ryżowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i wszystko razem mieszamy.

Materiał promocyjny
podziel się: