Już za chwilę rozpoczniemy sezon na grillowanie, który potrwa przez całe lato.
Nie ma co ukrywać – sezon grillowy nie tyle zbliża się wielkimi krokami, co nareszcie nadszedł. W końcu możemy cieszyć się w pełni posiłkami na świeżym powietrzu. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania menu na ruszt, warto nieco odświeżyć klasyczne dania. Jak to zrobić? Mamy na to banalnie prosty sposób! Wystarczy marynata!
Marynowanie pozwala nie tylko przedłużyć przydatność produktu do spożycia. W wielu przypadkach zapewnia wyrazisty smak i umożliwia stworzenie świetnej przekąski czy dodatku do obiadu. Jako że jesteśmy zwolennikami kiszenia i marynowania wszystkiego, co się da, tym razem dzielimy się przepisem na marynowane winogrona.
Cynamon idealnie pasuje nie tylko do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem, bywa też używany jako "tajny składnik" do mięsa do spaghetti. Przedstawiamy dwie cynamonowe marynaty, które można wykorzystać zarówno do mięsa, jak i tofu czy innych zamienników.
Z pewnością macie jeszcze zapasy przetworów w słoikach w swoich spiżarniach, które możecie wykorzystać do przygotowania pysznych i oryginalnych dań. Skorzystajcie z przepisu Andrzeja Polana na: pikle z ogórka smażone z polędwicą wieprzową, jabłkami, ostrym sosem z miodu i gorczycy, marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka, warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą oraz marynowanego buraka pieczonego z wędzoną makrelą.