Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić

Osoba wsypująca przyprawy do innych przypraw
Cynamonowe marynaty do mięs i tofu
Źródło: Cavan Images/Getty Images
Cynamon idealnie pasuje nie tylko do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem, bywa też używany jako "tajny składnik" do mięsa do spaghetti. Przedstawiamy dwie cynamonowe marynaty, które można wykorzystać zarówno do mięsa, jak i tofu czy innych zamienników.

Dzięki marynowaniu potraw w marynacie można nadać im bardziej intensywny smak. Jeśli nie wiemy co zrobić z mięsem czy tofu, można je zamarynować i odstawić do lodówki na dzień lub dwa - dzięki temu zamiast wyrzucać jedzenie, można zrobić pyszny obiad za jakiś czas. 

Cynamonowa marynata z winem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cynamon - 1 łyżka,
  • wino wytrawne białe - 0,5 szklanki,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • kardamon - 1/2 łyżeczki,
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Suche przyprawy dodać do siebie i wymieszać.
  2. Wino wlać do pojemnika, w którym będzie się marynować. Dodać przyprawy, mieszać do połączenia składników.
  3. Mięso lub tofu zamoczyć w marynacie. Marynować minimum 4 godziny, maksymalnie 48.

Cynamonowa marynata z miodem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cynamon - 2 łyżki,
  • miód - 2 łyżki,
  • sos sojowy - 8 łyżek,
  • woda - 100 ml,
  • chili - 1 łyżeczka,
  • olej roślinny - 2 łyżki,
  • czosnek w płatkach - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche przyprawy połączyć.
  2. Miód, jeśli jest skrystalizowany, roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Przyprawy, miód, sos sojowy i olej połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
  4. Mięso lub tofu polewać marynatą. Zostawić do marynowania na 4 do 48 godzin.

Smacznego!

Zobacz wideo: Pyszne dania dla brzucha i ducha

DD_20211006_Kuchnia_REP
Pyszne dania dla brzucha i ducha
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości