Czy można przedawkować cynamon? Jaka jest bezpieczna dzienna porcja?

Kora cynamonu leżąca obok sproszkowanego cynamonu
Czy można przedawkować cynamon?
Źródło: SGAFotoStudio/Getty Images
Jesienią chętniej sięga się po różnego rodzaju korzenne przyprawy. Mało kto wie, że spożywane w dużych ilościach mogą wywołać poważne dolegliwości. Nie inaczej jest z cynamonem. Zatem ile bezpiecznie można go spożyć w ciągu dnia?

Kiedy robi się chłodniej i liście zaczynają spadać z drzew, w kuchniach coraz częściej pojawia się cynamon, kardamon, goździki czy imbir. Każda z tych przypraw spożywana w zbyt dużych ilościach może być niebezpieczna. Jednak czy wypicie kilku Pumpkin Latte lub codzienne jedzenie bułeczek cynamonowych, to już za dużo?

Czy można przedawkować cynamon?

W cynamonie znajduje się kumaryna, która jest organicznym związkiem chemicznym szeroko wykorzystywanym przy produkcji olejków eterycznych, a także w przemyśle mydlarskim czy perfumeryjnym. Największe stężenie tego związku ma cynamon kasja, ponieważ może wynosić nawet 1g na 100 gramów produktu. Związek ten spożywany w dużych ilościach może doprowadzić do martwicy wątroby. Spożywany w nadmiarze również prowadzi do negatywnych konsekwencji. Znacznie mniejsze stężenie kumaryny ma cynamon cejloński, który jest jaśniejszy i delikatniejszy w smaku.

Zatem cynamon można przedawkować. W Europie, ze względu na wysoką szkodliwość kumaryny, jej dopuszczalne stężenie w produktach spożywczych wynosi 2 mg na 1 kg produktu. W związku z tym, jedząc dużą ilość posiłków przyprawianych mocno cynamonem, można go przedawkować.

Negatywne skutki przedawkowania cynamonu

Przekroczenie dziennej dawki spożycia cynamonu może spowodować:

  • zaburzenia pracy wątroby, prowadzące nawet do martwicy organu,
  • reakcji alergicznych,
  • podrażnień jamy ustnej, przełyku i żołądka,
  • rozstroju żołądka: bóli, nudności, rozwolnienia,
  • niebezpiecznie niskiego poziomu cukru we krwi, który może prowadzić do śpiączki.

Można też spotkać się z opinią, że cynamon powoduje problemy z układem oddechowym. Taka sytuacja może mieć miejsce jedynie wtedy, gdy się go wdycha. Oblepia on wówczas śluzówkę nosa i dostaje się w głąb układu oddechowego. W efekcie możliwe są problemy oddechowe, a nawet zapalenie płuc lub oskrzeli. O tym przekonać mogły się osoby, które brały udział w popularnym kilka lat temu wyzwaniu Cinnamon Challage, w którym zadaniem było zjedzenie łyżki cynamonu. Taka ilość może być niebezpieczna dla naszego zdrowia - może dojść do zakrztuszenia, dostania się cynamonu do płuc oraz przekroczona zostaje dzienna dawka spożycia tej przyprawy.

Jaka jest bezpieczna dzienna porcja cynamonu?

Dzienne spożycie cynamonu, które jest bezpieczne dla zdrowia, jest stosunkowo wysokie. Wynosi około 5 gramów i dotyczy to cynamonu kasja, który ma wyższe stężenie kumaryny. Jednorazowe przekroczenie tej ilości nie powinno stanowić dużego problemu. Jeśli jednak regularnie przekracza się spożycie 5 gramów dziennie, możliwe jest wystąpienie negatywnych skutków przedawkowania tej przyprawy.

Zobacz wideo: Jak uniknąć marnowania żywności?

DD_20210929_TGTG_REP
Jak uniknąć marnowania żywności?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości