Dlaczego ryby lubią pływać w maślance? Poznaj przepisy na najlepsze śledzie marynowane

Przepisy na najlepsze świąteczne śledzie marynowane
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przepisy na najlepsze świąteczne śledzie marynowane
Przepisy na najlepsze świąteczne śledzie marynowane
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Śledzie w occie lub oleju to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Aby smak ryb był łagodny i niebanalny, warto je namoczyć przed marynowaniem. W czym? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Aleksandrą Juszkiewicz. Od zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa otrzymaliśmy także przepisy na marynatę korzenną, różowe śledzie, a także lekkie śledzie w marynacie jabłkowej.

Namaczanie śledzi

Wiele osób bardzo lubi marynować śledzie. Jednak przed przystąpieniem do tej czynności, warto pozbyć się z nich nadmiaru soli. Przypomnijmy, że solenie ryb przez producentów ma na celu odciągnięcie z nich wody, a także zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych i gnilnych.

Jak powiedziała Aleksandra Juszkiewicz, najlepszym sposobem na zminimalizowanie soli w śledziach jest ich namoczenie.

- Śledzie możemy moczyć w mleku, w wodzie, ale także świetnie się do tego nadaje maślanka - szybciej wyciągnie sól, śledzie będą miały bledszy kolor, ale też fajny smak - wyjaśniła ekspertka kulinarna.

Dodała, że ciecz, w której moczymy ryby, warto zmieniać średnio co dwie godziny.

Marynata korzenna - przepis i sposób przygotowania

Składniki:

  • 7-8 płatów śledzia a'la matias
    • 2 łyżki musztardy miodowej
      • 2-3 łyżki miodu
        • 50-70 ml sosu sojowego
          • około 50 ml octu jabłkowego
            • szklanka oleju rzepakowego
              • przyprawa do piernika (koniecznie taka bez kakao) bądź przyprawy sypkie: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, kardamon
                • pieprz czarny
                  • cebula

                    Przygotowanie:

                    W miseczce połączyć wszystkie składniki oprócz cebuli. Cebulkę pokroić w kostkę. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian śledzia i cebulkę. Całość zalać marynatą i odstawić na 3-4 dni do lodówki.

                    Różowe śledzie - przepis i sposób przygotowania

                    Składniki:

                    • 6-7 płatów śledzia a'la matias
                      • 500 ml zakwasu z buraka (ostatecznie koncentrat z buraka jak na barszcz i ocet jabłkowy)
                        • 1-2 czerwone cebule
                          • pieprz czarny młotkowany
                            • 5 ziarenek ziela angielskiego
                              • 3 liście laurowe

                                Przygotowanie:

                                Śledzia pokroić na kawałki, cebulkę posiekać w piórka. W słoiku ułożyć śledzia, na niego pieprz, na to cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy, powtórzyć czynność aż wykorzysta się wszystkie składniki. Całość zalać zakwasem z buraka, zamknąć dzielnie słoik i odstawić na 2-3 dni do lodówki.

                                Lekkie śledzie w marynacie jabłkowej - przepis i sposób przygotowania

                                Składniki:

                                • 6-7 płatów śledzia a'la matias
                                  • 2 jabłka
                                    • 500 ml jogurtu greckiego
                                      • 1-2 białe cebule
                                        • 5-6 łyżek octu jabłkowego
                                          • garść rodzynek
                                            • pieprz czarny

                                              Przygotowanie:

                                              Jabłka poszatkować na grubych oczkach, cebulkę posiekać w kostkę, wszystko wymieszać z jogurtem, octem, pieprzem i rodzynkami. Układać w słoiku na przemian pokrojone śledzie i marynatę. Zamknąć szczelnie i odstawić na noc do lodówki.

                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                              Skocz do sklepu TVN!
                                              Skocz do sklepu TVN!

                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Izabela Dorf

                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości