Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić

Osoba wsypująca przyprawy do innych przypraw
Cynamonowe marynaty do mięs i tofu
Źródło: Cavan Images/Getty Images
Cynamon idealnie pasuje nie tylko do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem, bywa też używany jako "tajny składnik" do mięsa do spaghetti. Przedstawiamy dwie cynamonowe marynaty, które można wykorzystać zarówno do mięsa, jak i tofu czy innych zamienników.

Dzięki marynowaniu potraw w marynacie można nadać im bardziej intensywny smak. Jeśli nie wiemy co zrobić z mięsem czy tofu, można je zamarynować i odstawić do lodówki na dzień lub dwa - dzięki temu zamiast wyrzucać jedzenie, można zrobić pyszny obiad za jakiś czas. 

Cynamonowa marynata z winem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cynamon - 1 łyżka,
    • wino wytrawne białe - 0,5 szklanki,
      • pieprz - 1/2 łyżeczki,
        • sól - 1 łyżeczka,
          • kardamon - 1/2 łyżeczki,
            • kurkuma - 1/2 łyżeczki.

              Sposób przygotowania:

              1. Suche przyprawy dodać do siebie i wymieszać.
                1. Wino wlać do pojemnika, w którym będzie się marynować. Dodać przyprawy, mieszać do połączenia składników.
                  1. Mięso lub tofu zamoczyć w marynacie. Marynować minimum 4 godziny, maksymalnie 48.

                    Cynamonowa marynata z miodem - przepis krok po kroku

                    Składniki:

                    • cynamon - 2 łyżki,
                      • miód - 2 łyżki,
                        • sos sojowy - 8 łyżek,
                          • woda - 100 ml,
                            • chili - 1 łyżeczka,
                              • olej roślinny - 2 łyżki,
                                • czosnek w płatkach - 1 łyżeczka.

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Wszystkie suche przyprawy połączyć.
                                    1. Miód, jeśli jest skrystalizowany, roztopić w kąpieli wodnej.
                                      1. Przyprawy, miód, sos sojowy i olej połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
                                        1. Mięso lub tofu polewać marynatą. Zostawić do marynowania na 4 do 48 godzin.

                                          Smacznego!

                                          Zobacz wideo: Pyszne dania dla brzucha i ducha

                                          Pyszne dania dla brzucha i ducha
                                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana