Namaczanie śledzi
Wiele osób bardzo lubi marynować śledzie. Jednak przed przystąpieniem do tej czynności, warto pozbyć się z nich nadmiaru soli. Przypomnijmy, że solenie ryb przez producentów ma na celu odciągnięcie z nich wody, a także zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych i gnilnych.
Jak powiedziała Aleksandra Juszkiewicz, najlepszym sposobem na zminimalizowanie soli w śledziach jest ich namoczenie.
- Śledzie możemy moczyć w mleku, w wodzie, ale także świetnie się do tego nadaje maślanka - szybciej wyciągnie sól, śledzie będą miały bledszy kolor, ale też fajny smak - wyjaśniła ekspertka kulinarna.
Dodała, że ciecz, w której moczymy ryby, warto zmieniać średnio co dwie godziny.
Marynata korzenna - przepis i sposób przygotowania
Składniki:
- 7-8 płatów śledzia a'la matias
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2-3 łyżki miodu
- 50-70 ml sosu sojowego
- około 50 ml octu jabłkowego
- szklanka oleju rzepakowego
- przyprawa do piernika (koniecznie taka bez kakao) bądź przyprawy sypkie: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, kardamon
- pieprz czarny
- cebula
Przygotowanie:
W miseczce połączyć wszystkie składniki oprócz cebuli. Cebulkę pokroić w kostkę. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian śledzia i cebulkę. Całość zalać marynatą i odstawić na 3-4 dni do lodówki.
Różowe śledzie - przepis i sposób przygotowania
Składniki:
- 6-7 płatów śledzia a'la matias
- 500 ml zakwasu z buraka (ostatecznie koncentrat z buraka jak na barszcz i ocet jabłkowy)
- 1-2 czerwone cebule
- pieprz czarny młotkowany
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Śledzia pokroić na kawałki, cebulkę posiekać w piórka. W słoiku ułożyć śledzia, na niego pieprz, na to cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy, powtórzyć czynność aż wykorzysta się wszystkie składniki. Całość zalać zakwasem z buraka, zamknąć dzielnie słoik i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
Lekkie śledzie w marynacie jabłkowej - przepis i sposób przygotowania
Składniki:
- 6-7 płatów śledzia a'la matias
- 2 jabłka
- 500 ml jogurtu greckiego
- 1-2 białe cebule
- 5-6 łyżek octu jabłkowego
- garść rodzynek
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Jabłka poszatkować na grubych oczkach, cebulkę posiekać w kostkę, wszystko wymieszać z jogurtem, octem, pieprzem i rodzynkami. Układać w słoiku na przemian pokrojone śledzie i marynatę. Zamknąć szczelnie i odstawić na noc do lodówki.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ryby w roli głównej. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Karp pieczony. Propozycje podania w wielu odsłonach
- Karp smażony na wigilię - na maśle czy w głębokim oleju? Najlepszy przepis na karpia
Autor: Izabela Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News