Dzięki marynowaniu potraw w marynacie można nadać im bardziej intensywny smak. Jeśli nie wiemy co zrobić z mięsem czy tofu, można je zamarynować i odstawić do lodówki na dzień lub dwa - dzięki temu zamiast wyrzucać jedzenie, można zrobić pyszny obiad za jakiś czas.
Cynamonowa marynata z winem - przepis krok po kroku
Składniki:
- cynamon - 1 łyżka,
 - wino wytrawne białe - 0,5 szklanki,
 - pieprz - 1/2 łyżeczki,
 - sól - 1 łyżeczka,
 - kardamon - 1/2 łyżeczki,
 - kurkuma - 1/2 łyżeczki.
 
Sposób przygotowania:
- Suche przyprawy dodać do siebie i wymieszać.
 - Wino wlać do pojemnika, w którym będzie się marynować. Dodać przyprawy, mieszać do połączenia składników.
 - Mięso lub tofu zamoczyć w marynacie. Marynować minimum 4 godziny, maksymalnie 48.
 
Cynamonowa marynata z miodem - przepis krok po kroku
Składniki:
- cynamon - 2 łyżki,
 - miód - 2 łyżki,
 - sos sojowy - 8 łyżek,
 - woda - 100 ml,
 - chili - 1 łyżeczka,
 - olej roślinny - 2 łyżki,
 - czosnek w płatkach - 1 łyżeczka.
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche przyprawy połączyć.
 - Miód, jeśli jest skrystalizowany, roztopić w kąpieli wodnej.
 - Przyprawy, miód, sos sojowy i olej połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
 - Mięso lub tofu polewać marynatą. Zostawić do marynowania na 4 do 48 godzin.
 
Smacznego!
Zobacz wideo: Pyszne dania dla brzucha i ducha
Pyszne dania dla brzucha i ducha 
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zobacz także:
- Właściwości cynamonu. Zastosowanie w kuchni i jego rola w odchudzaniu
 - Czy można przedawkować cynamon? Jaka jest bezpieczna dzienna porcja?
 - Właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne cynamonu cejlońskiego. Czy każdy może go stosować?
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images
podziel się: