Cantucci, tiramisu i panna cotta. Pyszne włoskie desery Cristiny Catese

 Cristina Catese
Cristina Catese
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Włoskie desery cieszą się dużą popularnością. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała dla nas pyszne słodkości, z których słyną Włochy: cantucci, tiramisu oraz panna cotta. Palce lizać!

Cantucci

Składniki na cantucci:

  • 250 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szklanki cukru
        • szczypta soli
          • skórka z cytryny
            • łyżka masła
              • 2 jajka
                • 150 g migdałów ze skórką

                  Do posmarowania:

                  • żółtko jaja
                    • łyżka mleka

                      Jak przygotować cantucci:

                      Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, wybić jajka. Zagarnąć nożem i zaraz po tym, jak zrobią się "kluski" zarobić ciasto. Gdy tylko składniki się połączą, dosypać pokrojone migdały i zagnieść je z ciastem. Uformować wałek i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Po leżakowaniu w chłodzie podzielić na trzy części, uformować wałki (około 2 cm średnicy). Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wałki ciasta, lekko spłaszczyć. Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut. Wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w ukośne kromeczki o grubości około 2 cm. Ponownie umieścić je na blasze wyłożonej papierem i suszyć w 150 st. C przez 20 minut. Podawać z kawą.

                      Tiramisu

                      Składniki na tiramisu:

                      • 30 savoiardi (podłużnych biszkoptów)
                        • kawa
                          • likier amaretto
                            • gorzkie kakao
                              • garść prażonych migdałów w płatkach
                                • 70 g gorzkiej czekolady

                                  Krem:

                                  • 250 ml świeżej śmietanki
                                    • 250 g sera mascarpone
                                      • 3 jajka
                                        • 6 łyżek cukru
                                          • laska wanilii

                                            Jak przygotować tiramisu:

                                            Krem: ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodajemy ser mascarpone i nasiona z laski wanilii. Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do mieszanki. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.

                                            Kompozycja deseru: savoiardi namaczamy w kawie i amaretto. Przekładamy każde na przemian z kremem. Chowamy nasze tiramisu do lodówki, a przed podaniem posypujemy migdałami, kakao i gorzką czekoladą.

                                            Dyniowa panna cotta z agarem

                                            Składniki na dyniową panna cotta:

                                            • 250 ml śmietanki 30 proc.
                                              • 50 ml mleka
                                                • 50 g cukru
                                                  • 300 g dyni, już obranej
                                                    • szczypta: gałki muszkatołowej, cynamonu, soli
                                                      • 5 g agaru

                                                        Do dekoracji:

                                                        • 100 g czekolady gorzkiej 64 proc.

                                                          Jak przygotować dyniową panna cotta:

                                                          Puree dyniowe: piekarnik rozgrzej do 180 st. C (funkcja góra-dół). Z dyni usuń pestki, pokrój w plasterki i umieść na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości. Następnie obierz dynię i zblenduj, aż otrzymasz gładkie puree.

                                                          Panna cotta: w rondelku umieść śmietankę, mleko, cukier, dodaj przyprawy i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Teraz dodaj puree dyniowe i dokładnie wymieszaj, przelej przez sitko o drobnych oczkach celem pozbycia się ewentualnych włókien. Teraz zagotuj miksturę i dodaj agar. Gotuj przez 5 minut, następnie rozlej do naczyń/kieliszków i zostaw do ostygnięcia, następnie umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny.

                                                          Dekoracja: posiekaj drobno czekoladę i posyp nią wierzch deserów.

                                                          Uwagi: agar bardzo dobrze rozpuszcza się we wrzącej wodzie. Natomiast w wodzie zimnej i alkoholu nie rozpuszcza się wcale. W zimnej wodzie agar pęcznieje, rozpuszcza się w 90 st. C. 5 g agaru to odpowiednik 6 g sproszkowanej żelatyny lub 3 listków żelatyny o masie 2 g każdy. Aby zrobić galaretkę z 500 ml płynu, użyj 5 g agaru.

                                                          Zobacz także:

                                                          Cristina Catese

                                                          Autor: Izabela Dorf

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości