Śledzie w oleju – najlepsze przepisy

Śledzie
Śledzie
Źródło: istetiana/Getty Images
Śledzie w oleju można przyrządzać na wiele sposobów. Do tradycyjnego przepisu wykorzystuje się olej, cebulę i niewielką ilości octu. Znana jest też wersja z musztardą, o bardziej intensywnym smaku. Można także przyrządzić korzenną zalewę do śledzi. Do przygotowania śledzi w oleju potrzebne są przede wszystkim solone filety śledziowe (matjasy), najlepiej bez skóry, i duży słoik.

Śledzie w oleju - jak zrobić?

Aby przyrządzić śledzie w oleju, oprócz składników będziesz potrzebować kilku godzin przed przyrządzeniem, aby filety dobrze namoczyć i pozbawić nadmiaru soli, oraz po przyrządzeniu, aby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły".

Dzisiaj obchodzimy światowy dzień weganizmu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tradycyjne śledzie w oleju i occie z cebulką

Do poniższego, najprostszego przepisu na śledzie, możesz dodać również np. płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy. Przyprawy połóż na samym początku na dno słoika.

Składniki (na 4 porcje):

  • 6 filetów śledziowych (solonych i bez skóry),
    • 3 cebule,
      • 1 szklanka oleju,
        • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny).

          Przygotowanie:

          1. Opłucz śledzie, włóż je do miski i zalej zimną wodą. 2. Mocz przez 2 godziny, następnie sprawdź, czy są już mniej słone. 3. Pokrój śledzie w kostkę. 4. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. 5. Do dużego słoika wkładaj po warstwie śledzi, potem cebuli, śledzi, cebuli, śledzi… aż do zużycia składników. 6. Ostatnia powinna być cebula. 7. Na koniec dodaj olej z octem. Wszystkie składniki powinny być pokryte olejem. 8. Zakręć i zostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin lub na całą noc.

          Śledzie w oleju lnianym z musztardą

          W tym przepisie na śledzie z musztardą możesz wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu lub pozostawić w całości. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, układaj je na każdej warstwie śledzi, a jeśli drugą – wyłóż wszystkie na spód słoika.

          Składniki (na 4 porcje):

          • 6 filetów śledziowych,
            • 2 cebule,
              • sok z 2 cytryn,
                • 1 słoiczek musztardy francuskiej lub Dijon (gruboziarnistej),
                  • 1 szklanka oleju lnianego,
                    • 3 ziarenka ziela angielskiego,
                      • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
                        • 2 liście laurowe,
                          • mleko do namoczenia śledzi.

                            Przygotowanie:

                            1. Mocz śledzie w mleku przez kilka godzin, aż będą odpowiednio słone. Pokrój je w dzwonka. 2. Pokrój cebulę w plasterki. 3. W słoiku układaj warstwami posmarowane musztardą śledzie i cebulę, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinna być cebula. 4. Polej wszystko sokiem z cytryny, a następnie olejem. 5. Zakręć słoik i odłóż na co najmniej dobę do lodówki. 6. Śledzie korzenne w oleju z musztardą

                            Te śledzie w oleju charakteryzują się intensywnym, korzennym smakiem

                            Składniki (na 4 porcje):

                            • 6 filetów śledziowych,
                              • 1 pokrojona w drobną kosteczkę cebula,
                                • 1 szklanka oleju rzepakowego,
                                  • 2 łyżki sosu sojowego,
                                    • 2 łyżki musztardy (gruboziarnistej),
                                      • 1 łyżeczka miodu,
                                        • 1 łyżka soku z cytryny,
                                          • 2 liście laurowe,
                                            • 6 goździków,
                                              • 1 łyżeczka kolendry,
                                                • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                  • 1 łyżeczka imbiru,
                                                    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego.

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz śledzi i cebuli. 2. Pokrój śledzie w kostkę i włóż ich warstwę do słoika. Dodaj warstwę cebuli i polej niewielką ilością zalewy. 3. Powtarzaj, aż skończą się składniki. 4. Zakręć szczelnie słoik i zostaw na co najmniej dobę w lodówce. 5. Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym

                                                      Jeśli lubisz kwaśne smaki, to do tego przepisu na śledzie w oleju możesz dodać też dwie łyżki octu.

                                                      Składniki (na 4 porcje):

                                                      • 6 filetów śledziowych (solonych i bez skóry),
                                                        • 3 ogórki kiszone,
                                                          • 3 cebule,
                                                            • 1 szklanka oleju,
                                                              • pieprz do smaku
                                                                • 1 łyżka natki pietruszki.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Opłucz matjasy, włóż je do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez 1–2 godziny. 2. Pokrój cebulę w piórka, a ogórki w kostkę. 3. Do słoika włóż warstwę śledzi, cebuli i ogórków. Dodaj trochę pieprzu. 4. Powtarzaj warstwy, aż zapełnisz słoik. 5. Zalej wszystko olejem, zakręć słoik i odstaw na dobę do lodówki. 6. Śledzie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. 7. Sałatka ze śledzi w oleju

                                                                  Jeśli już masz przygotowane śledzie w oleju według ulubionego przepisu , możesz po prostu je zjeść ze świeżym, chrupiącym chlebem lub przyrządzić z nich sałatkę.

                                                                  Składniki (na 4 porcje):

                                                                  • 6 filetów śledziowych w oleju,
                                                                    • 3 cebule,
                                                                      • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
                                                                        • 3 jajka na twardo,
                                                                          • 1 łyżka natki pietruszki,
                                                                            • 1 szklanka śmietany,
                                                                              • ½ szklanki jogurtu,
                                                                                • 1 szklanka majonezu,
                                                                                  • pieprz do smaku.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Wymieszaj jogurt, majonez i śmietanę. 2. Odsącz śledzie i pokrój w kostkę. 3. Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. 4. Pokrój cebulę i jajka w drobną kostkę. 5. Ułóż połowę śledzi w głębokim półmisku. Na wierzch rozłóż połowę cebuli, posyp pieprzem i polej niewielką ilością sosu. 6. Dodaj połowę ziemniaków, posyp pieprzem i polej sosem. 7. Wyłóż kolejną warstwę śledzi. Dodaj sos, cebulę i pieprz, polej sosem. 8. Dodaj drugą połowę ziemniaków i jajka. Wylej na nie resztę sosu. 9. Przykryj półmisek folią i wstaw do lodówki na 3–4 godziny. 10. Posyp natką przed podaniem.

                                                                                    Jeśli nie lubisz śledzi na ostro, możesz zrezygnować z dodawania pieprzu.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana