Dzięki marynowaniu potraw w marynacie można nadać im bardziej intensywny smak. Jeśli nie wiemy co zrobić z mięsem czy tofu, można je zamarynować i odstawić do lodówki na dzień lub dwa - dzięki temu zamiast wyrzucać jedzenie, można zrobić pyszny obiad za jakiś czas.
Cynamonowa marynata z winem - przepis krok po kroku
Składniki:
- cynamon - 1 łyżka,
- wino wytrawne białe - 0,5 szklanki,
- pieprz - 1/2 łyżeczki,
- sól - 1 łyżeczka,
- kardamon - 1/2 łyżeczki,
- kurkuma - 1/2 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
- Suche przyprawy dodać do siebie i wymieszać.
- Wino wlać do pojemnika, w którym będzie się marynować. Dodać przyprawy, mieszać do połączenia składników.
- Mięso lub tofu zamoczyć w marynacie. Marynować minimum 4 godziny, maksymalnie 48.
Cynamonowa marynata z miodem - przepis krok po kroku
Składniki:
- cynamon - 2 łyżki,
- miód - 2 łyżki,
- sos sojowy - 8 łyżek,
- woda - 100 ml,
- chili - 1 łyżeczka,
- olej roślinny - 2 łyżki,
- czosnek w płatkach - 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche przyprawy połączyć.
- Miód, jeśli jest skrystalizowany, roztopić w kąpieli wodnej.
- Przyprawy, miód, sos sojowy i olej połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
- Mięso lub tofu polewać marynatą. Zostawić do marynowania na 4 do 48 godzin.
Smacznego!
Zobacz wideo: Pyszne dania dla brzucha i ducha
Zobacz także:
- Właściwości cynamonu. Zastosowanie w kuchni i jego rola w odchudzaniu
- Czy można przedawkować cynamon? Jaka jest bezpieczna dzienna porcja?
- Właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne cynamonu cejlońskiego. Czy każdy może go stosować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images
podziel się: