śledzie

    śledzie

    Śledzie w oleju można przyrządzać na wiele sposobów. Do tradycyjnego przepisu wykorzystuje się olej, cebulę i niewielką ilości octu. Znana jest też wersja z musztardą, o bardziej intensywnym smaku. Można także przyrządzić korzenną zalewę do śledzi. Do przygotowania śledzi w oleju potrzebne są przede wszystkim solone filety śledziowe (matjasy), najlepiej bez skóry, i duży słoik.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Wawryniuk zwrócił naszą uwagę na to, jak cudowną i uniwersalną przyprawą jest cynamon. Z jego udziałem przygotował: gruszki w czerwonym winie, ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem, śledzie korzenne z cynamonem i cynamonową granolę z prażonym sorgo.

    Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.

    Śledziki doskonale nadają się na sylwestrową przekąskę. Jak je zrobić? O tym ekspert kulinarny Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.

    Michel Moran przygotował dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, śledzia w trzech odsłonach. Towarzyszyli mu, zdalnie, finaliści programu Masterchef: Karina, Mariusz i Dominika. Lubicie śledzie?

    Andrzej Polan i Magdalena Wójcik, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali śledzie na różne sposoby. Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym, śledź z burakami i cytrusami, śledź z burakami i cytrusami oraz śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem. Na który zestaw się skusicie?

    Marynowane śledzie, dorsz, ogórki, czyli potrawy, które kiedyś dojrzewały w beczkach i w nich były przechowywane. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: śledzie w sosie mango, w winie oraz torcik ze śledzi i ogórków. Smacznego!

    Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Wy nie macie pomysłu na menu? Szef kuchni restauracji Amber Room Robert Skubisz i Pawel Ścięgosz, zastępca szefa kuchni mają dla Was kilka propozycji: kaczkę pieczoną z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem, keks, piernik z aromatem herbacianym, pasztet cielęcy, sałatkę z pieczonych buraków, cebuli czosnkowej i śledzi oraz pierogi. Jakie potrawy możemy przygotować na ostatnią chwilę i co zrobić, by pierogi podać na wigilijny stół w całości?

    Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?

    Podczas tradycyjnej polskiej Wigilii nie może zabraknąć śledzi, czerwonego barszczu, pierogów czy świątecznych słodkości. W kuchni Dzień Dobry TVN ich nie zabraknie. Mistrz smaku Andrzej Polan przygotował dziś swoją autorską wigilijną wieczerzę: śledzie w curry, oleju i musztardzie, czerwony barszcz, ciasto na pierogi, a na deser mus z mleczka makowego z morelami w amaretto. Smacznego!