Śledzie w occie lub oleju to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Aby smak ryb był łagodny i niebanalny, warto je namoczyć przed marynowaniem. W czym? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Aleksandrą Juszkiewicz. Od zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa otrzymaliśmy także przepisy na marynatę korzenną, różowe śledzie, a także lekkie śledzie w marynacie jabłkowej.
Wołowina teriyaki to danie inspirowane kuchnią japońską. Najważniejszym składnikiem potrawy jest marynata z sosem sojowym, imbirem i miodem. Sos teriyaki sprawia, że wołowina nabiera orientalnego charakteru.
Cynamon idealnie pasuje nie tylko do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z mięsem, bywa też używany jako "tajny składnik" do mięsa do spaghetti. Przedstawiamy dwie cynamonowe marynaty, które można wykorzystać zarówno do mięsa, jak i tofu czy innych zamienników.
Wołowina po chińsku jest wyjątkowo smaczna dzięki zastosowanej marynacie, której głównym składnikiem jest sos sojowy. Marynata do wołowiny po chińsku może zawierać również alkohol, ocet lub sok z cytryny. To dzięki nim mięso staje się kruche.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Marynata do karkówki na grilla jest najważniejszym elementem decydującym o kruchości, soczystości i smaku mięsa. Obowiązkowymi składnikami marynaty są: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, miód lub cukier trzcinowy oraz ocet lub cytryna. Karkówkę należy marynować przez całą noc, najlepiej przez 12-24 godzin.
Jej ulubionym grzybem jest gąsówka naga, o charakterystycznej fioletowej barwie kapelusza. Nasz gość lubi też rydze, borowiki, kozaki oraz podgrzybki. Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Katarzynę Marciniewicz, autorkę książki "W słoiku. Przetwory na cały rok", by podpowiedział nam, jakie przetwory można przygotować z grzybów. Czy wiecie, jak zrobić pył grzybowy?
Jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu? W naszym poradniku swoimi sposobami podzielił się Jan Kuroń. Co powiecie na marynatę z pokrzywy czy dressing z mięty?
Dziś, w naszym grillowym poradniku, Jan Kuroń zdradził, jak przygotować dobrą marynatę i jak właściwie przyprawić mięso na grilla.
Marynowane śledzie, dorsz, ogórki, czyli potrawy, które kiedyś dojrzewały w beczkach i w nich były przechowywane. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: śledzie w sosie mango, w winie oraz torcik ze śledzi i ogórków. Smacznego!